8 tips om je op weg te helpen met beleggen

8 tips om je op weg te helpen met beleggen

8 tips om je op weg te helpen met beleggenBeleggen schrikt mensen vaak af omdat ze geen idee hebben hoe het werkt of wat het eigenlijk is. Dat is ook logisch, beleggen is namelijk een risicovolle manier om geld te verdienen. Maar het kan best zonde zijn om er niet aan te beginnen, want wanneer je over de juiste kennis van beleggen beschikt, is de kans groot dat je een hoger rendement er uit kan halen dan de gemiddelde spaarrente.

1. Beleg alleen met geld dat je kan missen

Bij beleggen is er een kans om in plaats van geld te verdienen, geld te verliezen. Het is daarom belangrijk om niet meteen van al je spaargeld te gaan beleggen, maar met alleen het deel dat je kan missen. Wanneer bijvoorbeeld je oven stuk gaat, is het handig om nog wel geld achter de hand te hebben om hem te laten repareren of een nieuwe aan te kunnen schaffen. Ook is het niet verstandig om met geleend geld te gaan beleggen. Je betaalt hier rente over en uiteindelijk is de kans kleiner dat je er winst over maakt. Ook weet je nooit van te voren hoeveel winst je uit een belegging haalt, en in welk tijdsperk je dat behaalt. Als je bijvoorbeeld op lang termijn gaat beleggen en je moet je lening binnen één jaar weer terug betalen, is de kans groot dat je nog geen winst of zelfs verlies hebt gemaakt. Denk daarom goed na met welk geld je gaat beleggen en met hoeveel.

2. Lees je van tevoren in

Als je gaat beleggen is lezen een belangrijk onderdeel daarvan. Veel mensen raken hun inleg kwijt omdat ze niet weten waar ze mee bezig zijn en wat ze moeten doen om goed te kunnen beleggen. Daarom is het aan te raden om vooraf boeken te lezen over ervaren beleggers die uitleggen waar de risico’s liggen en wat de belangrijke onderdelen van beleggen zijn. Hierdoor ben je goed geïnformeerd en zo ben je voor dat je begint met beleggen goed ingelicht waardoor de kans op fouten kleiner wordt.

3. Bepaal het doel dat je wil bereiken

Wanneer je gaat beginnen met beleggen, kan het helpen om vooraf een doel voor je zelf te stellen. Ook is het belangrijk om in dat doel mee te nemen in welk termijn je graag winst wilt behalen. Zo kan je bepalen hoeveel risico je wilt nemen en waar en in welk soort beleggingsproduct je wilt investeren. Mensen die beleggen voor hun pensioen, nemen gemiddeld minder risico. Dit komt omdat zij vaak beleggen over een langere periode. Maar is je doel om in een zo’n kort mogelijke periode een zo hoog mogelijk rendement te halen, dan moet je meer risico’s nemen om dit doel na te kunnen streven. Het is dus ook zo dat wanneer jij een zo laag mogelijk risico wilt, het langer duurt voordat je uiteindelijk rendement kunt behalen.

4. Eerst oefenen 

Wanneer je het idee hebt om te gaan beleggen, hoef je dat niet direct met echt geld te doen. Er zijn verschillende sites op internet waar je met nep geld kan oefenen om te beleggen. Zo weet je ongeveer wat je kan verwachten en hoe de markt werkt als je met echt geld gaat beleggen en zo kom je er ook achter wat je nog niet snapt. Ook is dit een handige manier om er achter te komen of je al een beetje weet hoe beleggen in zijn werking gaat. Om eerst te gaan oefenen met nep geld kan het risico verlagen als je eenmaal begint met beleggen met echt geld. Wanneer je namelijk gaat beginnen met beleggen met echt geld heb je al een beetje kennis opgedaan door eerst te oefenen en zo heb je ook al een aantal scenario’s mee gemaakt die kunnen voorkomen tijdens het beleggen.


5. Kies een geschikte broker

Het kiezen van een broker is een belangrijk onderdeel tijdens het beleggen. Een broker is een beurshandelaar waar je kan handelen in aandelen of beleggingsproducten. Tegenwoordig is bijna elke bank een broker geworden. Het nadeel van beleggen bij een bank is, is dat het vaak erg duur is. Dit komt omdat banken hoge transactiekosten vragen bij het beleggen. Wanneer je gaat beleggen op lange termijn maakt dit niet zo’n heel groot verschil, maar wanneer je er voor kiest om te beleggen op kort termijn, kunnen deze transactiekosten hoog oplopen. Een oplossing daarvoor is om een online broker te zoeken. Deze hebben vaak een lagere transactiekosten omdat zij hun winst behalen door middel van een spread te hanteren. Dat wil zeggen dat zij winst halen uit verschil tussen de inkoop en verkoopprijs.

6. Spreid je kans om te winnen

Wanneer jij veel vertrouwen hebt in een beleggingsproduct en je denkt er veel research over te hebben gedaan, lijkt het heel aantrekkelijk om daar al je geld in te stoppen. Maar het is veel verstandiger om je beleggingsproducten te spreiden. Dit verlaagt namelijk enorm je risico in het beleggen. Wanneer je al het geld in één soort beleggingsproduct stopt, ben je daar erg afhankelijk van. Bijvoorbeeld wanneer het minder goed gaat dan je gehoopt had met je beleggingsproduct blijft, kunnen de andere beleggingsproducten dit verlies weer oppakken met de winst die zij maken.

7. Neem niet teveel risico

Er zijn ontzettend veel producten waar je in kan beleggen. Zo kan je beleggen in grondstoffen, wisselkoersen maar ook in aandelen. Wanneer je dan gaat beleggen in een product of bedrijf waar je niet zo veel van af weet, weet je niet wat er met je geld gedaan wordt en hoe zij hun winst behalen. Daarom is het verstandig om je eerst te gaan verdiepen in wat je wilt gaan beleggen. Vaak is dat bij beginners aandelen, dit omdat daar veel informatie over bekend is op internet en het relatief makkelijk is om te begrijpen.

8. Beleg zonder emoties

Wat een belangrijk onderdeel van beleggen is, is dat je niet met emoties moet beleggen. Wanneer je ziet dat bijvoorbeeld een beleggingsproduct daalt, moet je niet meteen in paniek raken en alles direct verkopen. Blijf je op je doel richten die je aan het begin hebt gemaakt. Het kan voorkomen dat je uiteindelijk wel je beleggingsproduct moet verkopen, doe dit alleen als je daar goede research voor hebt gedaan. Dit voorkomt dat je later er spijt van kunt krijgen. Het is belangrijk om te weten dat het bijna onmogelijk is om te beleggen met alleen maar winst zonder dat je ooit verlies maakt. Maar de kunst van beleggen is wel dat je winst hoger is dan je verlies, zodat je op lange termijn er wel profijt van hebt.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 2188x
Toegevoegd: 28-01-2019 09:53
Gewijzigd: 31-01-2019 16:49

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!