Beleggen in opties

Beleggen in opties

Beleggen in optiesBeleggen in opties roept vaak verschillende vragen op. Via deze pagina achterhaal je wat opties precies zijn en hoe je in opties kunt beleggen.

Hoe werkt beleggen in opties?

In de basis geven opties je het recht om in de toekomst aandelen te verkopen of kopen. Het is in principe niets meer dan het recht daarop en dat vertegenwoordigt dan ook de waarde. Het recht om aandelen te kopen wordt een call-optie genoemd en het recht om aandelen te verkopen is een put-optie. Wanneer je opties koopt wordt er vooraf afgesproken tegen welke prijs dit gebeurt. Er wordt afgesproken tegen welke prijs je aandelen mag kopen of verkopen en op welk moment dit recht geldig is. Om dit recht te kopen betaal je een bepaald bedrag. Het bedrag dat je voor een optie betaalt is afhankelijk van de looptijd en uitoefenprijs. Tegelijk is ook de rente en volatiliteit van invloed op het bedrag dat je voor een optie betaalt. Je kunt in opties handelen op de effectenbeurs en één optie geeft het recht op honderd aandelen. Een optie loopt af op de derde vrijdag van een maand.

Uitleg over opties in de basis

Wanneer je niet weet wat opties zijn is het belangrijk om hierover kennis op te doen als je dit product wilt kopen of wanneer je er puur interesse voor hebt. Het is voor veel beginners niet duidelijk wat een bepaalde reeks aan informatie betekent. Zo kan een optie op de volgende manier gecodeerd zijn: ‘AAPL C Dec 16 130.00’. De ‘C’ geeft bij deze codering aan dat het om een call-optie gaat die op de derde vrijdag van december 2016 recht geeft op het kopen van 100 aandelen van Apple voor een bedrag van 130.00 USD. Wanneer het aandeel voor het kopen van de call-optie lager ligt zal het aandeel minimaal tot 130.00 USD moeten stijgen om het recht te gebruiken. Uiteraard heb je niets aan het recht om iets voor minder te verkopen dan de marktprijs geeft. Het uitoefenrecht zal op dit moment dan ook vervallen. Tegelijk is er een premie voor de call-optie bereikt en moet je deze ook meenemen om met winst te kopen. Afhankelijk van de kosten van een optie is een bepaalde stijging gewenst.

Intrinsieke waarde

Wanneer je een optie koopt kan het zo zijn dat deze een intrinsieke waarde heeft. Als de koers hoger ligt dan de uitoefenprijs is er bij een call-optie bijvoorbeeld sprake van een intrinsieke waarde. Bij een put-optie is er sprake van intrinsieke waarde wanneer de koers onder de uitoefenprijs komt. Vanaf 130.00 USD is er in het geval van het voorbeeld met Apple dus een intrinsieke waarde. Er worden een aantal termen gebruikt om de waarde van een optie toe te kennen. Zo wordt de term ‘in-the-money’ gebruikt om aan te geven dat een optie intrinsieke waarde geeft, wordt ‘at-the-money’ gebruikt wanneer de uitoefenprijs gelijk is aan de marktprijs van het aandeel. Wanneer je ‘out-the-money’ bent heeft een optie geen intrinsieke waarde.

Premie betalen en risico nemen

Het kopen van opties neemt een zeker risico met zich mee. Wanneer de waarde van een aandeel de juiste kant op beweegt wordt dit echter ook uitbetaald. Zo kun je meer winst maken wanneer de waarde van een aandeel daalt of stijgt (afhankelijk van een put-optie of call-optie) dan wanneer je een normaal aandeel koopt.
Bij opties is er sprake van het zogenaamde hefboomeffect en daardoor kun je sneller een hoog rendement bereiken. Bij een hoog rendement heb je tegelijk echter te maken met een hoog risico. Wanneer je een optie koopt bestaat er namelijk een kans dat de optie in één keer geen waarde meer heeft.
Door het betalen van premie is er een behoorlijke stijging van een aandeel nodig om winst te maken. Wanneer je normaal een aandeel koopt is elke stijging meegenomen, maar in het geval van een optie is het van belang dat je eerst de premie terugverdient. Zo had je bij een normaal aandeel misschien al winst gemaakt, terwijl dat bij een put-optie of call-optie niet direct gebeurt wanneer de koers in jouw voordeel beweegt.

