Wil je een goede robotmaaier kopen die in staat is het gazon goed te onderhouden en heb je geen behoefte aan bediening via je smartphone? Moet de robotmaaier bij regen automatisch terugkeren naar zijn laadstation? Het is belangrijk om op de volgende punten te letten voordat je een robotmaaier koopt:
Hoe groter je gazon, des te krachtiger dient de robotmaaier te zijn. Robotmaaiers zijn in staat om zelfs de kleinste gazons vanaf enkele vierkante meters te onderhouden. De vraag is of je er een aan moet schaffen voor een gazon wat erg klein is. Er zijn verschillende robotmaaier fabrikanten die elk meerdere modellen in het assortiment hebben. Van maairobots geschikt tot 200m2, tot modellen die enkele duizenden vierkante meters kunnen onderhouden. Deze laatste varianten beschikken vaak over extra functies als een gsm/gps module waarmee je de maaier overal kunt volgen. Voordat je tot aanschaf van een robotmaaier over gaat, dien je eerst je gazonoppervlak op te meten. Is er bijvoorbeeld een vijver in je tuin aanwezig, dan kun je de oppervlakte hiervan weer van het totaal aftrekken. Heb je eenmaal de juiste vierkante meters, dan is het zaak om te kijken naar hellingen. Heb je er veel en wat is het maximale hellingspercentage? Niet iedere grasrobot kan alle hellingen goed maaien, let hier dus goed op voordat je een robotmaaier koopt. Bestaat je tuin uit meerdere zones die gemaaid moeten worden, kijk dan goed of de robotmaaier hiermee om kan gaan.
Robotmaaiers zijn voorzien van motoren die de wielen en de mesmotor aansturen. Kies je voor een machine die voorzien is van een koolborstelloze motor, dan betekent dit dat de accu grasmaaier een stuk efficiënter werkt. Koolborstelloze motoren beschikken niet over een mechanische aandrijving, maar over elektromagneten. Deze zorgen ervoor dat de motoren minder aan slijtage onderhevig zijn wat resulteert in minder onderhoudskosten. Daarnaast zal de maairobot minder lawaai maken en een lager energieverbruik hebben dan andere robotmaaiers.
Grasmaaien met een elektrische of benzine grasmaaier kan nogal wat overlast veroorzaken. Gelukkig is dit met een robotmaaier niet het geval. Het geluidsniveau zit gemiddeld rond de 60 decibel zodat je de grasrobot gerust 's ochtends vroeg of 's nachts kunt laten maaien. Vaak hebben robotmaaiers die voorzien zijn van motoren met koolborstels een wat hoger geluidsniveau en dit geldt ook voor maaiers die zijn uitgerust met 1 groot mesblad in plaats van 3 kleine mesjes.
Koop je een robotmaaier, dan zal hij in de meeste gevallen je gazon op een willekeurige manier maaien. Dit betekent dat hij kris kras, zonder een vast patroon over je gazon rijdt. Uiteindelijk pakt hij gelukkig wel ieder stukje mee. Maaien op deze manier zorgt ervoor dat spoorvorming wordt voorkomen en dat het gras vanaf meerdere kanten wordt afgesneden voor een optimaal maairesultaat. Komt de robotmaaier het afbakeningsdraad tegen, dan zal hij omkeren en zijn weg in een andere richting vervolgen.
Er zijn ook fabrikanten die haar modellen uitrusten met het klassieke systeem wat ervoor zorgt dat de machine in parallelle banen je gazon gaat maaien. Normaal gesproken zul je dit ook met een hand grasmaaier doen. Doordat de robotmaaier steeds een nieuwe baan maait, is grasmaaien op deze manier een stuk efficiënter dan het willekeurige patroon. Vooral wanneer je een tuin hebt wat een eenvoudige vorm heeft (vierkant, rechthoekig) en zonder veel obstakels, is deze wijze van maaien zeer efficiënt.
Een combinatie van maaipatronen bestaat ook. De robotmaaier zal uit zichzelf beslissen wanneer hij overschakelt van willekeurig maaien naar banen maaien en is soms ook in staat om delen met dikker/hoger gras op een speciale manier te maaien. Dit wordt ook wel spiraal maaien genoemd. De maairobot zal in steeds grotere cirkels gaan maaien totdat het gras perfect is afgesneden. Hierna pakt hij automatisch zijn oorspronkelijke maaiprogramma weer op.
Wanneer je een robotmaaier koopt en je de afbakeningsdraad om je gazon hebt gelegd en aangesloten op het laadstation, is het tijd om de robotmaaier te programmeren. Bediening is erg eenvoudig en kan op twee manieren. In de eerste plaats is het altijd mogelijk om via een lcd scherm op de maairobot zelf alle instellingen te bekijken en te wijzigen. Het is vooraf wel noodzakelijk om je pincode in te voeren die ervoor zorgt dat onbevoegden de grasmaaier niet kunnen gebruiken. Eenmaal ingelogd stel je het maaischema in (dagen, tijden) en is het mogelijk de maaihoogte aan te passen. Dit kan afhankelijk van het model elektronisch of handmatig via een draaiknop bovenop de robotmaaier.
Gebruiksvriendelijkheid is iets waar de meeste mensen van houden. Vandaar dat fabrikanten er toe overgaan om nieuwe modellen te voorzien van een gratis meegeleverde app die je op je smartphone of tablet kunt installeren. Zo kun je draadloos verbinding maken met de machine en vanuit je stoel rustig kijken wat de robotmaaier aan het doen is, maar ook instellingen veranderen of zelfs de maairobot een andere kant op sturen. Luxere robotmaaiers zijn voorzien met een gps tracking module, waarmee je via een heatmap kunt zien waar de machine zoal is geweest. Aan veiligheid is ook gedacht, want los van het beschikken over een pincode, heeft bijna ieder model een diefstalbeveiliging met alarm. Wordt de maairobot opgetild of verlaat hij het werkgebied dan zal er een alarmsignaal klinken en kun je een melding ontvangen op je telefoon.
Omdat een robotmaaier continu op het gazon aanwezig is dient hij wel veilig te zijn. Het apparaat is volgepakt met verschillende sensoren die een veilige werking kunnen garanderen. Komt de robotmaaier in aanraking met een voorwerp, dan zal hij deze impact detecteren door botssensoren die in de behuizing aanwezig zijn. Merkt de machine een obstakel op, dan zal hij de maaimotor met mesjes direct stil laten vallen, een stukje achteruit rijden en in een andere richting verder gaan met maaien. Wanneer de maairobot kantelt of wordt opgetild zullen de kantel/tilsensoren dit in de gaten hebben en wederom de maaimotor laten stoppen met draaien om verwondingen te voorkomen. Iedere robotmaaier is voorzien van deze standaard beveiliging, maar ondanks dat het apparaat erg veilig is raden fabrikanten wel af om kinderen en huisdieren niet op het gazon te laten wanneer de maairobot aan het werk is.
Een robotmaaier kopen kan erg eenvoudig online bij diverse webwinkels. Verder zijn er voor je robotmaaier verschillende accessoires te koop zoals mesjes, begrenzingsdraad en robotmaaier beschermhuizen om het apparaat en het laadstation te beschermen tegen diverse weersinvloeden.