Het verschil van een stofzuiger met en zonder zak

Het verschil van een stofzuiger met en zonder zak

Het verschil van een stofzuiger met en zonder zakIn mijn persoonlijke kringen krijg ik zo nu en dan de vraag wat nu het grote verschil is tussen stofzuigers mét en zonder zak. In dit artikel probeer ik het verschil goed duidelijk te maken.

De laatste tijd lijkt er een enorme trend te zijn in stofzuigers zonder zak. Deze zakloze stofzuigers - zoals ze ook wel genoemd worden - lijken in eerste instantie op de traditionele sledestofzuiger, maar toch zijn ze een stukje anders. Naast de doorzichtige stofbak zijn er nog een aantal grote verschillen merkbaar. Zo is er een verschil merkbaar op het gebied van zuigkracht, maar ook op het gebied van geluidsniveau en filtering. Laten we eerst eens stil staan bij beide modellen.

Wat is een zakloze stofzuiger?

Een zakloze stofzuiger heeft in tegenstelling tot de traditionele stofzuiger geen stofzak. Er is sprake van een stofbak die ook wel het stofreservoir wordt genoemd. Deze stofbak kun je eenvoudig uit de stofzuiger klikken, waarna je hem kunt legen boven de prullenbak. Een zakloze stofzuiger wordt ook wel een stofzuiger zonder zak of een sledestofzuiger zonder zak genoemd. Ik maak hierbij graag de kanttekening dat we hier spreken over een stofzuiger op wielen (vandaar slede stofzuiger).

Naast sledestofzuigers zijn er echter nog meer zakloze stofzuigers te benoemen: zo zijn er natuurlijk kruimeldieven die geen zak hebben, evenals robotstofzuigers. En ook als we kijken naar de tegenwoordig populaire steelstofzuiger heeft deze in veel gevallen geen zak (en ook geen snoer, maar daar gaan we het vandaag niet over hebben).

Hoe werkt een zakloze stofzuiger?

Een zakloze stofzuiger werkt anders dan een stofzuiger met zak, gezien een zak zorgt voor de filtering (kom ik strakjes uitgebreid op terug). Bij een zakloze variant is er een filter voor de stofbak en een filter na de stofbak te vinden. De opgezogen lucht komt via het eerste filter terecht in het stofreservoir. Hier wordt het vuil uit de lucht gescheiden, waarna het vuil in de stofbak blijft en de gefilterde lucht via het laatste filter de stofzuiger weer verlaat.

Er kan sprake zijn van een zogeheten cyclonische filtertechnologie. Hierbij wordt de lucht naar buiten geduwd, waardoor het vuil achterblijft. Je kunt dit sterk vergelijken met middelpuntvliedende kracht, zoals we dat ook kennen bij het centrifugeren van een wasmachine. Je kent allemaal wel het principe dat je met een volle emmer rond kunt zwaaien, zonder dat het water eruit valt.

Voordelen van een stofzuiger zonder zak

Als we kijken naar de voordelen van een stofzuiger zonder zak, dan zijn dat de volgende:

 • Geen stofzuigerzakken meer kopen
 • Makkelijk legen van de stofzuiger
 • Zie gelijk wanneer de stofzuiger geleegd moet worden
 • Geen vermindering in zuigkracht als de stofzuiger vol raaktWat is een stofzuiger mét zak

De stofzuiger met zak kennen we natuurlijk allemaal. Al jarenlang is dit type stofzuiger niet weg te denken uit menig huiskamer, hoewel daar wel steeds meer verandering in lijkt te komen. De stofzuiger met zak is er in grote lijnen maar in één uitvoering: op wielen. Waar we met zakloze varianten ook te maken kunnen hebben met een staande stofzuiger of een kruimeldief, is dit bij een stofzuiger met zak veel zeldzamer.

Toch zijn er wel verschillende modellen van elkaar te onderscheiden. Zo zijn er ook werkplaats stofzuigers - die ook wel de naam bouwstofzuigers dragen - met zak en zijn er zelfs stofzuigers met een speciale zak voor giftig afval.

