Hoe kan ik een deel van mijn spaargeld beleggen?

Hoe kan ik een deel van mijn spaargeld beleggen?

Hoe kan ik een deel van mijn spaargeld beleggen? Makkelijk gezegd, minder gemakkelijk gedaan. We moeten hard werken voor ons geld, maar de inflatie vermindert de waarde van ons geld. Daarom hopen we er zo in te investeren dat het ook iets kan opleveren. Enerzijds om de stijgende inflatie te compenseren, anderzijds om een beetje winst te maken.

Op het moment dat we willen investeren, moeten we onszelf vertellen wat dit allemaal betekent en hoe we verder moeten. Je hebt verhalen gehoord van kennissen, vrienden en familie die zeggen dat investeren geld kan opleveren, maar waar je ook veel kan verliezen.

Wat heeft het voor zin om dit nu te doen?

Investeer verstandig Je kunt zonder voorkennis zeker ergens in investeren, maar je gebruikt je geld om te spelen of te gokken, wat niet de bedoeling is van je zuurverdiende geld. We willen verstandig beleggen in plaats van speculeren. De meeste mensen beleggen in de waarde van de aandelenmarkt, maar wat is precies een "aandelenmarkt".

De voornaamste zijn:

  • · Euronext
  • · SIX Swiss Exchange
  • · London Stock Exchange Group
  • · Deutsche Börse
  • · Nasdaq, Inc.
  • · Nasdaq Nordic
  • · Cboe Global Markets
  • · Intercontinental Exchange


Daarom beheren deze organisaties deze beurzen en kunt u hun beursgenoteerde aandelen op deze beurzen verhandelen (kopen/verkopen). "Euronext" is eigenaar van "Brussels Euronext" en "Amsterdam Euronext", waar u respectievelijk typisch Belgische of Nederlandse aandelen kunt kopen en verkopen. Er zijn echter ook aandelen genoteerd op verschillende beurzen. Naast aandelen op de beurs kunt u ook andere effecten verhandelen. Bijvoorbeeld obligaties, beleggingsfondsen en derivaten. We komen hier in een ander artikel op terug.

De prijzen van al deze investeringen worden bepaald door deze beurzen. Uiteraard gebeurt dit via vraag en aanbod. Als er veel vraag is naar een aandeel, zal de prijs stijgen en omgekeerd, al zijn er andere factoren die dit kunnen bepalen. Wordt later uitgebreid voorgesteld. Oké, nu weten we waar we wat moeten sparen.

Maar wat is beleggen precies?

U belegt uw geld op korte of lange termijn en maakt daarna uiteindelijk winst. Dit is altijd onzeker, want je weet nooit wat de toekomst zal brengen. De verhalen van mensen die snel rijk worden, zijn vaak overdreven en zijn meer speculatie dan investering. Speculeren is geen investering. Dat is gokken met je geld. Hoe groter de kans dat u het risico loopt geld te verliezen, hoe groter de kans dat u gaat speculeren in plaats van beleggen. De derivaten die we hierboven noemden, zijn speculatiever dan obligaties of aandelen, dus zijn ze riskanter.

Dus waarom zou ik investeren? Zoals ik al eerder zei, is 'inflatie' de grootste reden om te investeren. Na verloop van tijd zal de waarde van uw spaargeld afnemen en zullen uw aankopen van vandaag lager zijn dan gisteren. We spreken hier over inflatie. De andere reden is dat het bankrendement op uw spaarrekening tegenwoordig bijna niet bestaat. U wilt dus meer winst en meer rendement, daarom maakt u uw investeringskeuzes.
In het volgende artikel gaan we in op hoe we moeten beleggen, hoe we onze portefeuille moeten verdelen en waarop we ons moeten baseren.

De redenen waarom we zouden moeten investeren hebben we al genoemd. Nu we hiervan overtuigd zijn, is het probleem ontstaan, hoe moeten we dit probleem eerst oplossen.

Wat bepaalt mijn persoonlijke gegevens als belegger?

