Alles over crypto in 2022

Alles over crypto in 2022

Alles over crypto in 2022Je hebt ongetwijfeld recent iets voorbij zien komen over crypto. Zo kun je op steeds meer plekken betalen met crypto, en diverse bekende voetbalclubs werken samen met cryptobedrijven. Toch zijn er nog veel mensen die niet veel af weten van crypto. Misschien ben jij zelf zo iemand, maar lijkt de wereld van crypto je wel interessant. Lees in dat geval zeker verder, want in dit artikel gaan we er dieper op in!

Bitcoin

Laten we beginnen met de basis van crypto: de Bitcoin (afgekort 'BTC'). Dit is uiteraard de bekendste cryptomunt, omdat dit de eerste cryptomunt ooit is. In 2008 is Bitcoin in het leven geroepen door ene 'Satoshi Nakamoto'. Niemand weet echter met zekerheid wie deze Satoshi Nakamoto is. Sommige mensen denken dat het een fictieve naam is, en dat er een groep programmeurs achter zit. Dit zullen we naar alle waarschijnlijkheid nooit te weten te komen. De kracht van Bitcoin is immers dat niemand de 'eigenaar' is, en dat het gedecentraliseerd is. 
 
Bitcoin is tevens de munt met de meeste waarde. Zo is de hoogste waarde ooit gemeten (ook wel 'ATH' genoemd, kort voor 'All Time High) van één Bitcoin maar liefst 56.000 euro! Dit was op 20 October 2021. Nu denk je misschien: ik heb toch nooit genoeg geld om één bitcoin te hebben? Gelukkig hoeft dat ook niet. Je kunt namelijk kleine deeltjes Bitcoin bezitten (genaamd 'Satoshi's'). Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om slechts €10,- aan Bitcoin te hebben. Dit komt met de huidige koers neer op zo'n 0.0002643112 BTC. 
 
Ook als je geen Bitcoin hebt maar wel andere cryptomunten bezit, is de prijs van Bitcoin erg belangrijk. Wanneer de prijs van Bitcoin namelijk stijgt, zullen andere munten (de zogenaamde 'alt coins') over het algemeen mee stijgen. Wanneer de waarde van Bitcoin zakt, zullen andere munten vaak ook weer mee zakken. Maar welke 'alt coins' zijn er zo al?
 

Alt coins

Er bestaan duizenden 'alt coins'. Hier zitten veel munten tussen met grote potentie, maar ook veel riskante coins waar je geld door kunt verliezen. Het is dus altijd sterk aan te raden om eerst je eigen onderzoek te doen, voor je een onbekende coin aanschaft. De munten in de top 100 op CoinMarketCap zijn over het algemeen allemaal te vertrouwen. Deze top 100 is namelijk gebaseerd op de 'market cap': een getal dat je krijgt wanneer je de prijs keer het aantal munten in omloop doet. Een munt met een hoge market cap wordt dus door veel mensen in grote hoeveelheden bezit.

Naast Bitcoin vindt je in deze top 100 munten als Ethereum (ETH), Cardano (ADA) en BNB (Binance Coin). Iedere munt heeft weer andere toepassingen en waardes. Ook de welbekende 'Doge Coin' staat in de top 100. Dit is een munt gebaseerd op een beroemde foto van een hond. Onder meer Elon Musk is een grote aanhanger van deze 'meme coin'. Je kunt tegenwoordig zelfs Tesla-merchandise betalen met Doge Coin! Toch is er ook veel kritiek op de Doge Coin, omdat deze initieel als grap in het leven is geroepen. 

 

Handelen in crypto munten

Het handelen in crypto munten doe je via 'exchanges'. Er zijn verschillende exchanges om uit te kiezen. Wereldwijd zijn de grootste platformen bijvoorbeeld Binance, Coinbase, Crypto.com en KuCoin. In Nederland zijn Bitvavo en Bitcoinmeester erg populair. Dit zijn namelijk Nederlandse platformen, ideaal voor mensen die niet goed Engels kunnen. Ieder platform werkt weer net iets anders. Zo is Binance geavanceerder dan de meeste platformen, dus meer gericht op ervaren gebruiken. Beginners kiezen vaak voor Coinbase door de grote gebruiksvriendelijkheid. 
 
