Wanneer je besluit om te gaan beleggen is dit een keuze voor de langere termijn. Immers, op de korte termijn zal je vaak geen rendement behalen. Doordat beleggingen gericht zijn op de lange termijn, is het verstandig om je spaargeld niet in een keer te beleggen. Beter is het om maandelijks een deel van je spaargeld opzij te zetten voor je beleggingen. Het voordeel hiervan, is dat de gemiddelde aanschafprijs van bijvoorbeeld goud of aandelen daalt. Waar de aandelenprijzen nu wellicht erg hoog staan, zal dat over een jaar mogelijk anders zijn. Door nu een deel te kopen en over een jaar nog eens, neemt je risico af.
Een tweede belangrijke aspect bij een belegging, is de volatiliteit van het type belegging waarvoor je kiest. In 2017 en 2018 stond de financiële wereld op z’n kop, door de intrede van verschillende cryptocurrencies. Hoewel deze digitale munten al veel langer bestaan, stegen ze eind 2017 naar ongekende hoogtes. In een paar weken tijd kon een munt meerdere keren over de kop gaan. Een dergelijke volatiliteit brengt grote risico’s met zich mee en komt gelukkig nauwelijks voor op andere financiële markten. Weeg de volatiliteit van verschillende beleggingen tegen elkaar af, om tot een belegging te komen die bij je past.
Heb je een geschikte beleggingsvorm gevonden voor het vermogen wat je maandelijks opzijzet? In dat geval is het zaak om je verder in deze belegging te gaan verdiepen. Op internet vind je talloze artikelen over verschillende beleggingsvormen. Zo kom je tot nieuwe inzichten en kun je de risico’s van een belegging op een rationele wijze afwegen. Wanneer je bijvoorbeeld besluit om te investeren in aandelen, heb je talloze mogelijkheden. Kies je voor een optie op bepaalde aandelen, ga je voor turbo’s en sprinters, of koop je losse aandelen? Op het moment dat je niet weet wat een bepaalde beleggingsvorm precies inhoudt, breng je je vermogen onnodig in gevaar.
Nu je een geschikte beleggingsvorm gevonden hebt en weet wat deze belegging inhoudt, kun je de beleggingen bespreken met anderen. Wellicht hebben zij al enige ervaring met een belegging en kunnen ze je meer informatie geven over de voor- en nadelen hiervan. Door informatie met elkaar te delen word je allebei slimmer! Daarbij kan het voorkomen dat je enthousiasme ertoe leidt, dat je bepaalde risico’s over het hoofd ziet. Een neutrale buitenstaander kan je op deze risico’s wijzen. Dit kan iemand uit je omgeving zijn, maar bijvoorbeeld ook iemand op een online forum.
Met een vermogen van 10.000 euro zal je normaliter voor andere beleggingen kiezen, dan met een vermogen van enkele tonnen. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in de mogelijkheid om een huis te kopen, of een paar duizend aandelen. Het is om deze reden verstandig om naar een belegging te zoeken, die past bij je vermogen! Naarmate je vermogen groeit, ervan uitgaande dat je rendement behaalt over deze belegging, kun je op termijn voor andere soorten beleggingen kiezen. Houd bij een belegging rekening met eventuele transactiekosten, die een negatieve invloed hebben op je rendement.
Naast de reeds beschreven tips, is het belangrijk om voor voldoende spreiding te zorgen in je beleggingsportefeuille. Van je maandelijkse inleg zou je een deel in aandelen kunnen stoppen, een deel in crowdfunding, een deel in kunst, enzovoorts. Op deze manier heeft een flinke daling van de aandelenmarkt een minder grote invloed op je portfolio, dan wanneer je enkel aandelen zou hebben gekocht. Andersom zal je rendement ook nooit maximaal zijn! Het is echter erg lastig om de precieze marktbewegingen vooraf te voorspellen. Met een goede spreiding dek je jezelf in en beperk je de risico’s.
Eerder werd al beschreven dat je door emoties risico’s over het hoofd kunt zien. Zorg er daarom voor dat je jezelf nooit laat leiden door deze emoties. Wanneer het een fase wat minder gaat kun je besluiten om een deel van je beleggingen te verkopen. Het is onverstandig om een groter deel van je vermogen in te leggen, dan je vooraf met jezelf hebt afgesproken.
Mocht je voor een belegging in vastgoed of bijvoorbeeld in crowdfunding kiezen, dan is het belangrijk om naar de aanwezigheid van een AFM-licentie te kiezen. De aanwezigheid van een AFM-licentie toont aan, dat een organisatie gecontroleerd wordt en is door de Autoriteit Financiële Markten. Dit biedt je als belegger verschillende zekerheden, al loop je altijd het risico om geld te verliezen. Beleggen bij een instantie die niet bij de AFM is aangesloten wordt ten zeerste afgeraden.
Naarmate je meer ervaring opdoet in het beleggen van je eigen vermogen, kun je ook over de grens kijken. In andere markten zijn de prijzen voor een tweede woning of bijvoorbeeld aandelen van bedrijven uit bepaalde sectoren wellicht gunstiger. Daarbij zijn sommige bedrijven in andere landen op bepaalde punten verder in hun ontwikkeling, waardoor zij uiteindelijk meer waard kunnen worden dan Nederlandse bedrijven. Het kan om deze reden interessant zijn om ook over de grens te kijken. Lees je nu opnieuw in, op de gevolgen die dit kan hebben. Denk aan de invloed van verschillende valuta op de waarde van je belegging.
Tot slot de belangrijkste tip voor een beginnende belegger: investeer nooit meer dan je kunt missen! Hoewel je hoopt dat je uiteindelijk een fraai rendement over een investering behaalt, loop je het risico dat je geld verliest. Daarbij kan een daling van bijvoorbeeld aandelenprijzen ertoe leiden, dat je het geïnvesteerde geld een lange tijd moet laten staan in afwachting van een nieuwe stijging. Door nooit meer te investeren dan je kunt missen voorkom je financiële problemen als gevolg van deze investeringen.