onderhoudsmonteur bezig met CV ketel

De meest voorkomende CV ketel problemen

onderhoudsmonteur bezig met CV ketelEen van de meest irritante problemen is koud water tijdens het douchen. Het is erg vervelend als je als CV ketel niet meer werkt en mankementen heeft. In dit artikel worden de meest voorkomende CV ketel problemen opgenoemd, en hoe je dit kunt voorkomen.

CV ketels zijn complexe installaties. Tegenwoordig worden ze steeds complexer. Zoals bijna met alles, moeten ook CV ketels steeds beter presteren, maar daarnaast ook steeds zuiniger worden, compacter worden en vooral geen storingen geven en zo lang mogelijk meegaan. Dat lukt aardig. Door het efficiënt gebruik maken van afvalwater waar nog warmte in zit, kan er een rendement behaald worden van boven de honderd procent. Toch blijven het kwetsbare apparaten en kan er zomaar iets stuk aan gaan. We noemen in dit artikel enkele - relatief - veel voorkomende problemen en wat je hier het beste tegen kunt doen.

Geen warm water meer

Eén van de meest irritante problemen bij een CV ketel is wanneer er geen warm water uit de kraan komt. Dat is namelijk precies waar je een CV ketel voor hebt: om warm water te kunnen gebruiken. Wanneer dat niet meer gaat, kan dat dus erg vervelend zijn. Maar wat doe je er eigenlijk aan?
Allereerst is het goed om het schermpje van de CV ketel op te zoeken. Vaak kun je hier een foutcode aan aflezen en middels de handleiding achterhalen waar je verder zult moeten zoeken.
Mocht je geen foutcode kunnen vinden of de handleiding je niet verder kunnen helpen, probeer dan eens de stekker van de CV ketel uit het stopcontact te halen en deze er na enkele minuten opnieuw in te doen. Wellicht dat dit nog iets uithaalt.

Koolmonoxide lek

Iets wat tegenwoordig steeds minder gebeurt dankzij de alsmaar beter wordende techniek achter CV ketels, is het vrijkomen van koolmonoxide. Koolmonoxide is een gas wat reuk- en smaakloos is en vrij komt bij een onvolledige verbranding. Wanneer de CV ketel niet goed is afgesteld kan dit zeer gevaarlijke gas vrijkomen. Je merkt niets van de aanwezigheid van het gas. Na verloop van tijd word je een beetje slaperig en als het gas vrij blijft komen zul je in slaap vallen - om nooit meer wakker te worden.
Vaak komt dit euvel voor bij oude CV ketels, maar in principe kan dit ook voorkomen bij moderne installaties. Het is daarom ten zeerste aan te raden om het afstellen van de CV ketel aan een ervaren monteur over te laten en een koolmonoxide meter aan te schaffen. Een dergelijke meter is vergelijkbaar met een rookmelder. Wanneer er teveel koolmonoxide in de lucht is, gaat er een alarm af zodat de bewoners maatregelen kunnen treffen.

Tikkende radiatoren of radiatoren die niet warm worden

De meeste geluiden die bij de radiatoren vandaan komen, duiden op lucht in de leidingen van de centrale verwarming. Ook wanneer radiatoren niet of niet goed warm worden, kan dit een teken zijn van een teveel aan lucht in de leidingen. Overal waar lucht is, kan geen water zijn, waardoor de radiator slecht zal opwarmen.
Om deze euvels op te lossen, kun je het beste de radiatoren (laten) ontluchten. Begin hierbij bij de laagste radiator. Draai het kleine kraantje open tot er water uit begint te druppelen en draai het kraantje weer goed dicht. Ga zo alle radiatoren af. Wanneer je klaar bent, controleer je de druk in de ketel en vul je - indien nodig - het water in de ketel bij.

Wel verwarming, geen warm water

Een ander probleem wat erg vervelend kan zijn, is dat de centrale verwarming het wel naar behoren doet, maar er geen warm water uit de kraan komt. De eerste stap bestaat uit het controleren van een tappunt zo dicht mogelijk bij de ketel. Komt daar wel warm water uit? Grote kans dat er iets met de leidingen naar het andere tappunt mis is of de waterdruk te laag is.
Komt er bij dit tappunt ook geen warm water uit? Dan is het zaak om te kijken of de CV ketel toevallig een foutmelding laat zien. Meestal kun je deze foutmelding in de handleiding terugvinden met een duidelijke beschrijving erbij van wat je het beste kunt doen om het probleem op te lossen. Kun je de foutcode niet in de handleiding vinden, dan kun je nog proberen om op internet naar de foutcode te zoeken. Vaak kun je de code hier dan wel terugvinden. Lukt ook dat niet of krijg je het probleem niet verholpen, dan kan het nog wel eens verschil maken als je de CV ketel even uit en weer aan zet. Mocht ook dit niet helpen, dan wordt het tijd om een expert in te schakelen. Vaak kan deze het probleem al in enkele minuten oplossen.

Te lage waterdruk in de ketel

Wanneer de druk in de ketel onder de 1 bar zakt, is de druk te laag om de CV ketel goed te laten functioneren. Je zult de ketel bij moeten vullen met kraanwater tot het waterniveau weer op pijl is. Wanneer de druk weer snel zakt, is dit vaak een teken dat er meer aan de hand is en er bijvoorbeeld ergens in de leiding sprake is van een lekkage. Probeer dit lek te lokaliseren of schakel een loodgieter in om het euvel te (laten) verhelpen.

Schakel op tijd een loodgieter in

Ook al kun je veel problemen prima zelf oplossen, al dan niet met behulp van het internet en het gebruik van de handleiding, het is niet aan te raden om te lang met een probleem rond te lopen of van alles te proberen om het probleem op te lossen.
Een CV ketel is een apparaat wat vooral heel goed afgesteld moet worden. Een CV ketel die niet goed is afgesteld, verbruikt vaak meer energie dan nodig is. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn doordat een CV ketel bij de installatie volledig is ingesteld en afgericht op jouw specifieke woonsituatie. Door bijvoorbeeld de ketel te resetten gaan die instellingen verloren en is de ketel niet meer optimaal ingesteld. Je bespaart dan dus misschien wel de kosten voor een loodgieter, maar bent wel duurder uit doordat de CV ketel niet meer optimaal werkt, of deze opnieuw afgesteld moet worden - als je het al door hebt.

Laat de CV ketel regelmatig onderhouden

Een CV ketel blijft een prachtige, zeer complexe uitvinding. Helaas zijn lang niet alle storingen gemakkelijk te verhelpen, maar vaak wel relatief eenvoudig te voorkomen. Je kunt namelijk veel storingen verhelpen door op vaste intervallen het onderhoud uit te laten voeren. Preventief onderhoud kan veel storingen voorhelpen. Ook al kost preventief onderhoud in eerste instantie wat meer dan het onderhoud maar zoveel mogelijk uit te stellen; op de langere termijn bespaart men veel door het onderhoud goed uit te laten voeren.
Bovendien vallen de kosten voor het onderhoud vaak nog wel mee als je hiervoor een onderhoudscontract afsluit. Informeer bij je lokale loodgieter naar de mogelijkheden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: thomasrooijens
Aantal keer gelezen: 13425x
Toegevoegd: 18-05-2016 12:17
Gewijzigd: 21-05-2016 00:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3861 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!