Slimme speakers

Slimme speakers? Nog even en ze staan overal!

Slimme speakersToen Amazon zijn Echo-luidspreker onthulde met Alexa-spraakbesturing, kwamen we een stap dichter bij het realiseren van onze sciencefiction-dromen gekomen van het besturen van de technologie in ons leven met eenvoudige spraakopdrachten.

Snel vooruit naar 2018 en slimme luidsprekers zijn praktisch een huishoudelijk begrip. In de afgelopen twee jaar heeft Google slimme luidsprekers uitgebracht met een ingebouwde stem assistent, een dozijn nieuwe modellen werden onthuld op IFA 2017, Amazon lanceerde twee versies van zijn Echo’s, Sonos heeft ons overtuigd met zijn Alexa-powered One, en Apple’s befaamde Siri-gecontroleerde HomePod is eindelijk in de winkel verkrijgbaar. Maar wat is precies een slimme luidspreker? Wat kun je ermee doen, en moet je er een kopen? Lees verder om erachter te komen ...

Wat is een Smart Speaker?

Technisch gezien kan alles wat een luidspreker doet naast alleen maar geluid uitzenden als ‘slim’ worden bestempeld. Het feit dat draadloze luidsprekers beschikken over Bluetooth, NFC, luidspreker-mogelijkheden en kunnen worden bestuurd door apps, maakt ze al tot slimme luidsprekers. Maar voor onze doeleinden, en omdat de technische industrie in het algemeen met deze beschrijving komt, zijn ‘slimme luidsprekers’ draadloze luidsprekers met ingebouwde spraakbediening. Kortom, als je commando’s aan je draadloze luidspreker kunt geven om dingen te laten doen, is het een slimme luidspreker. Smart Speakers zijn meestal draadloze luidsprekers met één eenheid en hebben kunstmatige intelligentie (AI) van Amazon, Apple, Google, Microsoft of Samsung (tot nu toe) ingebouwd. Deze komen in de vorm van spraak gestuurde persoonlijke assistenten, met als meest populaire de Alexa assistent van Amazon en Google. Siri van Apple is natuurlijk het brein achter de HomePod-luidspreker, terwijl Cortana het aanbod van Microsoft is. En Samsung heeft onlangs aangekondigd dat zijn eigen Bixby-aangedreven slimme luidspreker ergens in 2018 zal worden uitgebracht.

Wat kan een slimme speaker?

Je kunt jouw slimme luidspreker vragen om een nummer of afspeellijst af te spelen. Je kunt het vragen om een timer in te stellen tijdens het bakken van een soufflé. Je kunt jouw AV-systeem bedienen. Je kunt het vragen om de lichten in je kamer te dimmen, de verwarming hoger zetten, om het weerbericht vragen, het verkeer te controleren, een Uber te boeken, hem te vertellen een takenlijst te maken of hem een grap laten vertellen. Als je denkt dat dit precies zo klinkt als het hebben van je eigen digitale butler à la Iron Man's JARVIS, nou, je zit er niet veel naast. Het enige wat je hoeft te doen is de magische woorden zeggen – ‘OK Google’, ‘Alexa’ of ‘Hey Siri’ - en je slimme luidspreker zal zijn oren open doen en wachten om je commando te horen. Wat je kunt doen met een slimme luidspreker hangt grotendeels af van welke AI jouw luidspreker heeft - Alexa, Google Assistant en Siri werken op verschillende manieren en werken met verschillende apps en diensten - en de omvang van jouw slimme huis. Alexa en Google Assistant werken beide met de grote: Spotify Connect (je hebt een Premium-account nodig voor streaming met spraakbesturing), TuneIn Radio, Philips Hue, Nest, Samsung SmartThings, IFTTT (If This Then That), Kayak en Domino’s Pizza. Alexa heeft de overhand in het hebben van meer ‘vaardigheden’ en het werken met een grotere en bredere verscheidenheid aan apps van derden (zoals National Rail Enquiries, Just Eat, Uber, Lyft, Hive, Expedia, Fitbit, Tube-statusupdates en Amazon Music ). Het werkt zelfs met Google Agenda. Google Assistant biedt ondertussen echter niet alle Google-diensten volledig aan (je kunt het niet laten lezen of e-mails opstellen via Gmail en het herkent niet alle beschikbare kalenders), maar het heeft ‘s werelds krachtigste zoekmachine tot zijn beschikking. Dus het is beter om jouw vragen te beantwoorden en nuttige informatie te geven. Het werkt ook met Google Play Music, iHeart Radio, The Food Network en, het beste van alles, via Chromecast en zijn compatibele producten, je kunt YouTube- en Netflix-video’s met spraak besturen op je tv’s (maar, tot nu toe niet, de eigen speelfilms van Google of Amazon Prime Video). Het typisch gesloten ecosysteem van Apple betekent dat de reikwijdte van Siri beperkter is. Aan de muziekzijde is Siri alleen verenigbaar met Apple Music (en het Beats 1 radiostation van Apple) op de HomePod. Er is geen spraakbesturing voor muziek-apps van derden zoals Spotify, noch voor BBC of internetradiostations. Slimme huiselementen die je altijd via Apple HomeKit kunt bedienen - zoals Philips Hue-lampen en meer - worden ondersteund en je kunt Siri met oorspronkelijke iOS-apps gebruiken op dezelfde manier als op iPhones en iPads. De meeste slimme luidsprekers functioneren natuurlijk nog steeds als standaard draadloze luidsprekers. Je kunt liedjes naar ze streamen via Bluetooth en/of AirPlay als je geen stembesturing gebruikt, en veel van hen ondersteunen nu multiroom streaming.


