ramen schoonmaken

Tips om je huishouden te organiseren

ramen schoonmakenEen opgeruimd en schoon huis voelt fijn aan en geeft je meer energie. Maar hoe zorg je ervoor dat je huis opgeruimd en netjes blijft? In dit artikel lees je precies hoe je dit het beste aanpakt. Je leest hoe je jouw huishouden kan plannen en organiseren en we geven je tips waarmee je jouw huis makkelijker op orde houdt.

Je huishouden plannen en organiseren

Door een vaste planning aan te houden, zorg je dat alles op orde blijft en bespaar je uiteindelijk tijd. Er zijn online veel voorbeelden van schoonmaakplanningen te vinden die je (deels) kunt gebruiken, maar je kunt ook je eigen planning maken. Je kan een dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse of zelfs jaarlijkse planning maken.

Voorbeeld van een wekelijkse huishoudplanning

Dagelijks:

  • Bedden opmaken
  • Afwassen
  • Opruimen
  • Aanrecht en gasfornuis schoonmaken
  • Eettafel en salontafel afnemen
  • Toilet en wastafel schoonmaken
  • Was draaien, drogen en vouwen

Per dag:
Maandag:

  • Woonkamer schoonmaken
  • Eetkamer schoonmaken
  • Beneden verdieping stofzuigen en dweilen

Dinsdag:

  • Badkamer schoonmaken
  • Administratie bijwerken

Woensdag:

  • Vuilniszak verwisselen en vuilnisbak schoonmaken
  • Keuken en koelkast schoonmaken
  • Beneden verdieping stofzuigen en dweilen
  • Strijken

Donderdag:

  • Beddengoed wassen
  • Slaapkamers schoonmaken
  • Bovenverdieping stofzuigen en dweilen

Vrijdag:

  • Woonkamer schoonmaken
  • Eetkamer schoonmaken
  • Beneden verdieping stofzuigen en dweilen

Zaterdag:

  • Maandelijkse schoonmaakklus

Zondag:

  • Vuilniszak verwisselen
  • Beneden verdieping stofzuigen en dweilen

Maandelijks

  • Week 1: Ramen zemen
  • Week 2: Alle deuren afnemen
  • Week 3: Badkamer grote beurt
  • Week 4: Keuken grote beurt

Zelf een huishoudplanning maken

Je planning zelf maken heeft als voordeel dat je de planning precies kan afstemmen op jouw situatie. Je planning is namelijk afhankelijk van de grote van je gezin, wie er helpen bij het huishouden, hoe groot je huis is, of je huisdieren hebt, hoeveel tijd je hebt en natuurlijk ook van wat jij zelf belangrijk vindt.

Wil jij zelf een planning maken? Gebruik dan onderstaand stappenschema.

  1. Bepaal wat voor planning je wilt maken. Wil je een gedetailleerde dagplanning of juist een lijst met klusjes die iedere week of maand gedaan moeten worden? Je kan er ook voor kiezen om twee planningen te maken. Bijvoorbeeld een gedetailleerde weekplanning en een grove jaarplanning waarop je ook grotere klussen noteert die eens per kwartaal of jaar gedaan moeten worden. Voorbeelden van dit soort klussen zijn de schuur opruimen, de voorgevel schoonmaken of een grote schoonmaak houden.
  2. Indien je een gedetailleerde planning maakt: noteer alle huishoudelijke taken die je dagelijks gedaan wilt hebben.
  3. Zet ook alle andere klusjes die in huis gedaan moeten worden op een rijtje. Noteer per klus hoe vaak je dit gedaan wilt hebben. Dat kan twee maal per week zijn, eens per maand of zelfs eens per kwartaal.
  4. Neem een dag/week/maand/jaarschema en verdeel de klusjes hierop. Dit kan je op papier doen, maar het kan ook handig zijn om achter een computer te werken, zodat je klusjes tijdens het maken van de planning makkelijker heen en weer kan schuiven. Je kan zelf een schema maken, maar je kan ook een template gebruiken. Deze kan je online vinden.
  5. Wordt het huishouden verdeeld over meerdere personen? Dan kan je de huishoudelijke taken in het schema meteen verdelen. Dat scheelt een hoop discussies en irritaties.
  6. Print je schema uit en hang deze op of leg het op een makkelijk bereikbare plek.

