Goed afval scheiden: hoe doe je dat?

Goed afval scheiden: hoe doe je dat?

Goed afval scheiden: hoe doe je dat?Door heel Nederland is het afvalbeleid anders geregeld. Dit komt gedeeltelijk doordat de verschillende gemeentes hun afvalbeleid anders aanpakken, en gedeeltelijk doordat de verschillende afvalverwerkers op verschillende manieren de afvalverwerking anders aanvliegen.

Daarnaast zitten er ook nog verschillen tussen de afvalverwerking bij particulieren en de afvalverwerking bij bedrijven. Dit maakt het er niet makkelijker op voor degene die aan de voorkant het afval moet scheiden. Het begint natuurlijk bij de kennis van de afvalstromen. Weten waar je welk soort afval in kan doen. En wat je waar vooral niet in kan doen. Daarom geven we je in dit artikel meer uitleg over hoe afval scheiding in zijn werk kan gaan.


De verschillende afvalstromen

Ten eerste is het goed om in te gaan op de afvalstromen die we in Nederland scheiden. Pas wanneer je weet welke afvalstromen er zijn, weet je ook waar je jouw appelkroos of chipszak in moet gooien. En we moeten eerlijk zijn: dat is voor veel mensen lastig. Want wat doe je bijvoorbeeld als je een kartonnen doos hebt met een plastic randje eromheen? En wat doe je met blik waar nog wat overgebleven eten van de dag ervoor inzit? Allemaal lastige vragen. Dus, welke verschillende afvalstromen heb je en wat mag je waar ingooien?


Plastic, metalen en drinkpakken (PMD)

De eerste afvalstromen, die de afgelopen 10 jaar een flinke opmars heeft gemaakt, is plastic, metalen en drinkpakken. Veel mensen denken in eerste instantie alleen aan plastic, maar je mag hierin dus ook metalen en drinkpakken scheiden. Goed om te weten: PMD wordt ook wel eens PBD genoemd. PBD staat voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Deze soorten afval mogen dus allemaal in dezelfde prullenbak of zak, afhankelijk van hoe jouw gemeente het geregeld heeft.

Weetje: wist je dat we per persoon ongeveer 30 kilo PBD afval per jaar produceren?


GFT (groente, fruit en tuinafval)

Je kent ‘m wel: de ouderwetse groenbak. Hier mag GFT in gescheiden worden. Groente, fruit en tuinafval mogen hierin gedeponeerd worden. Het is vaak een prullenbak of -zak waar thuis best wat gedoe mee is. Het is namelijk de afvalstroom die het snelst stankoverlast geeft vanwege het feit dat groene en fruit relatief snel gaan rotten. Hang je de zak dus binnen of buiten? Hoe vaak leeg je ‘m? En hoe groot moet de zak of bak zijn? Allemaal dingen om over na te denken, als je de stankoverlast van GFT in huis wilt beperken.

Goed om te weten: veel mensen hangen of zetten hun GFT bak of zak in de winter binnen en in de zomer buiten (mits de afvalbak natuurlijk niet te groot is). In de zomer duurt het namelijk veel langer voordat het GFT gaat stinken, en je hoeft op die manier niet steeds de kou in als je groente, fruit of afval wilt weggooien. In de zomer is er sneller stankoverlast vanwege de stijgende temperaturen. Bovendien is het in de zomer een stuk minder erg om even naar buiten te moeten om wat groenafval weg te gooien.




Papier en karton

Een derde afvalstroom is papier en karton. Ook papier en karton kom in het dagelijks leven overal tegen. Dit verbruiken we per persoon gemiddeld 80 kilo per jaar. Als je regelmatig pakketjes binnenkrijgt heb je waarschijnlijk nog nét wat meer karton. In de feestelijke decembermaanden rijkt de stapel papier en karton al helemaal tot grote hoogtes. Een goede afvalbak is in dat geval geen overbodige luxe. Oud papier is een van de oudste afvalstromen en wordt al sinds jaar en dag gescheiden. Afvalverwerkers zijn in die jaren al flink wat verbeterd als het gaat om het percentage papier en karton dat opnieuw gebruikt kan worden. Dit is in veel gevallen al 85%; genoeg reden dus om je oud papier te scheiden in een afvalscheidingsbak. Voorbeelden van afval die je bij het oud papier mag gooien, zijn kartonnen verpakkingen, huis aan huis bladen en tijdschriften.


Glas

Eentje die je niet thuis hebt staan, maar die zeker als aparte afvalstroom gezien moet worden: glas! Je scheidt het als particulier vaak bij de supermarkt in één van de groene ondergrondse container. Hierin wordt een verdeling gemaakt tussen wit, groen en bruin glas. Het scheiden van glas spreekt best wel voor zich. Echter, zijn er een paar uitzonderingen waarbij je bepaalde vormen van glas niet in de glasbak mag gooien. Denk bijvoorbeeld aan bloempotten, gloeilampen en vuurvast glas zoals theeglazen.


Restafval

We eindigen met de bekendste afvalstroom: restafval. Dit is afval dat je niet kunt scheiden. Restafval wordt bij particulieren vaak in de grijze kliko of vuilniszak aangeboden. Om een voorbeeldje te geven. Het volgende afval mag je bij het restafval doen: luiers, kattenbakvulling of koffiecups. Heb je afval dat je normaliter kan scheiden, maar dat vies is omdat er bijvoorbeeld nog eten aan zit? Dan is het altijd verstandiger om dit bij het restafval te doen. Maar het is altijd nóg beter om het afval even schoon te maken en dan alsnog te scheiden. Restafval is namelijk de afvalstroom waar je het meest voor betaalt. Dit komt doordat de overheid afvalscheiding wil stimuleren. Houd de grijze afvalbak dus zo leeg mogelijk.

Verschil tussen particuliere afvalverwerking en zakelijke afvalverwerking

Nu we weten hoe de verschillende afvalstromen werken, is het goed om te weten dat er een verschil zit tussen afvalverwerking bij particulieren thuis en zakelijke afvalverwerking. Zoals gezegd, komt dit enerzijds door het feit dat de ene afvalverwerker andere regels heeft dan de andere omtrent het ophalen van afval. Zo wordt door de ene afvalverwerker alleen restafval opgehaald bij bedrijven, maar kun je er bij sommige afvalverwerkers weer wél voor kiezen om bijvoorbeeld GFT op te laten halen. Waar afvalscheiding bij particulieren al flink gestimuleerd wordt doordat alle of vrijwel alle stromen worden opgehaald, zie je dat dit bij zakelijk afval scheiden nog een stuk minder gebeurt. Ga maar eens na: scheiden jullie al afval in verschillende prullenbakken bij jullie op kantoor?

Het kan dus goed zijn dat je thuis al fanatiek afval scheidt, maar op werk nog niet. Er lijkt richting de toekomst echter wel verandering in te komen. De overheid wil namelijk in 2050 restafval-vrij zijn. Dit betekent dat er geen restafval meer mag zijn. En daarvoor zal ook het beleid bij bedrijven aangepast moeten worden; een interessante ontwikkeling die je als werkende snel genoeg zal meekrijgen op de werkvloer als de afvalbak vervangen wordt voor een afvalscheidingsbak met twee of drie vakken.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Nick-de-Kruiff
Aantal keer gelezen: 1158x
Toegevoegd: 05-01-2021 12:48
Gewijzigd: 06-01-2021 09:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!