Naast het gebruik maken van een crypto exchange, is het ook mogelijk om je munten in een 'wallet' te bewaren. Dit is echter aanzienlijk ingewikkelder dan een exchange gebruiken, dus alleen voor ervaren gebruikers weggelegd. Om die reden gaan we in dit artikel niet dieper in op het gebruik maken van crypto wallets. 
 

De cryptokoers

De cryptokoers is erg onvoorspelbaar. Ondanks dat cryptomunten in de afgelopen jaren een aanzienlijke groei hebben doorgemaakt, geven prestaties uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Het investeren in crypto is vergelijkbaar met investeren in aandelen. Je kunt je inleg dus verliezen, investeer dus alleen geld dat je kunt missen en ben je bewust van de risico's. Met dat gezegd te hebben, zijn er vele experts gunstig gestemd over wat crypto in de toekomst te bieden heeft.
 

Staken

Een term die je vaak tegenkomt in de cryptowereld is 'staken'. Dit is het proces van je cryptomunten voor een bepaalde periode (vaak 1, 2 of 3 maanden) vastzetten, in ruil voor een bepaald percentage aan rente. Dit is dus te vergelijken met het sparen op een bankrekening. Wanneer je toch al van plan bent om je cryptomunten langere tijd vast te houden, is dit dus de perfecte manier om ondertussen rente te sparen!
 

Crypto in sport

Zoals we al kort benoemde zie je crypto ook in sport steeds meer terugkomen. Zo heeft de voetbalbalclub Ajax een partnership met een cryptoplatform, en wordt FC Twente gesponsord door de munt 'Floki Inu'. Ook is het grote cryptoplatform 'Crypto.com' partner van de Formule 1, de Italiaanse voetbalcompetitie Serie A en de MMA competitie 'UFC'. Wanneer je weleens naar Max Verstappen of Matthijs de Ligt bij Juventus kijkt, zal de oplettende kijker dus vast weleens crypto reclame voorbij zien komen. Dit is een trend die zich vooral in 2021 razend snel heeft ontwikkeld. Voor 2021 zag je dit namelijk nog bijna niet. 
 

Crypto in big tech

Ook big tech mengt zich in de wereld van crypto. Zo had Jack Dorsey (voormalig CEO van Twitter) plannen om crypto te implementeren op het berichtenplatform. Ook Amazon heeft in 2021 een vacature online gezet voor een crypto-expert. De verwacht is dus dat Amazon in 2022 zich op de cryptomarkt stort. In 2021 is het tijdelijk mogelijk geweest om je Tesla auto te betalen in Bitcoin. Omdat Tesla CEO Elon Musk zich zorgen maakte over de duurzaamheid van Bitcoin, is dit (tijdelijk) opgeschort. Wel gaf Musk aan dat de kans aanwezig is om in de nabije toekomst weer Bitcoin te accepteren als betaalmiddel. Al met al is het doel van crypto immers betalingen doen.
 

De toekomst

Wat de toekomst van crypto gaat brengen is uiteraard nog een verassing. Wel zijn de verwachtingen van vele experts hoog, gezien de grote interesse vanuit onder meer big tech bedrijven en de sportwereld. Wanneer ook jij geïnteresseerd bent in crypto, is het dus verstandig om de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. Hier zijn verschillende forums (zoals Reddit), YouTubers, nieuwswebsites en podcasts voor. Haal je informatie dus uit verschillende bronnen, zodat je goed op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: B-J
Aantal keer gelezen: 1528x
Toegevoegd: 14-01-2022 22:14
Gewijzigd: 17-01-2022 09:30

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!