Bij beleggen kunnen resultaten in geen geval gegarandeerd worden en is het belangrijk om altijd alert te blijven. Wanneer iets te mooi blijkt om waar te zijn is dit in het geval van beleggen ook vaak zo. Op deze pagina beginnen we met een handige checklist die de AFM heeft samengesteld. De checklist zorgt ervoor dat je een aantal aandachtspunten kent waarmee je beter voorbereid bent op beleggen.
Beslis zelf welk deel je van je spaargeld kunt missen om mee te beleggen. Beleggen is iets dat je voor de lange termijn doet en zeker niet voor één of twee jaar. De meeste beleggers zetten in op een periode van minimaal vijf jaar of een nog langere termijn. Als je snel winst wilt maken lijkt beleggen al snel op gokken en in dat geval gaat het je al snel veel geld kosten.
Wanneer je over de juiste kennis rondom beleggingen beschikt ben je er eigenlijk pas klaar voor. Je kunt een kennistest doen om te ontdekken of je voldoende van beleggen weet. Besef dat beleggen nog steeds risico’s met zich meebrengt wanneer je over voldoende kennis beschikt. De beschikking over voldoende kennis is vooral een vereiste en wanneer je niet voor een kennistest slaagt is het van belang je voorlopig verder te verdiepen en nog even niets met je spaargeld te doen.
In de regel loop je meer risico wanneer je een hogere winst wilt behalen. In geen geval is het mogelijk de toekomst van een belegging correct te voorspellen. In vrijwel alle gevallen wijkt een voorspelling af van de uitkomst. In sommige gevallen pakt dit positief uit en in andere gevallen negatief. Het is bij een complex product vaak lastiger te voorspellen welk risico je loopt. Voor een simpel product is het risico vaak eenvoudiger te voorspellen.
Lijkt het je leuk om eens te beleggen? Wil je geld verdienen met beleggen? Wil je de waarde van je vermogen behouden? Of is er wellicht een andere reden? Het is belangrijk om met een bepaald doel te beleggen. Wanneer je een specifiek doel hebt kun je de strategie aanpassen en is de kans groter dat je het doel bereikt. Huur eventueel een beleggingsadviseur in wanneer het niet lukt om een strategie of doelstelling te bepalen.
In sommige gevallen ben je geneigd om veel geld in één bedrijf te steken. Het lijkt een goed idee wanneer het al voor langere tijd goed gaat, maar toch is het beter om risico te spreiden. Op deze manier blijft de schade beperkt wanneer het minder goed gaat dan je gehoopt had. Mogelijk kun je door het spreiden van risico’s minder winst behalen, maar wanneer je de complete inleg verliest is dat waarschijnlijk een nog groter verdriet.
Wanneer je gaat beleggen is het belangrijk om te begrijpen waarin je dit precies doet. Het is belangrijk om te weten hoe bepaalde rendementsdoelstellingen behaald worden en wat er met je geld gebeurt. Zoek naar voldoende informatie via het internet en twijfel er niet aan om informatie op te vragen als je iets niet helemaal begrijpt. Eventueel kun je een adviseur in de arm nemen als je er zelf niet uitkomt.
De beleggingsmarkt wordt steeds complexer en is van belang om waakzaam te blijven. Vooral bij derivaten en allerlei complexe producten is het belangrijk dat je weet wat je doet. De waarde van een product kan allerlei kanten op en soms schommelt de koers snel en onvoorspelbaar.
Stel jezelf vaak genoeg de vraag of je goed genoeg geïnformeerd bent. Alleen op deze manier blijf je kritisch en doe je geen dingen waar je later spijt van krijgt. Laat je informeren door een beleggingsadviseur als je iets niet goed begrijpt.
Wanneer je jezelf goed wilt laten informeren is het belangrijk om het belang van de informant te kennen. Je begrijpt dat een tussenpersoon geld verdient met het doen van transacties en ook een bank heeft baat bij beleggingsadvies. Hetzelfde geldt voor een nieuwsartikel. Je begrijpt dat een grootaandeelhouder positief is over de vooruitzichten van een bedrijf en dat een beleggingsfonds positief is over de samenstelling van het portfolio.
Het kost geld om te beleggen. Je betaalt voor de transacties die je doet en daarmee kost zowel kopen als verkopen geld. In veel gevallen betaal je geld voor het bewaren van beleggingsvermogen. Afhankelijk van de instelling waar je handelt zitten er verschillende tarieven aan beleggen. Maak een passend vergelijk om de ideale instelling te vinden. Bij elk beleggingsproduct hoort een andere prijs en ook afhankelijk van het vermogen dat je belegt zal er een bepaald kostenplaatje zijn.
De kosten van een beleggingsadviseur of voor transactiekosten snijden aardig in je rendement. Wanneer je het rendement wilt verhogen is het raadzaam om de kosten zo klein mogelijk te houden. Vraag bij een beleggingsadviseur altijd welke kosten er in rekening worden gebracht. Op deze manier schat je in wat een beleggingsadviseur kost en daarmee voorkom je dat je teveel betaalt.
Wanneer je bij een instelling belegt is het belangrijk dat deze instelling een vergunning bij de AFM heeft. Op deze manier heb je geen garantie dat je de inleg behoudt, maar weet je dat een aanbieder gecontroleerd wordt. Bij de AFM kun je navraag doen of een instelling geregistreerd staat.