Daarom is wat ik echt wil bereiken met mijn investering niet precies wat u of anderen verwachten. Daarom moet iedereen voor zichzelf beslissen hoeveel risico hij wil nemen, want in het vorige artikel lazen we dat beleggen "altijd" een bepaald risico met zich meebrengt. Wil je een klein risico nemen, of heb je misschien een grotere kans op winst (maar zijn er ook verliezen!)? Jongeren kunnen misschien niet zoveel geld beleggen als iemand die met pensioen gaat en een spaarrekening heeft opgebouwd. De CEO van een bedrijf heeft meer middelen dan werknemers en mag meer “risico’s” nemen. Dit heeft ook veel te maken met uw houding ten opzichte van de risico's die u neemt. Als je je zorgen maakt over het werk dat je de hele nacht hebt geïnvesteerd, wees dan voorzichtig, want je mentaliteit is het ook waard. Dit alles samen bepaalt uw "beleggersprofiel".

Het profiel van defensieve beleggers

Dan bent u een voorzichtige belegger en kiest u voor een hoog beschermingsniveau. Vervolgens gebruiken banken de term 'defensieve beleggersinformatie' voor het eerste type informatie. Dit profiel is geschikt voor wie grote risico's wil vermijden. Dit profiel biedt meer zekerheid en een reeks stabielere en vaak kapitaal beschermde investeringen. Door deze beleggingen bent u uw belegd vermogen niet snel kwijt. Het rendement op deze investeringsallocatie is natuurlijk veel lager, omdat het risico kleiner is. De effecten die tot dit profiel behoren, zijn voornamelijk "obligaties" en hoogwaardige "obligatiefondsen" met vaste rentevoeten. Het aandeel hoort dus niet echt bij dit profiel.

Evenwichtig of neutraal beleggersprofiel

Het tweede kenmerk is een strategie die geschikt is voor "gebalanceerde of neutrale beleggers". Wie per saldo of balansrisico's wil nemen, wordt door bankiers in deze categorie geplaatst. U kunt dit profiel gebruiken om hogere winsten te behalen, maar in vergelijking met het defensieve beleggersprofiel is dit profiel risicovoller. Dit omvat ook de soorten effecten die worden belegd door voorzichtige beleggers. Het verschil is dat een deel van de beleggingsportefeuille ook "beursgenoteerde aandelen" zal bevatten.

Dynamisch of offensief beleggersprofiel

Het laatste profiel dat ik hier bespreek zijn die beleggers die risico's durven nemen boven veilige of neutrale beleggers. Vervolgens sprak de bank over dynamische of offensieve beleggingsstrategieën met risicovolle kenmerken. Vanzelfsprekend kunt u hier de hoogste winst behalen, maar u lijdt ook de grootste verliezen.
Deze belegger zal zich eerder concentreren op een portefeuille die zowel aandelen als aandelenfondsen omvat. Hij zal ook een klein deel van zijn portefeuille van atypische financiële producten kiezen die nog riskanter zijn dan obligaties, fondsen en beursgenoteerde aandelen. Het is dus een kwestie van risico en beloning en de balans tussen deze twee factoren. Dit bepaalt uw profiel, en dat profiel bepaalt hoe u uw beleggingsportefeuille inricht.

Hoe bouw ik mijn beleggingsportefeuille op?

Als we een goed opgebouwde beleggingsportefeuille willen samenstellen, moeten we naar twee aspecten kijken. Deze aspecten zijn de stabiliteit van de effecten en de groei die ze kunnen brengen. Aandelen worden over het algemeen beschouwd als groei-effecten, terwijl obligaties en contanten eerder stabiele effecten zijn die deel uitmaken van uw beleggingsportefeuille. De scheiding tussen deze twee delen, dat wil zeggen het deel dat staat voor groei en de zekerheden die het stabiele deel van de portefeuille vormen, is een balans die je moet bepalen op basis van je persoonsgegevens. Hoe groter het risico dat u neemt en hoe instabieler het effect, hoe hoger het "mogelijke" rendement (en dus hoe groter de kans op verlies). Je kunt ook enkele onderverdelingen maken tussen profielen, zodat we de volgende percentages stabiele effecten en groei-effecten kunnen krijgen.

