Wanneer je je televisie aan de wand (of plafond) wilt hangen, zijn er tegenwoordig legio hulpmiddelen in de vorm van beugels te koop. De twee belangrijkste punten bij een tv-beugel kopen zijn de afmetingen van jouw toestel en hoe zwaar de beugel maximaal belast mag worden. Laatstgenoemde hangt samen met de afmeting van de televisie. De meeste tv-beugels zijn geschikt voor beeldschermen van 10” t/m 80” (waarbij “ staat voor inch) en daarom zal je voor deze maat tv's – zonder al te veel moeite – een geschikte tv-beugel online vinden. Afgezien van deze twee punten valt er veel te kiezen, hetzelfde geldt ook voor plafondbeugels. Zo kan je ervoor kiezen dat het een draaibare tv-beugel is, kantelbaar is, zwenkbaar is, hoe plat hij is, of een combinatie daarvan. Allemaal afhankelijk van jouw wensen; wil je vanaf een vaste hoek naar de televisie kijken? Of moet het beeld ook vanaf de andere hoek zichtbaar zijn? Hang je het toestel op ooghoogte? Afgezien van de bekende muur tv-beugel, heb je ook nog eens de minder bekende tv-plafondbeugel. Daarnaast heb je ook een tafelstandaard en vloerstandaard. Oftewel, de wijze waarop je je televisietoestel wil plaatsen is volledig aan jou, alles kan. In het artikel hieronder zullen we de meest voorkomende modellen met jou bespreken plus wat zaken die je beter niet kunt doen.
Bij een tv-beugel kopen heb je de keuze uit twee hoofdsoorten. De ene soort is zo minimalistisch mogelijk en lijkt op een vlinder. Deze wordt precies in het midden gebouwd en bij de 'hoeken' van deze vlinder wordt de televisie vast geschroefd. Dit gaat middels vaste VESA maten. Deze soort tv-beugels zal je veelal zien bij de kleinere toestellen, waarbij de schroeven niet zo ver uit elkaar zitten en die niet zoveel wegen. De tweede variant die je zal tegenkomen heeft de vorm van een soort rails. Je hebt twee horizontale rails, daar rusten twee verticale rails op. Gezien de horizontale rails allemaal gaatjes bevatten, kan je de horizontale rails altijd op de juiste positie krijgen afhankelijk van de maat van jouw televisie. Deze variant is meer geschikt voor de grotere apparaten, doordat de gaatjes waar de schroeven in gaan verder uit elkaar staan en ook in de muur hebben ze grotere/stevigere schroeven dan de kleinere 'vlinder' variant.
Wat betreft de kleur van de tv-beugel zijn deze niet in veel varianten verkrijgbaar. De meest gebruikte kleuren zijn zwart en grijs; soms zijn ze ook in wit verkrijgbaar. Op zich is dit vanuit esthetisch oogpunt geen probleem, gezien hij achter de televisie uit het zicht wordt geplaatst. Verder zijn de meeste toestellen zwart, dus daar past een eveneens zwarte beugel dan mooi bij.
Hierboven hebben we de verschillende mogelijkheden uiteengezet. Maar we hebben het nog niet gehad over de toepassingen. Dit type bevestiging wordt veruit het meest ingezet bij particulieren, in de huiskamer of voor de extra televisie op slaapkamer of studeerkamer. Maar ook voor professioneel gebruik kunnen ze een meerwaarde bieden. Denk aan een school of bedrijf waar telkens met een televisiekar moet worden gereden. Door een tv-beugel daarvoor in de plaats te zetten, kunnen spullen netjes weggewerkt worden en het kost veel minder tijd/moeite om op te bouwen. Vooral in het onderwijs worden tegenwoordig steeds vaker interactieve touchscreens ingezet. Daarbij is de beugelbevestiging eigenlijk een onmisbaar onderdeel. Datzelfde geldt voor vergaderruimtes. Om de ruimte zo representatief mogelijk in te richten, ontkom je er niet aan om de televisie te voorzien van een beugel. Vooral gezien het feit dat het scherm hoger opgehangen dient te worden dan in een huiskamer, zodat iedereen het beeld goed kan zien. Daarnaast biedt de inzetbaarheid van plafondbeugels ook een uitkomst, wanneer een wand tv-beugel niet geïnstalleerd kan worden. Bijvoorbeeld omdat het technisch niet mogelijk is of vanuit esthetische overwegingen. De redenen kunnen heel uiteenlopend zijn. Zo is het niet verstandig om een wand tv-beugel te installeren op een gipswand. Soms is er helemaal geen wand in de buurt. Denk maar aan grote gebouwen en hallen waar je de bezoekers van informatie wilt voorzien, maar waar er helaas geen wanden in de buurt zijn. Wij kennen de plafondbeugels het meest van de vliegvelden. Maar er zijn tig andere mogelijkheden, denk maar aan restaurants/pizzeria's (zoals Domino's pizza), ook zij gebruiken een plafondbeugel voor de beeldschermen. Net als winkels die middels een beeldscherm in de etalage iets onder de aandacht willen brengen, ook deze hangen aan het plafond.
Verder zijn er nog vloerstandaarden voor televisies, deze worden ingezet in dezelfde situaties als de plafondbeugel. Het enige verschil hierin is dat op de plek van de vloerstandaard geen doorloop is. Denk daarbij aan een winkeletalage. Tot slot is er ook nog de standaard die op een verhoogd deel neergezet kan worden. Deze komt om de hoek kijken als de beugel nergens ingezet kan worden, om welke reden dan ook. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het een monumentaal pand betreft, waarbij niet in de wanden mag worden geboord. Of wanneer de wanden niet stevig genoeg zijn. Of wanneer je dat mooie televisiemeubel als pronkstuk niet wilt wegdoen. Bij een complete huiskamerinrichting hoorde in het verleden immers standaard een televisiemeubel. Bovendien: er zijn mensen die uit principe zo min mogelijk in de muren willen boren, zodat er niet ooit lelijke gaten over blijven als de inrichting veranderd wordt. Voor hen biedt de televisiestandaard een uitkomst.
Bij tv-beugels wordt de televisie ergens in het midden van een wand gehangen meestal. Daaromheen heb je dus alleen maar … een wand. Dat wil je graag zo houden. Dus geen lelijke verticale zwarte kabels die naar beneden hangen. Daarvoor bestaan de kabelgoten, speciaal geschikt voor schermen voor aan de wand. Wat is daar 'speciaal' aan? Ten eerste ziet dit er veel mooier uit dan een gewone kabelgoot, zo hebben ze afgeronde hoeken en passen er meerdere kabels in. Daarnaast zijn ze ook nog eens verkrijgbaar in vier verschillende kleuren, zwart, wit, grijs en zilverkleurig. En last but not least heb je ook nog verschillende accessoires die het opbergen van de bekabeling vereenvoudigt, zoals een kabelbox en profielhoekstukken.