Een to do list gebruiken

In plaats van met een vast schema, kan je ook met een to do list werken. Je maakt dan een lijstje met de taken die je per dag, week of maand gedaan wilt hebben. Hiermee heb je meer flexibiliteit en minder routine. Of je dit fijner vindt of juist niet, hangt van je persoonlijkheid en je situatie af. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om zowel een to do list als een vaste huishoudplanning te gebruiken.

Wil jij een to do list maken voor jezelf? Dan helpt het onderstaande stappenplan je op weg.

  1. Maak de keuze tussen een dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse to do list. Je kan uiteraard ook meerdere lijstjes maken.
  2. Schrijf alle klusjes die gedaan moeten worden op het lijstje. Of typ deze uit en print dit vervolgens. Online zijn veel leuke templates voor je to do list te vinden.
  3. Wil je de taken die gedaan zijn telkens afkruisen? Dan is het handig om je to do list te lamineren en een whiteboard marker te gebruiken. Deze kan je dan gemakkelijk weer uitwissen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om meerdere versies van je to do list te schrijven of printen en telkens een nieuwe versie te pakken.

Opruim- en schoonmaaktips

Een netjes huis hoeft je niet per se veel tijd te kosten. Het gaat erom dat je efficiënt te werk gaat, niet onnodig uitstelt en de huishoudelijke taken bijhoudt. Wil je weten hoe je dit het beste doet? Wij hebben 20 handige en stimulerende tips voor je op een rij gezet.

1: Meteen opruimen

De boel in huis opgeruimd houden, is eigenlijk nog belangrijker dan het opruimen zelf. Maak er daarom een gewoonte van om je spullen direct achter jezelf op te ruimen. Glas leeg? Zet het direct op het aanrecht of in de vaatwasser. Klaar met lezen? Zet je boek meteen terug op de boekenplank.
Het kost in het begin wat tijd om hier een gewoonte van te maken, maar na een tijdje doe je het zonder na te denken. Door hier consequent in te zijn, wordt je huis nooit een grote rommel.

2: Stel niet uit

Stel huishoudelijke klusjes niet onnodig uit. De afwas is veel sneller gedaan als je de etensresten niet eerst een paar uur laat aankoeken. De strijk wegwerken is een stuk gemakkelijker als er geen enorme berg op je ligt te wachten. Hoe langer je wacht, hoe lastiger de klus wordt en hoe meer je er tegenop gaat zien. Bovendien geven afgeronde klusjes je een goed gevoel en energie.

3: Kleine klusjes met een groot effect

Heb je weinig tijd? Pak dan een paar kleine klusjes aan die veel effect hebben. Bijvoorbeeld je aanrecht schoonmaken, je salontafel of dressoir opruimen of alle schoenen netjes in de kast zetten. Dit zijn klusjes die je in een mum van tijd gedaan hebt, terwijl het er wel meteen een stuk netter uitziet.

Andere voorbeelden van klusjes die weinig tijd kosten en een groot verschil maken zijn:

  • Je vaatwasser inruimen
  • Het afdruiprekje leegruimen
  • Je eettafel en salontafel afnemen
  • De wasbak schoonmaken
  • De toilet schoonmaken
  • Rondslingerende losse spullen opruimen
  • Je bed opmaken
  • De was in de wasmand gooien
  • De kussens op de bank netjes zetten

4: Spoed opruimronde

Komt er iemand op bezoek en ligt er veel rommel in huis? Pak dan een tasje of mandje, doe hier snel alles in en zet dit weg in de kast. Zo ziet je huis er meteen een stuk netter uit. Het is natuurlijk geen goed idee om hier een gewoonte van te maken, maar voor spoedmomentjes is het een prima oplossing.