Volgende profielen kan je op deze manier procentueel verdelen

  • 10 % stabiel/ 90 % groei: Zeer dynamisch (offensief) beleggingsprofiel.
  • 25 % stabiel/ 75 % groei: Dynamisch beleggingsprofiel
  • 40 % stabiel/ 60 % groei: Licht dynamisch beleggingsprofiel
  • 50 % stabiel/ 50 % groei: Gebalanceerd of neutraal beleggingsprofiel
  • 60 % stabiel/ 40 % groei: Licht defensief beleggingsprofiel
  • 75%  stabiel/ 25 % groei: Defensief beleggingsprofiel
  • 90 % stabiel/ 10 % groei: Zeer defensief beleggingsprofiel


Hoe lager onze positie op de lijst, hoe lager het risico van de portefeuille. Maar zelfs met de veiligste distributie hebben we nog steeds enkele risico's. Hoe kiest u een specifieke verdeling voor uw portefeuille? Voor mij is de veiligste (onthoud: beleggen brengt altijd risico's met zich mee) kijken naar uw leeftijd, het percentage stabiele effecten dat u bezit. Dit is een strategie of manier van werken die voor veel beleggers resultaten oplevert. Dus ben je 30 jaar, dan kies je voor 30% stabilisatie-effect en 70% groei-effect. U kiest dus voor een stabiel vermogen op basis van uw leeftijd en vult groei vermogen aan. Sommige mensen zeggen dat deze benadering te defensief is, maar het is een kwestie van smaak of hoeveel risico ik wil nemen. Hoe jonger je bent en hoe meer je wilt groeien, hoe groter het risico dat je neemt, en hoe ouder je bent, hoe minder risico je neemt.

De Amerikaanse econoom Benjamin Graham (Benjamin Graham) zal een andere definitie gebruiken, namelijk dat groeiactiva nooit meer dan 75% zullen bedragen en groeiactiva nooit onder 25%. U kunt ook overstappen op een meer defensieve verdeling wanneer u uw doelen bereikt via een risicovollere portefeuille. Het zijn allemaal methoden die te maken hebben met uw levensstijl en manier van denken en de risico's die u bereid bent te nemen. We kunnen vele soorten effecten opnemen in onze beleggingsportefeuille.




Wat zijn de belangrijkste en welke risico's brengen ze met zich mee?

We hebben gezien dat we onze portefeuille moeten verdelen in effecten die groei vertegenwoordigen en andere effecten die stabiliteit vertegenwoordigen. De procentuele verdeling is afhankelijk van het risico dat u wilt nemen. Hoe meer groei, hoe groter het risico, hoe stabieler het risico, hoe kleiner het risico. U kunt veel dingen vinden om in te investeren op de investeringsmarkt. Er zijn bijvoorbeeld:

  • · Aandelen
  • · Obligaties
  • · Cash
  • · Vastgoed
  • · Grondstoffen
  • · Alternatieve beleggingen

 

Aandelen

Voor onze portefeuille kunnen we aandelen gebruiken om de groei van onze portefeuille te bevorderen. Dat gezegd hebbende, kunnen ze niet alleen zeer riskant zijn, maar ook aanzienlijke winsten opleveren. Wat zijn dat nu voor aandelen? Aandelen zijn eigenlijk bedrijfsaandelen die u op de beurs kunt kopen. Als u dergelijke aandelen in uw handen of in uw portefeuille heeft, maakt u feitelijk deel uit van de eigenaar. Onnodig te zeggen dat elk startend bedrijf failliet kan gaan en uw aandelen waardeloos zijn. Maar aan de andere kant, als het gedijt en dus het bedrijf uitbreidt en veel winst maakt, is uw aandeel meer waard en kan het bedrijf ook dividenden uitkeren bovenop uw prijswinsten. Als dit het geval is, ben ik natuurlijk heel blij. Risicodiversificatie is een praktijk die u vaak hoort aanbevolen door banken. Als u aandelen ondersteunt, moet u ze over verschillende bedrijven verspreiden

