Arbeidsbureau, wat is dat?
Je hebt vast wel eens gehoord van een Arbeidsbureau, maar wat is het precies, wat zijn de taken en wat kunnen ze voor jou betekenen? In dit artikel worden deze en andere vragen beantwoord.
Wat is het Arbeidsbureau?
Een oude term voor arbeidsbureau is Regionaal Bureau voor de Arbeidsvoorziening. Het Arbeidsbureau is een overheidsinstelling. Het Arbeidsbureau heet tegenwoordig UWV Werkbedrijf UWV betekent: uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen. Het is onderdeel van het CWI. Dit is het Centrum voor Werk en Inkomen. Het Arbeidsbureau helpt mensen zonder betaalde baan om een nieuwe, betaalde baan te vinden.
Wat zijn de taken van het Arbeidsbureau?
Het Arbeidsbureau registreert alle namen van werkzoekenden.
- Word jij ontslagen dan is het belangrijk om je snel in te laten schrijven bij het Arbeidsbureau om voor een uitkering in aanmerking te komen.
- Het Arbeidsbureau bepaalt of en hoelang je recht hebt op een uitkering, afhankelijk van leeftijd en het aantal jaren dat je gewerkt hebt. Het Arbeidsbureau helpt werklozen bij het zoeken naar ander werk.
- Vraag en aanbod van de arbeidsmarkt komen er bij elkaar. Het Arbeidsbureau bemiddelt bij het zoeken naar en vinden van een andere baan.
- Werkgevers kunnen bij het Arbeidsbureau laten weten dat zij op zoek zijn naar werknemers in een bepaalde branche.
- Het Arbeidsbureau kan partijen bij elkaar brengen als zij denkt dat er een match is. Ook daarom is het van belang dat het Arbeidsbureau op de hoogte is van jouw ontslag (naast het feit dat jij je moet laten inschrijven om een uitkering te krijgen).
- Hangt ontslag boven je hoofd, informeer het Arbeidsbureau. Zij helpt je verder op weg naar een nieuwe baan. Zij kan je ook adviseren een bepaalde opleiding te gaan volgen. Kortom: ontslag…., de eerste die je op de hoogte moet brengen is het Arbeidsbureau. Voor velen een lichtpuntje voor de toekomst.
Wanneer krijg jij te maken met een arbeidsbureau?
Je kunt op verschillende manieren met het Arbeidsbureau te maken krijgen, maar het zal altijd gaan om werk en inkomen.
- Zit je gedurende een lange periode in de ziektewet en is er geen uitzicht op terugkeer in je "oude" baan of op aangepast werk, dan krijg je te maken met het Arbeidsbureau. Ook jouw werkgever treedt in contact met het UWV en moet laten zien, aantonen, dat hij alles in het werk heeft gesteld om werk voor je te vinden, binnen het bedrijf (is er aangepast werk) en buiten het bedrijf, detacheren bijvoorbeeld.
- De werkgever moet aan kunnen tonen dat hij aan zijn wettelijke verplichtingen heeft voldaan. Ook jij, de zieke werknemer, moet alles in het werk stellen om aangepast werk te vinden, als je daartoe in staat bent en dat ook aan kunnen tonen. Je moet een CV paraat hebben en sollicitaties hebben verricht. Dit alles in het kader van de wet Poortwachter. Spoor 1 wordt gevolgd, werk binnen je huidige bedrijf en spoor 2 werk zoeken buiten je huidige bedrijf.
- Bij spoor 2 word je begeleid door een coach. Deze coach heeft zelf een re-integratiebedrijf of werkt bij een re-integratiebedrijf. Deze coach zal je helpen bij het maken van een actuele CV, als je die nog niet hebt.
- De coach helpt je met solliciteren, via de computer of per brief. Hij of zij zal je voorbereiden op een sollicitatiegesprek als je daarvoor wordt uitgenodigd. De coach helpt je bij het invullen van formulieren bijvoorbeeld bij een WIA aanvraag. Kortom: zit je in het re-integratietraject dan word je bijgestaan door een coach. Deze valt weg als de 104 weken ziektewet voorbij zijn.
- Dan neemt een coach van het Arbeidsbureau de begeleiding over. Voor het zover is moet je alle formulieren en papieren die betrekking hebben op je ziek zijn en wat je hebt gedaan om te re-integreren bewaren en te zijner tijd naar het Arbeidsbureau toesturen. Je kunt ook op een andere manier te maken krijgen met het Arbeidsbureau namelijk als jij je ontslag krijgt door reorganisatie, faillissement van het bedrijf enz.
- Het is van belang als jij ontslag krijgt om dit zo snel mogelijk bij het Arbeidsbureau te melden. Het Arbeidsbureau neemt dan de financiële verplichting van het bedrijf over om jou te betalen, meestal bedraagt dat 70% van het laatste salaris, maar dit kan per situatie anders zijn.
- Vergeet niet om je te melden anders komt er op het einde van de maand geen geld op je rekening en de vaste lasten gaan toch gewoon door en je zult ook moeten eten.
Verplichtingen aan het Arbeidsbureau
Sta je ingeschreven bij het Arbeidsbureau dan zijn daar verplichtingen aan verbonden, ten minste als je niet 100% wordt afgekeurd. In dat laatste geval ben je helemaal arbeidsongeschikt.
- Wanneer jij een uitkering ontvangt en deze wilt behouden totdat je nieuw werk hebt gevonden dan moet je aan een aantal verplichtingen bij het Arbeidsbureau voldoen.
- Iedere verandering in jouw situatie moet je doorgeven, elke wijziging.
- Wanneer je extra inkomen hebt, dat niet bij het Arbeidsbureau bekend is, dan ben je verplicht deze inkomsten te melden.
- Wanneer je werk hebt gevonden moet je meteen het Arbeidsbureau informeren, ook wanneer dat vrijwilligerswerk betreft.
- Als je ziek bent wil het Arbeidsbureau dat weten.
- De sollicitaties die je doet geef je aan het Arbeidsbureau door (via de Werkmap). Je moet passend werk accepteren en dat proberen te behouden. Je moet de Werkmap bijhouden (later meer hier over).
- Het spreekt voor zich dat je alle afspraken met het Arbeidsbureau strikt dient na te komen en dat je volledige medewerking verleent om weer aan de slag te gaan.
De Werkmap van het UWV (voorheen Arbeidsbureau)
De Werkmap van het UWV is een beveiligde site waarop je kunt inloggen met je digiD. In deze map kun je alle gegevens vinden, die betrekking hebben op jou en het zoeken naar werk. Je kunt er ook gegevens zelf toevoegen. Het is een zeer praktische map die je te allen tijde kunt raadplegen en als je alle belangrijke zaken daarin zet, heb je steeds alles bij de hand.
Wat staat er zoal in de Werkmap?
De Werkmap kun je gebruiken om er je CV te plaatsen. Je kunt er vacatures bekijken. Je zult er bruikbare informatie vinden omtrent cursussen en trainingen. Via deze Werkmap kun jij alle wijzigingen aan het Arbeidsbureau doorgeven. Je vermeldt er de sollicitaties die je hebt verricht. Via deze Werkmap kun je contact leggen met je coach/adviseur. Op deze manier houden de coach en jij overzicht over de zaken waar je mee bezig bent. Op welke sollicitaties ben je afgewezen, van wie moet je nog antwoord krijgen? Goed om bij te houden, dan kun je zelf actie ondernemen als er van de "potentiële" werkgever geen bericht komt. Hieruit blijkt dat het dus echt een werkmap is.