Wanneer je interesse hebt in het kopen van opties is het belangrijk dat je weet wat je doet en welk risico je neemt. Het is hopelijk duidelijk dat het rendement afhangt van de koers van het onderliggende aandeel en tegelijk bepaalt dit de prijs van een optie. Echter zijn er ook andere factoren die de prijs een optie bepalen. De looptijd van een optie is hier waarschijnlijk de belangrijkste factor van. Wanneer je kiest voor een langere looptijd is er een grotere kans dat de koers zal wijzigen en wordt de premie hoger.
Je kunt rekenen op een lagere prijs wanneer er een groot verschil ligt tussen de koers en de uitoefenprijs. Op deze manier loopt de verkoper een kleiner risico en zal de premie lager zijn. Wanneer je de bewegingen van de koers kunt voorspellen is dit dus van grote waarde bij het kopen van opties.

De rentestand is een andere belangrijke factor die invloed heeft op de prijs van een optie. Je krijgt een bepaalde zekerheid wanneer je een optie koopt en voor deze zekerheid wordt betaald. Er is geld nodig dat tegen een bepaalde rente geleend wordt en hoe hoger de rente, hoe duurder een optie zal zijn.
De bewegelijkheid van een aandeel is ook belangrijk voor de hoogte van een optiepremie. Hoe volatieler een aandeel is, hoe groter de kans dat het aandeel door de uitoefenprijs gaat en je jouw winst kunt pakken. Uiteraard begrijpt de verkoper van een optie dit en zal de prijs van een aandeel hoger zijn wanneer deze bewegelijk is.

Handelen in opties

Je merkt dat het niet verplicht is om een optie uit te oefenen. Veel handelaren verkopen een optie voor deze uitgeoefend wordt. Op deze manier kun je veel rendement behalen en zelfs put-opties kopen wanneer je het onderliggende aantal aandelen niet in handen hebt. Er bestaan allerlei strategieën om winstgevend te handelen in opties. Lees snel verder om te ontdekken wat er op dit gebied mogelijk is.

Opties en strategieën

Wil je het risico op verlies beperken? Dan kun je hier uiteraard ook opties voor gebruiken. Wanneer je bepaalde aandelen bezit kun je op deze manier het verlies beperken en blijft de schade beperkt wanneer er een dalende koers is. Uiteraard heeft dit een prijs en verdien je minder wanneer de koers stijgt. Als je bijvoorbeeld een put-optie koopt betaal je hier een bepaald bedrag voor en wanneer de koersdaling niet inzet zijn de opties waardeloos. Wanneer je een groot deel van het vermogen in aandelen stopt kun je met put-opties een groot deel van de zorgen afdekken en kun je nog steeds (weliswaar in mindere mate) profiteren van een koersstijging. Besef echter dat er premie voor opties betaald wordt en het zeker niet kosteloos is. Het afdekken van risico’s is niet iets dat je ten kosten van alles wilt doen.

Risico’s bij het handelen in opties

Opties zijn risicovol om in te handelen. Wanneer je niet weet wat je doet kun je onnodige kosten maken en geeft dat verre van profijt. Weet je echter goed wat je doet? Dan zijn er zowel voor put-opties als call-opties allerlei mogelijkheden om meer rendement te maken of om risico’s af te dekken. Zo kun je meer winst maken met dezelfde investering en kun je risico’s letterlijk tot een minimaal bedrag reduceren. Als je niet begrijpt wat opties zijn en wat je met opties kunt doen is het raadzaam om een expert in de hand te nemen. Het is onverstandig om je met opties bezig te houden wanneer je even wilt uitproberen wat er gebeurt, maar je eigenlijk geen idee hebt waarom het gebeurt. Spreid de risico’s wanneer je niet al je geld wilt kwijtraken. Het kopen van opties kan een groot risico geven en zeker wanneer je geld voor de toekomst nodig hebt is het te risicovol om daarmee opties te kopen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 3553x
Toegevoegd: 27-05-2015 15:06
Gewijzigd: 22-08-2015 12:11

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!