5: Een spuitfles met schoonmaakmiddel

Om schoon te maken hoef je niet per se een emmer met een sopje klaar te maken. Kleine klusjes kan je namelijk ook prima met een schoonmaakdoekje en een spuitfles met schoonmaakmiddel doen. Zo kan je snel en gemakkelijk kleine schoonmaakklusjes tussendoor doen. Koop allesreiniger in een spuitfles of meng zelf wat allesreiniger met water in een lege spuitfles.

6: Zorg dat schoonmaakspullen op de pak staan

Om tijd te besparen en de drempel om schoon te maken lager te maken, is het handig om ervoor te zorgen dat schoonmaakmiddelen op de pak staan. Een goed voorbeeld hiervan is de spuitfles met schoonmaakmiddel. Zorg er daarnaast ook voor dat er (wegwerp)schoonmaakdoekjes en/of keukenpapier klaarliggen.

Het makkelijkste is om in de badkamer en de toilet extra setjes schoonmaakspullen te bewaren. Zo maak je na een douche of toiletbezoek gemakkelijk even schoon.

7: Doe het samen

Zorg dat iedereen een steentje bijdraagt. Om discussies te voorkomen, kan je hiervoor een duidelijke taakverdeling afspreken.
Ook kinderen kunnen al prima wat taakjes doen. Afhankelijk van hun leeftijd kan je ze leren om zelf hun bed op te maken, om de tafel te dekken of om de vaatwasser leeg te ruimen. Probeer je kinderen ook vanaf jonge leeftijd al aan te leren om hun speelgoed op te ruimen. Peuters snappen dit al prima en vinden het vaak zelfs leuk om samen op te ruimen.

8: Neem telkens iets mee

Verlaat je de woonkamer? Sta je op van tafel? Ga je naar boven? Neem dan telkens meteen iets mee wat nog opgeruimd moet worden.

9: Minder spullen

Hoe meer spullen je in huis hebt, hoe meer je moet schoonmaken en opruimen. Zoek je kasten, bergkast, zolder en/of schuur daarom eens uit en doe alles wat je niet meer nodig hebt weg. Waarschijnlijk kom je erachter dat je heel veel spullen hebt die kunnen worden weggegooid, gedoneerd of verkocht. Dat lucht enorm op.

Probeer ook minder nieuwe spullen aan te schaffen. Vraag jezelf bij iedere aankoop af of je het betreffende item wel echt zult gebruiken.

10: Zorg voor voldoende opbergruimte

Kom je opbergruimte tekort? Dan is het bijna onmogelijk om je huis netjes te houden. Zorg daarom dat er voldoende opbergruimte komt. Zorg voor extra kastruimte of doe juist spullen weg, zodat je simpelweg minder opbergruimte nodig hebt.

11: Deel je opbergruimte slim in

Wil jij je kasten netjes en geordend houden? Gebruik dan mandjes, dozen en opbergbakken. Je kast ziet er hiermee een stuk netter uit en bovendien kan je alles gemakkelijk terug vinden. Ook voorkom je zo dat heel de kast overhoop wordt gehaald als iemand iets moet zoeken.

Houd bij het indelen van je kastruimte ook rekening met wat je waar nodig hebt. Berg alles zo dichtbij mogelijk op bij de plek waar je er het meest gebruik van maakt. Zo maak je het voor jezelf makkelijker om het na gebruik telkens weer netjes op te bergen.