Aandelenfondsen

Een fonds is een mandje waarin een fondsbeheerder veel aandelen bij elkaar brengt. Daarom zal het risico worden gespreid omdat er veel aandelen in aandelenfondsen zijn. Een van hen gaat misschien failliet, maar onder normale economische omstandigheden is dat zeker niet iedereen. Maar je moet natuurlijk ook bedenken dat fondsbeheerders ook maar mensen zijn en verkeerde keuzes kunnen maken. Misschien is dit een slechte mand met aandelen die hij heeft gekozen. Geloof niet altijd dat alles wat de fondsbeheerder zegt over zijn mooie ogen een goede regel is. Doe wat onderzoek en controleer of wat hij zei juist is. Aan deze fondsen zijn soms kosten verbonden (tot 2,5% of meer per jaar). Deze kosten moet u dus recupereren voordat u winst kunt maken. Ja, deze fondsbeheerders moeten ook worden betaald, dus u mag niet meer inkomen verdienen door risico's te nemen.

ETF (Exchange Traded Funds)

Deze ETF's worden in Nederland ook wel trackers genoemd. Hier kunt u heel eenvoudig beleggen in een index (zoals de AEX-index). ETF-beheerkosten zijn meestal veel lager. Een index is eigenlijk een mand met verschillende effecten, waaronder aandelen en obligaties. Op deze manier spreidt u het risico over alle effecten die in het mandje van de index zijn opgenomen. De index kan honderden tot duizenden effecten bevatten. Er is dus geen risico op faillissement. De lopende kosten van de meest voorkomende ETF's variëren van 0% tot 0,20%. U zult nooit meer of beter doen dan de aandelenmarkt, omdat u het rendement op de aandelenmarkt kunt maximaliseren. Maar misschien doet u het beter dan de fondsbeheerders waar we het hierboven over hadden. Beleggen in ETF's wordt in de beleggingsgemeenschap ook wel 'indexbeleggen' genoemd. In de Verenigde Staten wordt de term "indexinvestering" gebruikt. Een voorbeeld van een index is Bel20. U kunt ook overstappen op de Dow Jones Index, die meer dan 100.000 indexen heeft. De bekendste aanbieder van indexfondsen is Vanguard Group. Deze indexfondsen zijn goed voor een groot deel (ongeveer 30%) van de Amerikaanse markt.

Obligaties

Zoals we in een vorig deeltje al aangaven, bestaat de portefeuille uit groei-effecten en effecten die voor stabiliteit zorgen. Obligaties zijn stabiele effecten. Wat is het uitgangspunt van obligaties? Als u intekent op obligaties, leent u uw spaargeld eigenlijk voor een bepaalde tijd aan het bedrijf of de overheid. De overheid of aanverwante bedrijven betalen u hiervoor rente. Dan ontvangt u op de vervaldatum het geleende geld van de overheid of het bedrijf. Als de overheid obligaties uitgeeft, hebben we het over staatsobligaties of staatsleningen. De persoon die de obligatie uitgeeft, wordt de uitgever of uitgever van de obligatie genoemd.
Je weet vanaf het begin wanneer je je directeur terug kunt krijgen. Die datum ligt altijd vooraf vast. Deze heeft een (belangrijke) voorwaarde. Met andere woorden, bedrijven of overheden die obligaties of staatsobligaties uitgeven, gaan niet failliet. De overheid van onze westerse samenleving is meestal niet zo gemakkelijk failliet te gaan, maar het bedrijf komt altijd in de problemen en dan kun je geld verliezen. Daarom is het erg belangrijk om stabiele bedrijven met groeipotentieel te kiezen. Je hebt ook veel soorten obligaties. Er zijn converteerbare obligaties, eeuwigdurende obligaties en gedekte obligaties.

