Waar moet je op letten bij het kopen van een wasmachine.

Waar moet je op letten bij het kopen van een wasmachine

Waar moet je op letten bij het kopen van een wasmachine.Een nieuwe wasmachine is een flinke investering. Het zijn van die uitgaves die moeten, maar waar je niet veel blijer van wordt. Enerzijds omdat een wasmachine vaak duur is. Anderzijds omdat je jezelf weer moet gaan verdiepen in de specificaties, voordelen en nadelen van de verschillende wasmachines die je op het oog hebt. Wij helpen je daarom door in dit artikel te beschrijven waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe wasmachine.


Energieklasse

In tijden dat energie duur is, is het belangrijk om goed te kijken naar de energieklasse van je nieuwe wasmachine. Als je niet oplet kan een wasmachine namelijk flink wat stroom verbruiken. En dat is wat je wilt voorkomen. Dit doe je door een wasmachine te kiezen met een interessant energielabel. De labels lopen van A (zeer zuinig) t/m G (niet zuinig). Nu zie je in de praktijk dat wasmachines met het label G amper voorkomen, maar dan nog is het goed te kijken naar een wasmachine met label A of B. Dit betekent dat de wasmachine aanzienlijk minder stroom verbruikt dan bij label C of D. Goed om te weten: veel nieuwere wasmachines hebben vaak al een goed label en zijn zuinig in verbruik. Zo heb je beladingssensors die meten hoeveel kleding er in de wasmachine zit, waarna er vervolgens niet een onnodig lang wasprogramma draait en er niet onnodig veel water in de wasmachine wordt gepompt. Ook zijn wasmachines in de loop der jaren een stuk efficienter geworden, waardoor wasprogramma's sneller je kleding schoon krijgen.

Geluidsniveau

Je hebt zo van die wasmachines die je door het hele huis hoort wanneer ze aan het centrifugeren zijn. Ze stuiteren werkelijk door het washok of de badkamer en produceren een lawaai van jewelste. Dit is wat je wilt voorkomen als je een nieuwe wasmachine koopt. Vooral wanneer je de wasmachine op een plek in huis hebt staan waar anderen in de buurt slapen. Zo kun je terwijl je slaapt een wasje draaien. Ideaal. Maar ook overdag is het fijn wanneer je een stille wasmachine hebt die niet onnodig veel geluid maakt tijdens het centrifugeren. Op bijna alle webshops wordt aangegeven hoeveel geluid de wasmachine maakt. Dit wordt uitgedrukt in decibel. Natuurlijk zegt het aantal decibel niet zoveel. Daarom hieronder wat voorbeelden van decibelniveaus bij bepaalde geluiden, al moet je hier wel voorzichtig mee zijn gezien het feit dat de verschillende geluiden op een verschillende manier ervaren kunnen worden.

Bij een geluidsniveau tussen 105 en 110 decibel kun je denken aan een muziekoptreden met luide muziek, een vliegtuig dat laag over vliegt of muziek in een discotheek. Bij 90 tot 95 decibel kun je denken aan muziek door je oortjes, geluid in een drukkere kroeg of een trein die voorbij rijdt. Tussen de 80 en 90 decibel vind je de geluiden van een auto die voorbij rijdt op een normaal wegdek of geluid op een schoolplein. Wasmachines zitten veelal op een geluidsniveau tussen 70 en 80. De oudere modellen komen nog wel eens boven de 80 decibel uit, maar vaak is dit niet meer het geval. Een stille wasmachine heeft een decibelniveau van ongeveer 72.

De stille wasmachines zitten vaak op een decibelproductie van onder de 70, maar ook met een geluidsniveau van 71, 72 of 72 heb je nog te maken met een stille wasmachine. De wat luidere wasmachines hebben vaak een decibelproductie van meer dan 76. Let op: oudere wasmachines maken vaak een stuk meer lawaai dan nieuwere wasmachines.

Toerental

Het toerental van een wasmachine bepaalt in grote mate hoe droog je kleding uit de wasmachine komt na het centrifugeren. Zo heb je wasmachines met een toerental van 1200 toeren per minuut (dit zijn het aantal omwentelingen van de trommel per minuut), maar je hebt ook wasmachines met een toerental van 1400 of 1600. De meeste wasmachines hebben een toerental van 1400, dit is de standaard. De betere wasmachines hebben een toerental van 1600 en de kleinere, oudere of campingwasmachines hebben vaak een toerental van onder de 1400. Goed om te weten: toerental wordt uitgedrukt in rpm (rounds per minute).

