Brand door elektrische apparaten voorkomen

Brand door elektrische apparaten voorkomen

Brand door elektrische apparaten voorkomenElektrische apparaten zijn vaak de oorzaak van brand in het huis, bijvoorbeeld als ze overbelast zijn. Gelukkig zijn er een aantal tips waarmee brand door elektriciteit voorkomen kan worden. Lees daarom gauw verder!

In jouw eigen huis wil je natuurlijk prettig kunnen leven. Daarbij hoort ook dat het je huis een veilig moet zijn. Echter, onder een veilig huis kunnen veel verschillende zaken verstaan worden. Denk daarbij aan een brandveilige woning. Daarom lees je hier wat tips over om de veiligheid te garanderen!

Brandgevaar: wat zijn de oorzaken?

Helaas komt het nog regelmatig voor dat er een brand uitbreekt in een woning. Dit kan verschrikkelijke gevolgen hebben. Zo zijn er veel gevallen waarbij mensen de brand niet overleven door de giftige stoffen die ze inademen of doordat ze niet op tijd het huis hebben kunnen verlaten. Daarnaast brandt het huis meestal volledig af, waardoor ook de spullen in het huis verbranden. Vaak moeten de bewoners van het afgebrande huis een ander huis zoeken en alles ook opnieuw aanschaffen. Maar waardoor ontstaat een brand in huis eigenlijk? Er zijn meerdere oorzaken. Zo kunnen kaarsen, sigaretten of een open haard in aanraking komen met iets dat vervolgens verbrandt. Een andere manier waardoor er brand kan ontstaan, is door elektrische apparaten. Tegenwoordig heeft bijna elk huishouden een laptop, TV en één of meerdere mobiele telefoons in huis. Hoe langer je deze gebruikt, hoe warmer de apparaten worden. Dit kan ervoor zorgen dat het apparaat overhit raakt. Dit is sowieso erg schadelijk voor de conditie van het apparaat zelf, maar ook kunnen er vlammen ontstaan als de warmte niet afgevoerd kan worden of als er stof en vuil in het apparaat terechtkomen.

Overbelasting en kortsluiting

Er zijn verschillende manieren waardoor er brand veroorzaakt wordt door elektriciteit. Zo kan er sprake zijn van overbelasting. Dit is bijvoorbeeld het geval als je meerdere apparaten aansluit op een stekkerdoos. Sommige apparaten hebben meer elektriciteit nodig dan de ander. Hierdoor warmt het apparaat en een eventuele stekkerdoos snel op. Echter, het kan soms zo zijn dat er te veel stroom door de draden loopt. Ze raken verhit en kunnen daardoor smelten, waarbij het risico op brand erg groot is. Bij kortsluiting is het zo dat er twee of meerdere draden die onder elektriciteit staan, met elkaar in aanraking komen. De stroomsterkte wordt dan erg groot, waardoor er brand kan ontstaan. Kortsluiting komt vooral voor bij draden die slecht geïsoleerd zijn. Het is daarom verstandig om jouw elektrische draden goed te controleren op veiligheid.

Brand voorkomen

Er zijn gelukkig een hoop tips waarmee brand voorkomen kan worden. Allereerst is het verstandig om meerdere apparaten die veel stroom vragen niet op hetzelfde stopcontact aan te sluiten. Dit betekent ook dat je ze niet in dezelfde stekkerdoos moet doen. Ten tweede moet je ervoor zorgen dat de apparaten na gebruik volledig zijn afgesloten. Laat ze niet op stand-by staan, want met deze stand wordt er alsnog stroom verbruikt. Daarnaast is het ook verstandig om eventuele snoeren of bedrading  niet te bevestigen aan deuren of vloerbedekking. Dit kan slijtage veroorzaken, waardoor de elektrische bedrading zijn isolatielaag kan verliezen. Daarnaast kunnen stoffige materialen heel erg snel vlam vatten. Ook is het belangrijk om beschadigde stekkers direct te vervangen, vooral als de draden zichtbaar zijn. De kans op brand is hierbij namelijk veel groter omdat de draden niet geïsoleerd zijn. Het is daarbij slim om bij oude apparaten na te gaan of ze nog in goede staat zijn. Er kunnen namelijk bepaalde onderdelen beschadigd, verzwakt of versleten zijn. Het is het beste als je met het apparaat langs een specialist gaat. Zo weet je zeker of het nog veilig is om het apparaat juist wel of niet te gebruiken. Tot slot is het ook erg verstandig om een installatieautomaat aan te schaffen. Dit is een automaat die ervoor zorgt dat elektrische bedrading beschermd wordt tegen kortsluiting of overbelasting. In dit apparaat bevinden zich verschillende elektra onderdelen en het wordt afgeschermd door kunststof. De installatieautomaat zorgt ervoor dat de elektriciteit uitgaat als de hoeveelheid stroom in een apparaat te hoog wordt. Eigenlijk kun je dit apparaat dus vergelijken met de oude stoppen die voorheen in veel huizen te vinden waren.

Op gas koken of een inductieplaat?

Tegenwoordig worden burgers steeds meer aangemoedigd om van het gas af te gaan. Dit heeft meerdere redenen. Zo is gas slecht voor het milieu. Bij het verbranden van aardgas komt CO2 vrij, waardoor de aarde opwarmt. Daarnaast zijn de gasprijzen op het moment enorm hoog. Per kubieke meter betaal je rond de €2 à €3.- euro, terwijl dit in 2020 ongeveer €0,80 cent was. Er zijn daarom steeds meer mensen die overwegen om niet meer op gas te koken. Zij willen dan een inductieplaat aanschaffen. Dit omdat elektriciteit tegenwoordig veel goedkoper is dan gas. Daarnaast heeft een inductieplaat het voordeel dat de kans op brand tijdens het koken veel kleiner is. Zo is het vrijwel onmogelijk dat spullen die om de kookplaat staan verbanden. De warmte wordt namelijk in de bodem van de pan opgewekt. De inductieplaat heeft ook een handig systeem waarbij er geen warmte gevormd kan worden als de pan van de plaat af is. Ook heeft een inductieplaat een kinderslot, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken dat jouw kinderen zich kunnen verbranden doordat ze de plaat uit nieuwsgierigheid aan willen zetten. Verschillende redenen waardoor er brand kan ontstaan als je op gas kookt, is doordat de vlam onder de pan in aanraking komt met iets dat in brand raakt. Daarnaast kan er ook een gaslek ontstaan die een ontploffing kan veroorzaken. Ondanks dit kan er, los van de elektriciteit, alsnog brand ontstaan in de pan. Dit ontstaat door overhitting, wat in een pan op zowel gas als op een inductieplaat kan overhitting ontstaan. Die overhitting kan bijvoorbeeld ontstaan als er olie en water met elkaar vermengd wordt in de pan.

Op deze manier kun je dus voorkomen dat er brand ontstaat door elektriciteit. Zet jouw apparaten bijvoorbeeld volledig uit als je niet thuis bent. Het is daarnaast ook slim om een inductieplaat aan te schaffen. Zoek je producten om jouw huis brandveilig te maken, zoals componenten? Neem dan een kijkje op de site van Vekto!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 769x
Toegevoegd: 02-01-2023 13:29
Gewijzigd: 02-01-2023 14:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!