BMI-waarden

BMI-waarden interpreteren bij verschillende mensen

BMI-waardenTegenwoordig worden steeds meer mensen zich bewust van een gezond gewicht. Met een gezond gewicht gaan we ziekten tegen, voelen we ons beter en zien we er overigens beter uit. Veel mensen vragen zich af of zij een gezond gewicht hebben. De BMI geeft een indicatie of iemand wel of geen gezond gewicht heeft. Hieronder is er meer over te lezen.

Wat is de BMI?

BMI is in feite een afkorting dat staat voor Body Mass Index. Een andere naam die ook geregeld wordt gebruikt is de queteletindex. De Body Mass index is een cijfer dat wordt berekend aan de hand van de lengte en het gewicht van een persoon. Hierbij wordt er gekeken naar de verhouding tussen de lengte en het gewicht. Dit wordt berekend aan de hand van een formule, oftewel de BMI-formule.
De BMI-formule wordt uitgevoerd door het gewicht van een persoon te delen door de lengte vermenigvuldigd met de lengte. Oftewel: gewicht (in kilogram) / (lengte * lengte). Het getal dat hieruit volgt is de BMI-waarde. Het getal kan ook direct worden berekend met een BMI calculator. Op het internet zijn verschillende van deze calculators te vinden om gratis gebruik van te maken. Dit getal geeft aan of men een gezond of juist een ongezond gewicht heeft. Deze BMI-waarde kan worden uitgelezen met de juiste informatie. Echter verschillen de waarden voor zowel mannen, vrouwen als kinderen. Hieronder hebben we meer informatie over deze 3 doelgroepen.

BMI-waarde bij mannen

Mannen hebben een hele andere bouw dan vrouwen hebben en daarom kan een BMI-waarde bij een man een hele andere betekenis hebben dan dezelfde BMI-waarde bij een vrouw. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de verschillende waarden met de bijbehorende betekenis voor een man. Deze waarde kun je berekenen door de bovenstaande formule in te vullen en uit te rekenen.

  • BMI-waarde kleiner dan 20: Heb je als man een BMI-waarde die kleiner is dan 20? Dan is er sprake van ondergewicht. Dit geeft kans op anorexia. Deze waarde geeft aan dat het nodig is om meer gewicht aan te komen.
  • BMI-waarde tussen de 20 en 25: Deze waarde geeft aan dat je een gezond gewicht hebt en het belangrijk is om dit gewicht te behouden.
  • Tussen de 25 en de 30: Er is sprake van overgewicht, maar geen reden tot paniek. Vaak kan het verliezen van enkele kilo’s al zorgen voor een gezonde BMI.
  • Boven de 30: In dit geval is er wel veel overgewicht wat kan lijden tot gezondheidsrisico’s. Des te hoger de BMI vanaf hier is, des te slechter het is voor onze gezondheid. Risico’s zijn kans op hart- en vaatziekten en kans op obesitas.

BMI-waarde bij vrouwen

Vrouwen hebben een hele andere lichaamsbouw dan mannen. Waar mannen veel spieren hebben, hebben vrouwen juist meer vet. Overigens zijn er nog meer verschillen tussen de bouw van een man en een vrouw. Daarom moeten de waarden bij zowel mannen als bij vrouwen op een andere manier worden uitgelezen. Hieronder sommen we de verschillende BMI-waarden van vrouwen op.

  • Een BMI-waarde kleiner dan 18,6: Heb je als vrouw een BMI-waarde die lager is dan 18,6? Dan wordt er gesproken van ondergewicht en is er een grotere kans op anorexia. In dat geval is het belangrijk om meer in gewicht aan te komen, zodat je op een gezond gewicht uitkomt.
  • Een BMI-waarde tussen de 18,6 en 24: Dit is voor een vrouw een gezond gewicht. Belangrijk is om dit gewicht te behouden.
  • Tussen de 24 en 28,5: Er is sprake van overgewicht, maar nog geen reden tot paniek. Belangrijk is om een aantal kilo’s af te vallen, zodat er weer sprake is van een gezond gewicht.
  • Hoger dan 28,5: Wanneer vrouwen een BMI-waarde hebben die zelfs hoger is dan 28,5 dan is het erg belangrijk om zo snel mogelijk gewicht te verliezen. Een dergelijk hoge BMI kan leiden tot vervelende problemen voor de gezondheid, zoals obesitas en hart- en vaatziekten.


BMI bij kinderen

Bij kinderen zijn de ouders nog verantwoordelijk voor het gewicht van een kind. Zij zijn namelijk degenen die snoep in huis halen en de snacks mee naar school geven. Ook zorgen zij dagelijks voor de maaltijden die op tafel komen. Met name bij kinderen is het belangrijk dat zij een gezond gewicht hebben, want dit kan effect hebben op de rest van het leven van het kind.
De BMI kan bij kinderen met dezelfde formule worden uitgerekend als bij ouderen, maar per leeftijd verschilt het uitlezen van de waarde. Er kan dan ook bij de schoolarts of de huisarts worden nagevraagd wat een gezonde BMI is bij de betreffende leeftijd. Voornamelijk wanneer kinderen nog jong zijn kunnen er grote verschillen zijn in de bouw van de ene persoon en de andere persoon.

Hoe verbeter ik mijn BMI?

Blijkt dat je BMI te hoog of juist te laag is? Dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk op het gewenste gewicht te krijgen. Wanneer je een te lage BMI hebt dan betekent dat dat je ondergewicht hebt. Ondergewicht wordt vaak veroorzaakt door te weinig of ongezond te eten. Ga dus niet direct zakken chips en chocoladerepen eten om je gewicht te verhogen, maar probeer gevarieerd en gezond te eten. Hierbij is de Schijf van Vijf een goede leidraad om je aan te houden.
Wanneer je juist een te hoge BMI hebt dan is het belangrijk om zo snel mogelijk gewicht kwijt te raken op een gezonde manier. Daarmee bedoelen we dus niet om direct te stoppen met eten, maar ongezonde voeding te vervangen voor gezonde voeding. Neem geen chocoladereep of koekjes als snack tussendoor, maar vervang deze voor een stuk fruit. Ook hierbij geldt dat de Schijf van Vijf handig is om aan te houden om op een gezond gewicht uit te komen.
Een andere manier om je BMI te verlagen is door meer te gaan sporten. Door te bewegen ga je op een gezonde manier vet verbranden en kun je op een gezonde BMI uitkomen. Het is belangrijk om gezonde voeding en beweging goed met elkaar te combineren.

Beperkingen aan Body Mass Index

Het is wel belangrijk om erop te letten dat de BMI ook enkele beperkingen heeft. Dat is dat de BMI geen rekening houdt met verschillen in lichaamsbouw tussen mannen en vrouwen onderling. Zo kan de ene man veel gespierder zijn dan een andere man. Doordat iemand veel spiermassa heeft is hij automatisch ook zwaarder, omdat een zwaarder gewicht zorgt voor een hogere BMI. Onterecht kan er daardoor worden gezegd dat deze persoon een ongezond gewicht heeft. Een manier om dit op te lossen is door de middelomtrek erbij te meten.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sandra-Voorthuizen
Aantal keer gelezen: 3647x
Toegevoegd: 07-08-2017 13:59
Gewijzigd: 09-08-2017 16:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!