Hebben smartspeakers invloed op uw privacy?

Wordt de Smartspeaker alleen geactiveerd met het bij behorende commando of heb je altijd een extra luisterend oor in huis? Voor een gezin in Portland Amerika was het even schrikken toen ze achterkwamen dat hun Amazon Echo met Alaxe zonder hun weten een prive gesprek had opgenomen en doorgestuurd naar een willekeurig contact uit hun contacten lijst. Tot nu toe staat dit incident op zich maar het maakt wel duidelijk dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Door dit voorval denken mensen wel 2 keer na voordat ze over gaan voor smart speaker.

Wat zijn de alternatieven?

De eerste slimme luidsprekers, Amazon Echo en Google Home, gaven de voorkeur aan de 'slimme' aspecten boven audioprestaties. We zijn geen grote bewonderaars van de manier waarop ze klinken, en zouden ze niet aanbevelen als de belangrijkste muziekbron in je huis. Maar dat tij verandert. Hoewel bepaalde nieuwe slimme luidsprekers hun belofte van een betere geluidskwaliteit (sorry Sony LF-S50G) niet hebben waargemaakt, hebben anderen, zoals de Sonos One en Ultimate Ears Megablast, aangetoond dat de geluidskwaliteit niet op achterbank hoeft - zij kunnen op zichzelf functioneren als geweldig klinkende draadloze luidsprekers. De HomePod gaat nog een stap verder, met zijn uitstekende audioprestaties die zijn Smarts overtreffen. Evenzo, als het besturen van je muziek met spraakopdrachten je niet zo interesseert en je gewoon een goede draadloze luidspreker met een goede geluidskwaliteit wilt, heb je keuze genoeg op die afdeling. Er zijn enkele fantastische draadloze luidsprekers in elke vorm, grootte en prijsklasse - lees onze handige gids voor het vinden van de perfecte draadloze luidspreker voor jou. Veel bestaande draadloze luidsprekers, zoals de Libratone Zipp en UE Boom 2, hebben een basis Alexa spraakbediening toegevoegd (je moet de software of app bijwerken), dus als je op zoek bent naar een goed klinkende draadloze luidspreker en wil je gewoon het spraakbediening aspect uitproberen, dan hoef je niet alles in te zetten op een speciale slimme luidspreker. Als alternatief, als je alleen geïnteresseerd bent in het spraakbediening element van slimme luidsprekers, kun je gewoon het puck-formaat Amazon Echo Dot of Google Home Mini (beide slechts 75 euro) aan jouw bestaande muzieksysteem toevoegen. Ze geven je alle slimme functies van hun grotere versies, maar je hoeft er niet afhankelijk van te zijn voor de geluidskwaliteit. Maar als je je hart hebt ingesteld op een slimme luidspreker, dan heb je momenteel de kust en de keur. In het verschiet komen er zelf nog meer merken op de markt met Smart Speakers. Happy Shopping!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 2233x
Toegevoegd: 06-12-2018 17:32
Gewijzigd: 08-12-2018 11:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3752 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!