Hoe werkt een stofzuiger met zak

We verklapten net al een beetje hoe een stofzuiger met zak werkt. De zak zelf kun je het best een beetje vergelijken met een filter. De zak is voorzien van hele kleine gaatjes, omdat de lucht natuurlijk er door heen moet. Deze filteren het vuil uit de lucht, waarna de stof in de stofzak blijft hangen. Natuurlijk is er ook vaak sprake van een filter na de stofzak, zodat superklein vuil ook netjes tegengehouden wordt. Dit komt uiteindelijk weer ten goede van de stofuitstoot (de lucht wat de stofzuiger verlaat, nadat deze door de stofzak heen gegaan is).

Na dit gezegd te hebben, wordt het ook gelijk duidelijk waarom het dus niet slim is om een stofzak meerdere malen te gebruiken. Geloof mij: het komt vaak voor dat men de stofzak handmatig leegt om deze vervolgens weer in de stofzuiger te stoppen. Dit kan hele grote gevolgen hebben: zo kan er sprake zijn van een minder goede filtering van de opgezogen lucht, waardoor de stofuitstoot verlechterd. Het resultaat is vaker moeten stofzuigen, gezien de stof weer verspreid wordt door de kamer.

Ook kan het hergebruiken zorgen dat de stofzuigers zelfs zuigkracht verliest. De gaatjes in de stofzak kunnen namelijk op den duur verstopt raken. Hierdoor kan de lucht niet goed de stofzak verlaten, waardoor er minder sprake is van een goede luchtstroom in de stofzuiger. Het resultaat is een verslechterde zuigkracht. Dit kan zelfs impact hebben op de levensduur van je stofzuiger. Niet doen dus!

Voordelen van een stofzuiger met zak

De voordelen van een stofzuiger met zak (of zakstofzuiger) zijn de volgende:

 • Geen gerommel met legen van een stofbak
 • Vaak goedkoper dan andere stofzuiger modellen
 • Stofzuigerzak is ook gelijk je filter (minder handmatig filters schoonmaken)

Stofzuiger met zak vs Stofzuiger zonder zak

Nu we weten hoe beide stofzuigers werken is het interessant om de verschillen op een rij te zetten!

 • Een stofzuiger zonder zak verliest geen zuigkracht als er meer stof opgezogen is
 • Een stofzuiger met zak is makkelijk en zonder viezigheid te legen: je gooit gewoon de hele zak weg
 • Bij een stofzuiger zonder zak hoef je geen dure stofzuigerzakken te kopen en hier naar op zoek te gaan
 • Een stofzuiger zonder zak is vaak duurder dan de stofzuiger met zak
 • In veel gevallen is een stofzuiger met zak stukken minder luidruchtig dan een stofzuiger zonder zak
 • Een stofzuiger zonder zak kan er onaangenaam uit zien, de stofbak is immers doorzichtig in veel gevallen

Mijn opinie: stofzuiger zonder zak beste keuze!

Als je nu aan mij zou vragen welke stofzuiger de voorkeur heeft, dan zou ik gaan voor de stofzuiger zonder zak. Dit heeft met name te maken met het feti dat het een jungle kan zijn in keuzes aan stofzakken. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben die wel eens de verkeerde (en veel te dure) stofzuigerzakken in huis heb gehaald.

Met de komst van de stofzuiger zonder zak laat je die stofzakken lekker buitenwegen. Je moet wel rekening houden met het feit dat je de filters van een zakloze stofzuiger mogelijk wat vaker moet wassen of vervangen. Dit komt dus door het feit dat een stofzak normaalgesproken extra fungeert als een filter in de stofzuiger.

Ik hoop dat mijn nieuwe artikel je weer op weg hebt geholpen in het steeds leuker wordende stofzuigerlandje!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: petervanvliet
Aantal keer gelezen: 2150x
Toegevoegd: 08-04-2021 14:22
Gewijzigd: 09-04-2021 09:02

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!