Alles wat je moet weten over goud

Alles wat je moet weten over goud

Alles wat je moet weten over goudOver goud is enorm veel te vertellen. Zo is het een schaars edelmetaal, wordt het onder andere gebruikt in sieraden en gebruiken veel mensen het als belegging. Ook wordt goud al jaren gebruikt als onderpand voor geld zoals de Euro en de Dollar. In dit artikel vertellen we je graag alles wat je moet weten over goud.

Wat is goud?

Goud is een schaars edelmetaal dat uit de natuur komt. Goud kan namelijk niet aangetast worden door zuur of oxidatie. Door de hoge dichtheid van goud, is het een zwaar metaal. Maar hoe zwaar is goud precies? Als je een literpak melk zou vullen met puur goud, zou het pak ineens meer dan 19 kilo wegen. Daarnaast heeft goud ook verschillende eigenschappen. Allereerst is de kleur anders dan vrijwel alle andere metalen. De gouden kleur komt dan ook niet veel voor in de natuur. Wil je goud bewerken? Dan is dit relatief makkelijk. Goud is namelijk erg zacht. Hierdoor kun je het gemakkelijk in verschillende vormen krijgen. Om goud te smelten, moet het opgewarmd worden tot 1063,85 graden Celsius.

Waar komt het vandaan?

Goud is een product van de natuur. Het wordt diep in de grond gevonden en de ontdekking ervan is door de Egyptenaren. Uit verschillende documenten uit de tijden rond 2600 voor Christus, is duidelijk geworden dat de Egyptenaren goud als betaalmiddel gebruikte. Maar waar komt dat goud nu precies vandaan? Goud is te vinden op enorm veel verschillende plekken in de wereld, maar het is niet overal even makkelijk te winnen. Er zijn verschillende plekken in de wereld waar goud gewonnen wordt voor commerciële redenen. Voornamelijk in Zuid-Afrika wordt op grote schaal goud gewonnen voor de verkoop. 

Goud kopen of verkopen

Als je goud in je bezit hebt, kan het wenselijk zijn om dit te verkopen. Zeker als de prijs in de afgelopen tijd gestegen is, kan het goed zijn om je goud te verkopen. Je krijgt dan namelijk direct geld voor het goud. Wil jij goud verkopen in Groningen? Dan hoef je alleen naar een goudinkoper te gaan en het goud aan te bieden. De koper zal vervolgens nagaan hoe puur het goud echt is. Hoe puurder het goud, hoe duurder de prijs zal uitvallen. Is de prijs van goud op het moment echter veel lager? Dan kan het wenselijk zijn om goud in te kopen. Ook dit kun je gemakkelijk doen bij een juwelier of goud verkoper. Je doet er in dit geval ook goed aan om het goud zo puur mogelijk in te kopen, omdat je dit het makkelijkste ook weer kunt verkopen. 

Goud als betaalmiddel

Goud werd ongeveer 3 duizend jaar geleden gebruikt als betaalmiddel. Sinds die tijd is goud altijd erg belangrijk geweest voor de economie in de wereld. Vroeger werd goud gesmeed in munten. Deze munten werden toendertijd gebruikt zoals wij geld nu gebruiken. Je kon van alles ruilen tegen deze gouden munten. Tegenwoordig hebben we nog steeds munten die van goud lijken, maar dat zijn ze niet meer. Het goud wordt nu namelijk bewaard in grote kluizen. De grootste voorraden aan goud zijn in handen van het westen.

Goudvoorraden in de wereld

Over de hele wereld zijn er verschillende landen met grote goudvoorraden. Deze voorraden hebben altijd gediend als een onderpand voor het geld dat het land uitgeeft. Doordat er de laatste tientallen jaren veel geld bijgeprint is, en er veel digitaal gaat, is de waarde van het goud niet meer helemaal representatief voor het geld dat er is. De grootste goudvoorraad wordt bijgehouden door de Verenigde Staten. Zij hebben ongeveer 8.133 ton aan goud. Zij worden gevolgd door Duitsland, dat ongeveer 3.362 ton aan goud bezit. In Nederland is er ook een goudvoorraad. Dit betreft ongeveer 612 ton aan goud. 

Goud als een belegging

Doordat goud niet altijd even makkelijk gewonnen kan worden en het ook geen oneindige voorraad heeft, is goud schaars. Dit zorgt ervoor dat de prijs van goud hoog ligt en het ook veel in waarde is gestegen. Om deze reden wordt goud ook gebruikt als een investering. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt goud inkopen in grotere hoeveelheid, door bijvoorbeeld een goudstaaf te kopen. Maar je kunt ook gouden sieraden kopen. Deze kun je altijd nog omsmelten tot een goudstaaf. Tegenwoordig kun je echter ook investeren in het edelmetaal bij banken en brokers. Je kunt dan bijvoorbeeld investeren in bedrijven die goud winnen of in goud handelen. Hierdoor investeer je niet direct in een tastbare goudstaaf, maar heb je wel een groot voordeel als de prijs van goud stijgt. 

Wat wordt er van goud gemaakt?

Goud is een edelmetaal dat erg gemakkelijk te bewerken is. Hierdoor wordt goud voor enorm veel verschillende toepassingen gebruikt. Goud wordt voornamelijk gezien als een luxe item. Voornamelijk sieraden worden gemaakt van goud. Vroeger werden ook koningen, keizers en vorsten vaak in goud gehuld. Zo werden paleizen gevuld met goud en werden er allerlei verschillende voorwerpen gemaakt van goud. Tegenwoordig wordt er ook gewerkt met verguld goud. Dit is een goedkoper alternatief dan een volledig gouden sieraad. In deze techniek wordt een stuk metaal met een zeer klein laagje goud bewerkt. Hierdoor ziet het sieraad er als goud uit, maar is het in werkelijkheid maar voor een zeer klein gedeelte goud. Dit zorgt er direct voor dat het sieraad vele malen goedkoper is, waardoor het voor veel meer mensen toegankelijk is om te kopen.

Wie bepaalt de goudprijs?

Als we het hebben over goud, dan gaat het vrijwel altijd over de goudprijs. De prijs van goud is namelijk geen dag hetzelfde. De prijs van goud wordt door verschillende punten bepaald. Allereerst is er natuurlijk vraag en aanbod. Als er meer vraag is dan dat er aanbod is, zal de prijs van het goud stijgen. Als de vraag van het goud minder wordt, daalt de prijs weer. Daarnaast heeft goud ook te maken met schaarste. Goud is er namelijk niet eindeloos. Hierdoor is de prijs van goud hoger dan bijvoorbeeld aluminium. Als er echter meer goud gewonnen wordt, of er wordt meer goud ontdekt in de wereld, kan de prijs van goud dalen. Tot slot kan de prijs natuurlijk door veel verschillende gebeurtenissen worden beïnvloed. Als er bijvoorbeeld oorlog dreigt in landen waar het gewonnen wordt, kan de prijs hoger uitvallen.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen, is goud al een lange periode erg belangrijk in de wereld. De hele economie draaide op goud en het is nog steeds een van de meest gewilde edelmetalen. Zo worden er vaak sieraden van goud gemaakt die een grote sentimentele waarde hebben voor mensen. Goud is dus niet meer weg te denken van de wereld, en vrijwel iedereen in Nederland heeft wel goud in bezit. Het kan dus zeker slim zijn om thuis eens te gaan kijken of je ergens nog goud hebt liggen!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: InfobronNL
Aantal keer gelezen: 1119x
Toegevoegd: 08-11-2022 10:34
Gewijzigd: 09-11-2022 11:24

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!