Bitcoins zijn helemaal hot maar wat houdt het nu precies in en wat betekent het als je aan bitcoin mining wilt doen? Omdat bitcoins steeds schaarser worden is het zaak dat je ze probeert te delven. Deze uitdrukking wordt hiervoor gebruikt omdat bitcoins nog wel eens vergeleken worden met goud dat gedolven wordt.
Hoe pak je dit delven, oftewel minen nu zo goed mogelijk aan? Voordat je begint is het belangrijk dat je weet wat bitcoin mining precies inhoudt. Bitcoins bestaan uit blocks. Deze blokken vormen een soort puzzel waarvoor jij een oplossing dient te zoeken. Deze oplossing is niet altijd even makkelijk te vinden en kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Voor degene die de oplossing als eerste vindt ligt een beloning klaar in de vorm van bitcoins. Het minen op zich kun je doen met behulp van een grafische kaart maar omdat het een ingewikkelde zaak is doe je dit het beste niet alleen maar in een groepje. Deze staan bekend als mining pools. Als je met andere mensen samen een groepje vormt waarmee je aan bitcoin mining doet is de kans veel groter dat je een oplossing vindt en ook nog eens de snelste bent.
Bitcoin mining kent een variabele moeilijkheidsgraad. Als bepaalde blocks erg snel gevonden en vrijwel direct gedolven worden is de moeilijkheidsgraad te laag en wordt deze meteen aangepast. Op die manier wordt het minen moeilijker. Het tegenovergestelde kan ook het geval zijn: worden de blocks maar met moeite gewonnen dan kan de moeilijkheidsgraad naar beneden worden bijgesteld.
Gemiddeld wordt er per iedere tien minuten een oplossing gevonden door mininghardware en kan er een block gedolven worden. Dit betekent dat er per jaar meer dan tweehonderdduizend blocks in de blockchain gevonden worden. Naar verwachting wordt het laatste beschikbare block pas in 2140 gevonden maar daarna houdt het delven ervan ook op. De blocks worden niet altijd even snel gevonden. Hoe snel dit is hangt af van de hoe moeilijk de crypto in kwestie is en de snelheid van het netwerk. Is een block erg ingewikkeld dan zal het delven langer op zich laten wachten dan wanneer dit niet zo moeilijk is. Als je met een langzamer netwerk te maken hebt zal het minen langer duren. Houd er rekening mee dat mining wel veel stroom eist dus dat kan je stroomverbruik en rekening aardig omhoog jagen.
Als je graag wilt beginnen met het minen van Bitcoins dien je op voorhand wel rekening te houden met een aantal factoren. Om te beginnen bepaal je voor jezelf of je alleen wilt minen of liever met een groepje. In dat laatste geval heb je wel meer kans op succes. Daarnaast is het belangrijk dat je een goede computer hebt, een snel netwerk en is een krachtige videokaart eveneens noodzakelijk. Als je hierover de beschikking hebt bepaal je met welke digitale valute je wilt gaan minen. Dit betekent dat je een beslissing moet nemen welke cryptomunt je wilt gaan minen. Niet iedere munt is er even goed voor geschikt dus is het zaak dat je de juiste uitkiest. Momenteel wordt er vaak gekozen voor crypto's zoals Ethereum, NEO of Litecoin en Ethereum. Natuurlijk kan je ook zelf een andere cryptocurrency kiezen waar jij in gelooft. Wel is het belangrijk om hier goed onderzoek naar te doen voordat je begint met minen.
Je kunt je eigen computer gebruiken voor bitcoin mining maar ook kiezen voor een speciale bitcoin miner. De snelheid waarmee je aan mining kunt doen hangt hoofdzakelijk af van hoe snel je videokaart kan rekenen. Snel minen betekent meer kans op succes Deze snelheid wordt aangegeven in hashrates. De hashrate geeft aan hoeveel hashes je videokaart kan berekenen en hoe je snel je kunt minen. Als je weet wat voor videokaart je computer heeft weet je ook meteen hoe snel je kunt minen. Online kun je een overzicht vinden van diverse videokaarten en de bijbehorende rekensnelheid en rekenkracht. Tegenwoordig kan je het beste kiezen voor speciale bitcoin miners, dit is hardware speciaal gemaakt voor het minen van bitcoins.
Met een gewone computer gaat het doorgaans veel te langzaam om echt succes te hebben bij mining. Veel mensen kiezen er daarom voor speciale apparatuur te kopen om te minen. Als je kiest voor een mining rig heb je een moederbord met meer videokaarten tot je beschikking waarmee je sneller kunt minen. Deze videokaarten kunnen in aantal variëren, van 2 tot wel 18 stuks. Hoe meer videokaarten je tot je beschikking hebt hoe sneller het minen zal verlopen. Houd er wel rekening mee dat dit veel stroom kost en een mining rig niet bepaald geruisloos werkt.
Houd er rekening mee dat bitcoin mining met de stroomtarieven in ons land je aardig wat kan kosten. Bereken voor jezelf hoeveel dit gemiddeld is (houd daarbij rekening met hoeveel videokaarten van welk type je gebruikt en hoe vaak je zit te minen) en kijk of dit voldoende opweegt tegen de verdiensten. Het blijft natuurlijk een bezigheid die je als hobby kunt uitoefenen maar als je er veel geld op toelegt is het niet voor iedereen haalbaar en kan het problemen opleveren op financieel gebied als je een hoge stroomrekening krijgt door het minen.
Omdat bitcoin minen door veel mensen gedaan wordt is het niet zo eenvoudig blocks te delven en snel bitcoins te verdienen. Nieuwe munten verdienen kan even op zich laten wachten. Als je ervoor kiest met een speciaal apparaat te werken zoals een ASIC dat speciaal ontworpen is voor bitcoin mining kan het veel sneller gebeuren dan met een grafische kaart die standaard op de meeste pc’s zit. Een ASIC is hier duur te noemen en ze gebruiken veel stroom. In landen zoals China zijn ze erg populair omdat de stroom daar goedkoop is en je er niet veel voor betaalt als je met een speciaal apparaat wilt minen.
Lukt het minen goed en weet je binnen een bepaalde tijd veel nieuwe bitcoins te verzamelen? Kies er dan altijd voor de gewonnen bitcoins veilig op te slaan. Dit doe je in een zogenaamde bitcoin wallet. Je kunt hierbij een keuze maken uit software bitcoins wallets voor op je computer of telefoon en hardware bitcoin wallets.