Uiteindelijk kun je er bij het kiezen van een wasprogramma zelf voor kiezen op hoeveel toeren je de . Het is belangrijk om te weten dat een hoge centrifugestand niet alleen voordelen heeft. Natuurlijk, het heeft voordelen in de zin van dat je kleding droger uit de was komt en minder lang uitgehangen hoeft te worden. Maar aan de andere kant kan het op termijn wel je kleding beschadigen.

Vulgewicht

Een andere belangrijke factor om naar te kijken bij het kopen van een nieuwe wasmachine is het maximale vulgewicht. Grofweg lopen de wasmachines van een vulgewicht van 5k tot ongeveer 10kg. Logischerwijs zijn de grotere wasmachines geschikt voor grotere gezinnen of mensen die op wekelijkse basis veel kleding willen wassen. Ook is een wasmachine met een minder vulgewicht vaak wat kleiner, wat het weer makkelijker maakt om de machine te plaatsen wanneer je thuis weinig ruimte hebt. Een goede leidraad om aan te houden, is dat een 5 kg wasmachine en 6 kg wasmachine het best geschikt is voor 1-persoonshuishoudens, dan een 7 kg of 8 kg wasmachine het best geschikt is voor 2- of 3- persoons huishoudens. En dan 8 kg en 9 kg wasmachines het best geschikt zijn voor huishoudens met 4+ personen. Goed om te weten: natuurlijk is dit een richtlijn. De ene persoon wast simpelweg meer kleding dan de andere persoon. Bekijk dus goed wat op dit moment het vulgewicht is van je wasmachine en of je hiermee vooruit kunt. Is deze te klein? Dan kijk je simpelweg voor een maatje groter. Als het gaat om het vulgewicht, is het tot slot belangrijk om te vermelden dat veel nieuwe wasmachines een zogenaamde beladingssensor hebben waarmee ze automatisch zien hoeveel was er in de trommel zit. Hierop wordt het programma en de wateraanvoer afgestemd. Zo is het niet per se zonde als je jouw trommel maar voor de helft vult met kleren, omdat er niet onnodig veel energie en water verspild wordt.

Extra functionaliteiten

Een lastig puntje maar wel een puntje waar je op moet letten, zijn de extra functionaliteiten die de nieuwe wasmachine met zich meebrengt. De ene persoon houdt van een machine zonder al teveel poespas. Geen rare wasprogramma's, stoominjecties en dergelijke. Maar andere mensen zweren hier juist bij, omdat ze hier . Extra functionaliteiten die het wassen een stuk gemakkelijker maken zijn bijvoorbeeld:

Stoomprogramma

Met eens stoomprogramma kun je kleding opfrissen die niet zo fris ruikt, maar je hoeft er geen heel wasprogramma voor te draaien. Stoom frist je kleding op, zonder dat er veel water bij komt kijken. Het voordeel hieraan is dat je jouw kleren langer in goede conditie houdt, omdat kleding in een stoom wasje niet zo snel beschadigt. Daarnaast zie je dat een wasmachine met stoom optie vaak ook normale wasprogramma's heeft waarbij op het einde de stoomfunctie wordt toegepast. Zo heb je het beste van beide werelden.

Addwash functionaliteit

Ben je soms een beetje vergeetachtig? En vergeet je wel eens kleding in de wasmand te gooien? Dan is de Add wash functionaliteit iets voor jou. Hiermee kun je tijdens het wassen nog kleding toevoegen aan je wasje. Veel wasmachine deuren schieten op slot wanneer het wasprogramma eenmaal begint. Bij een wasmachine met Addwash functie, kun je kleding die je nog wilt toevoegen tussendoor in de trommel stoppen. Ideaal voor vergeetachtige mensen.

Startuitstel functie
Wil je kleding wassen terwijl je slaapt of aan het werk bent? Maar wil je vervolgens niet dat je kleding daarna uren in de trommel blijft liggen stinken? Dan is de startuitstel functie iets voor jou. Hiermee kun je instellen wanneer je wasmachine begint te draaien. Zo kun je 'm laten starten wanneer het niet meer lang duurt voordat je wakker wordt of terug komt van werk. Op deze manier kun je jouw kleding er direct uit halen wanneer je thuis komt of wakker wordt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Nick-de-Kruiff
Aantal keer gelezen: 894x
Toegevoegd: 28-07-2022 20:53
Gewijzigd: 02-08-2022 09:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!