Auto importeren uit het buitenland? Let op!

Auto importeren uit het buitenland? Let op!

Auto importeren uit het buitenland? Let op!Een auto importeren uit het buitenland wordt steeds populairder en dit is helemaal niet zo gek. Het aanbod in andere landen is een stuk groter en je bent vaak ook nog eens goedkoper uit.

Maar een auto uit het buitenland halen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er zijn namelijk een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Het importeren van een auto kan aantrekkelijk zijn, bijvoorbeeld als de auto waar je naar op zoek bent niet verkrijgbaar is in Nederland. Of als je het voertuig een stuk goedkoper kunt aanschaffen in een ander land. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten tijdens het importeren van een auto? En kun je dit klusje niet beter overlaten aan een professioneel autobedrijf?

Waarom importeren?

Misschien denk je: er zijn toch genoeg auto’s in Nederland, waarom zou ik importeren? Voor de meeste mensen is het logisch om het aanbod in de buurt te bekijken, maar wat als de perfecte auto er niet voor je bij zit? In Nederland is het aanbod beperkt en kunnen de prijzen hoog oplopen. Wist je dat je ongeveer 25 tot 30 procent op de aankoopprijs kunt besparen als je een auto importeert uit het buitenland? Bovendien halen veel Nederlandse autohandelaars hun auto’s uit landen als Duitsland of Italië. Dit is ook zakelijk veel goedkoper. 

Begin bij het begin: een auto vinden

De zoektocht naar een nieuwe auto begint online. Op sites zoals autoscout24.nl vind je een groot aanbod van auto’s uit verschillende landen. Wil je de zoektocht iets gemakkelijker maken? Beperk het zoekgebied door op een bepaald land te filteren. Ben je op zoek naar een BMW? Dan kun je bijvoorbeeld specifiek zoeken op auto’s in Duitsland. Maar voordat je een auto aanschaft, wil je deze natuurlijk in het echt zien. Bovendien kun je het proefrijden ook niet zomaar overslaan. Neem contact op met de verkoper van het voertuig via de mail of telefoon. Maak vervolgens een afspraak en bekijk de auto in het echt. 

Kosten van een auto importeren uit het buitenland

Het importeren van een auto uit het buitenland kan een stuk voordeliger zijn, maar er zijn ook extra kosten waar je rekening mee moet houden. De aanschafprijs van de auto kan dan wel goedkoper zijn dan in Nederland, maar misschien ben je onder de streep toch duurder uit. Je betaalt namelijk niet alleen transportkosten, maar je krijgt ook te maken met BPM en eventuele BTW-kosten. 

Europa

Het aanbod in Nederland is niet heel groot, neem daarom eens een kijkje bij ons buurland. De Duitse prijzen zijn laag, maar er komen nog wel wat extra kosten bij. De grootste kostenpost van het importeren van auto’s uit Europese landen is de BPM (belasting personenauto's en motorrijwielen). Om de BPM af te schrijven, moet de auto minimaal drie maanden oud zijn en minimaal 3000 kilometer op de teller hebben staan. Er zijn diverse manieren om BPM af te schrijven. Zorg altijd dat je de voordeligste optie kiest. Houd daarnaast ook rekening met de BTW. De Belastingdienst ziet je auto als nieuw als deze jonger is dan zes maanden, of minder dan 6000 kilometer heeft gereden. Of je een volledig nieuwe auto nu als particulier of zakelijk koopt, je zult altijd BTW aangifte moeten doen in Nederland. Voldoet de auto aan de minimale leeftijd en kilometers? Dan adviseren we om de BTW in het land van herkomst te betalen. Je bent dan namelijk niet meer BTW plichtig in Nederland.


Buiten Europa

Het is geen geheim dat het importeren van een auto buiten Europa meer kosten met zich meebrengt. Je betaalt niet alleen meer kosten voor het transport, maar ook betaal je altijd 21% BTW over de aankoopprijs, transportkosten en invoerrechten. Er is echter een uitzondering op deze regel: je betaalt maar 6% BTW als de auto ouder is dan 30 jaar. Ook ontkom je niet aan de BPM. Om een Nederlands kenteken te krijgen, zul je lang moeten bij het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) om de auto te laten keuren. Voor een auto uit Europa is dit een stuk eenvoudiger en goedkoper dan voor een auto van buiten Europa. 

Let op transportkosten

Als je een auto uit het buitenland koopt, moet deze natuurlijk ook nog naar je woonplaats worden gebracht. Een voertuig uit Duitsland, België of Frankrijk zou je zelf hierheen kunnen rijden, maar een import auto uit Amerika halen, is toch iets lastiger. Je zult de auto in veel gevallen moeten verschepen. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de plaats waar de auto staat en de manier van verschepen. Kies voor de Roll on Roll off manier of een container.

  • Roll on Roll off

Grote auto’s of campers worden vaak via de Roll on Roll off manier verscheept. Het schip is speciaal ingericht voor de vervoer van voertuigen. Echter, het is niet altijd mogelijk om deze optie te kiezen.

  • Container

Iets kleinere auto’s worden in een container vervoerd. Er zijn diverse mogelijkheden, zo kun je de auto samen met andere voertuigen in een container laten verschepen of een eigen container kiezen. 

Nadelen en voordelen van een auto importeren

Import auto's bieden diverse voordelen. Zo heb je de keuze uit een veel groter aanbod en ben je in de meeste gevallen goedkoper uit. Maar aan ieder voordeel zit een nadeel. Let altijd goed op als je een auto gaat importeren. In Nederland hebben we een betrouwbaar registratiesysteem van kilometerstanden (NAP), maar dit hebben ze niet in elk land. Let daarom altijd goed op de tellerstand van de auto. Heb je twijfels? Koop de auto dan niet. Ontbreekt het onderhoudsboekje? Dit is een slecht teken. Wees altijd op je hoede en koop niet zomaar een auto zonder bepaalde dingen te checken. 

Houd rekening met deze valkuilen

Het lijkt allemaal erg makkelijk: een auto importeren. Maar niks is minder waar. Er zijn zelfs een aantal valkuilen waar je rekening mee moet houden.

  • Zwitserland en Groot-Brittannië zijn geen lid meer van de EU. Je zult dus invoerrechten moeten betalen als je een auto importeert uit een van deze twee landen.

  • Het kan voorkomen dat de auto niet overeenkomt met de advertentie. Je loopt dus altijd een risico om voor niks af te reizen naar een bepaald land of regio.

  • Als je een geïmporteerde auto wilt verkopen, kan de restwaarde lager zijn dan een originele Nederlandse auto.

Zelf doen of een bedrijf inschakelen?

Is het voordeliger om zelf te importeren of een professioneel autobedrijf in te huren? Het zelf importeren van een auto kost veel tijd en moeite. Niet iedereen wil deze moeite doen, maar het is onder de streep toch iets goedkoper. Bovendien moet je goed opletten als je zelf op zoek gaat naar een nieuw voertuig. Niet alle auto’s voldoen aan de eisen en er wordt ook nog wel eens met de kilometerteller geknoeid. Het kan dan ook helpen om het gehele proces uit handen te geven. Let op: hoe meer hulp je krijgt bij het importeren van een auto, hoe hoger de kosten. Bijna alle importbedrijven werken met diverse pakketten waarin je kunt kiezen uit verschillende services.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 1336x
Toegevoegd: 10-08-2021 14:48
Gewijzigd: 20-08-2021 10:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!