Volgens de World Resources Institute zullen in 2040 een hoop landen erg veel stress om water tegemoet. Dit zijn volgens de voorspelling welgeteld 33 landen. Dit zal onrust, dorst en eventueel gewelddadige conflicten leiden. In Nederland zal de waterstress van 20% tot 40% verhogen. Dit zal geen immense gevolgen hebben, maar het zou wel tot economische tegenslagen kunnen leiden. Bijvoorbeeld misoogsten voor boeren. En dat vraagt om een oplossing. En zoals we weten, kunnen we met z’n allen meer dan iemand alleen.
Er zijn verschillende fases in het draaiboek van de overheid. In 2018 zaten we in fase 2, wat betekent dat de overheid keuzes moet maken over de verdeling van het water binnen Nederland. Als individu merk je daar niks van. Er wordt alleen van iemand gevraagd om op te passen met watergebruik. Nederland zit eens in de 10 à 20 jaar in fase 3. Hierbij is er "sprake van een (dreigende) landelijke crisis". Alleen dit dreigt steeds vaker te gebeuren door klimaatverandering. Ook is de overheid begonnen met meer waterbassins aan te leggen, zodat er meer nadruk op retentie is.
Als Nederlanders zijn er vele dingen die we kunnen doen om minder water te gebruiken. Korter douchen, zuinige wc’s aanschaffen, bewuster omgaan in het dagelijks gebruik en vooral het water opslaan. De overheid is ook begonnen met het opslaan van water tijdens de pieken om extreme droogte te bestrijden. Hier kunnen we als individu gewoon bij helpen.
Met een regenton van 200 liter kan je volgens Wikipedia zo’n 7.000 liter water per jaar besparen. Een kunststof regenton gaat minstens 5 tot 10 jaar mee. Dat is in totaal 35.000 tot 70.000 liter water per regenton.
Het is een kleine verandering, maar als elke Nederlander er één zou hebben scheelt het een hoop drinkwater. Er valt namelijk best wel wat regenwater op te slaan in zo’n regenton, dit is al gauw meer dan 200 liter. Vooral met het regenachtige klimaat in Nederland zit deze zo vol. Hier kun je al gauw twee badkuipen mee vullen. Er zijn echter betere toepassingen voor het regenwater, bijvoorbeeld:
De tuin beregenen; Dit kost al gauw 100 liter water per kwartier, zonde als dit drinkwater zou zijn. Regenwater is vanwege haar zachte en kalkarme karakter ook nog eens beter voor de tuin. Beregen de tuin op de minst warme tijden, zodat het water in kan trekken en niet direct verdampt.
De auto wassen; dit kost 30 liter per minuut als je een tuinslang gebruikt. Je kan hetzelfde eindresultaat behalen met een aantal emmers water en een spons. Of je kan naar de wasstraat, die maar 15 liter water nodig heeft.
Ramen wassen; zelfs een beter resultaat. Er zit minder kalk in regenwater en dit zorgt voor extra heldere ramen.
De wc doorspoelen; hier kan je ook nog een spoelonderbreker op zetten en een stortbak van 6 liter voor gebruiken in plaats van 9 liter.
Water voor de wasmachine; wacht tot de wasmachine vol is voordat je hem aanzet!
En er zijn waarschijnlijk nog veel meer mogelijkheden, mocht het water gefilterd worden. Hierdoor verbruiken we een veel lager percentage drinkwater dan dat we op het moment doen. En het is ook nog eens gratis! Bovendien ontlast het opvangen van het water ook het riool. Twijfel je nou over de kosten van een opvangsysteem voor regenwater? Een aantal gemeenten subsidiëren zoiets gedeeltelijk of volledig.
Er zijn een aantal verschillende soorten regentonnen. Het verschil zit hem in de afmetingen en materialen. Zo zijn er de volgende soorten:
Houten regenton; Erg elegante uitstraling, maar als deze leeg staat, dan kan het hout krimpen. De volgende keer dat hij volloopt, kan hij gaan lekken.
Kunststof regenton; is de populairste en kenmerkt zich door camouflage.
Regenzuil; extra capaciteit en is gemaakt van polyethyleen.
Ondergrondse opslag; geschikt voor grote daken en tuinen.
Hoe voordelig en milieubewust een regenton ook is, er moet met een aantal zaken rekening gehouden worden:
Als het gaat vriezen in de winter, kan het water gaan bevriezen. Dit kan de regenton kapot moeten. Leeg de regenton dus voordat de vorst begint.
Zorg voor een vulautomaat met winterstand en vuilfilter. Dit zorgt ervoor dat het water schoon blijft.
Gebruik het regenwater niet om een vijver te vullen. Het water is te zacht en te zuur voor een vijver.
Maak ook het dak, de dakgoten en het filter geregeld schoon. Hiermee zorg je dat het water schoon en bruikbaar blijft
Controleer op zijn tijd of er lekkages of onzuiver water aanwezig is of zijn.
Wil je na het lezen van dit artikel graag een regenton aansluiten? Dat is erg eenvoudig zelf te doen of je kan het uitbesteden. Online zijn vele handleidingen te vinden over hoe je dit zelf kunt oplossen.
Wil je naast een regenton nog op andere manieren helpen met water besparen? Dat is altijd gewenst! Zelfs als je geen regenwater opvangt. Zo kun je bijvoorbeeld:
Een aantal minuten minder lang douchen. Elke minuut minder douchen, scheelt 8,5 liter water. Ook kan je jezelf alvast van tevoren inzepen om water te besparen.
Vervang lekkende kranen. Dit kan duizenden liters per jaar schelen. Controleer regelmatig of er lekkages zijn.
Koop zuinige wasmachines en vaatwasmachines. Het klinkt erg logisch, maar veel mensen kiezen toch vaak voor de goedkope optie.
Met een doorstroombegrenzer of schuimstraal op de kraan bespaar je al gauw 1500 liter water. Na een jaar heb je de kosten al terug verdiend!
Zet waterkranen uit tijdens het tanden poetsen of scheren.
Geef uw tuin alleen water als het echt nodig is. Stap op grassprieten en wacht of ze direct weer terugveren. Dan is water geven nog niet nodig. Geef bij voorkeur de tuin 1 keer per week een kwartier water of elke dag 5 minuten indien dit nodig is.
Gebruik een bezem om de oprit schoon te vegen, niet een hogedrukspuit of tuinslang.
Houd de watermeter in de gaten op buitensporig watergebruik. Dit kan op lekkages duiden.