Converteerbare obligatie

Converteerbare obligaties worden soms "converteerbare obligaties" genoemd, dit zijn leningen die op een bepaald moment kunnen worden omgezet in bedrijfsaandelen. Het is min of meer een beleggingsproduct dat zich opsplitst in aandelen en obligaties.
Daarom zijn converteerbare obligaties risicovoller dan gewone obligaties. Dergelijke obligaties worden ook vaak geselecteerd door zwakkere bedrijven met een lagere kredietwaardigheid. Het voordeel van deze vorm van obligatielening ligt daarentegen in de lagere financieringskosten. Het voordeel voor beleggers is dat als het aandeel goed presteert, de mogelijkheid om het aandeel te converteren de winst kan behouden. Zoals we echter al vaak hebben gezegd, brengen aandelen grote risico's met zich mee, waaronder dalingen.

Eeuwigdurende obligatie

Daarom worden dit soort obligaties in principe nooit afgelost. Daarom zal het geld dat u erin stopt voor altijd verdwijnen. Nee, er is meestal een clausule die de emittent kan kiezen om de obligatie te beëindigen.
U ontvangt dus elk jaar rente. Dit wordt soms aangepast op basis van de huidige staat van het rendement op langlopende staatsobligaties, meestal met enkele aanvullende aanpassingen. Daarom is dit op de lange termijn een uitstekende manier om een beter rendement te behalen, maar natuurlijk zijn er enkele extra risico's waarmee rekening moet worden gehouden. Er zijn renterisico's omdat ze gevoelig zijn voor stijgende rentes. U loopt marktrisico. Als de positie van een bedrijf in de markt verslechtert, als de rating verslechtert, heeft dit een sterke invloed op de prijzen. Ten slotte hebben we nog steeds het risico van faillissement. Als de prestaties van het bedrijf verslechteren, kunnen beleggers rentebetalingen verliezen of uiteindelijk failliet gaan (behalve voor Nederlandse staatsleningen). Beperk daarom uw vaste activa en spreid ze over verschillende bedrijven.

Gegarandeerde obligatie

Als u als obligatiehouder uw geld in deze vorm van obligaties belegt, kunnen deze obligaties extra garanties bieden. Het probleem is natuurlijk de waarde van deze garanties. Soms zal door faillissement of renteopschorting ook de waarde van de door de onderneming verstrekte garantie sterk dalen. Kredietbeoordeling Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de gewone obligaties die u tekent bij emittenten met een goede balans en een goede reputatie. Daarom is het risico als stabiliserende factor in de effectenbeleggingsportefeuille niet zo groot als dat van aandelen. Uw rendement is iets lager dan het aandeel, maar het risico is ook veel kleiner. De kredietwaardigheid van het bedrijf is een goede maatstaf voor de selectie van obligaties. Het wordt weergegeven door een symbool. De hoogste kredietwaardigheid is AAA (drie A) tot D. Dit geeft de relatieve waarschijnlijkheid weer dat de onderneming aan haar verplichtingen zal voldoen.

Andere investeringstools

Er zijn veel andere effecten die veel marktkennis met zich meebrengen, zoals 'futures' en 'opties'. Ik zou dit niet aanraden aan beginnende beleggers. Begrijp eerst de functies van gewone beleggingen, zoals aandelen en obligaties. Wanneer u een ervaren belegger in deze effecten wordt, wilt u deze risicovollere producten misschien dieper bestuderen. Een belangrijke regel van een beleggingsportefeuille is dat u uw risico's goed moet spreiden. Veel soorten beleggingen (zie het artikel over het diversifiëren van uw portefeuille). U kunt ook diversifiëren naar verschillende bedrijven volgens de beleggingscategorie die u kiest. Leg niet alle eieren in één nest.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: R. Jagher
Aantal keer gelezen: 1977x
Toegevoegd: 14-08-2021 19:10
Gewijzigd: 17-08-2021 16:18

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!