12: 5 minute opruim challenge

Ga je op je gemakje opruimen? Dan doe je misschien een half uur over het opruimwerk dat ook in 5 minuten gedaan kan worden. Doe daarom een 5 minute opruim challenge. Zet een kookwekkertje op 5 minuten en maak er een uitdaging van hoeveel je in die tijd kunt opruimen. Je zal versteld staan van het resultaat. De 5 minute opruim challenge is ook erg leuk en handig om samen met kinderen te doen.

13: Kies haalbare doelen

Wil je graag een keer heel de bovenverdieping grondig schoonmaken? Dan is de kans groot dat je dit uitstelt omdat je tegen zo’n grote klus opziet. Deel grotere klussen daarom op in kleine haalbare stappen. Het plan om de bovenverdieping gronding schoon te maken, kan je bijvoorbeeld opdelen in:

  • De badkamer grondig reinigen
  • De kledingkast reorganiseren
  • De slaapkamer grondig schoonmaken
  • De ramen zemen
  • De spullen op de logeerkamer uitzoeken

Zo wordt het een stuk makkelijker om eraan te beginnen en na een aantal dagen heb je de complete klus er toch mooi opzitten.

14: Stel prioriteiten

Soms heb je simpelweg geen tijd om alles gedaan te krijgen. Stel in dat geval prioriteiten. De spelletjeskast op zolder uitzoeken kan best even wachten als er nog een hele stapel afwas op het aanrecht staat. Is er erg veel te doen? Neem dan even de tijd om een prioriteitenlijstje te maken waarop je alle taken in volgorde van belangrijkheid opschrijft. Daarna kan je aan de slag om je lijstje af te werken.

15: Een frisse geur

Een lekkere geur in huis is aangenaam en laat je huis meteen een stuk schoner lijken. Lucht en ventileer daarom goed, gebruik een luchtverfrisser, steek geurkaarsen aan of kook wat sinaasappelschillen in een pannetje met water.

16: Benut vrije momentjes

Kom je tijd tekort voor het huishouden? Probeer dan alle vrije momentjes te benutten. Wacht je tot de pc is opgestart? Ruim dan in de tussentijd snel iets op. Je kan ook prima wat afwas doen terwijl je wacht tot het water van de pasta kookt. Of houd bijvoorbeeld een 5 minute opruim challenge tijdens de tv-reclames.

17: Bespaar tijd bij het boodschappen doen

Boodschappen doen is een huishoudelijke taak waar vaak meer tijd in gaat zitten dan je zou willen. Pak dit daarom slim aan door één keer per week alle boodschappen te doen en van te voren een duidelijke en complete boodschappenlijst te maken. Het gebruiken van een weekmenu kan hierbij nuttig zijn. Zo weet je precies wat je die week nodig hebt.

Om nog meer tijd te besparen, kan je het boodschappen doen inplannen op momenten dat je toch al op pad bent. Bijvoorbeeld op de terugweg van je werk of nadat je de kinderen naar school hebt gebracht.

18: Minder losse spullen

Staan jouw vensterbanken vol met beeldjes, fotolijstjes en plantenpotten? Dan is het lastig om je huis opgeruimd te houden. Het oogt dan namelijk al snel rommelig. Daarnaast kost het schoonmaken je ook nog eens meer tijd, doordat er van alles in de weg staat.

Probeer de hoeveelheid woondecoratie en losse spulletjes daarom te beperken. Verkies een paar mooie grote stukken boven allerlei kleine dingetjes om je huis mee aan te kleden. Daarnaast is wanddecoratie handiger dan spullen die je op je vensterbanken, tafels of dressoir neerzet, omdat dit niet in de weg staat bij het schoonmaken.

19: Vast opruimmomentje

Maak er een gewoonte van om iedere dag even op te ruimen. Als je dit dagelijks doet, kost het je vaak maar 5 of 10 minuten om de boel op orde te houden. Kies hiervoor een vast moment. Bijvoorbeeld voordat je naar je werk vertrekt of voordat je gaat slapen. Zo kom je thuis of word je wakker in een opgeruimd huis. Dat geeft meteen een fijn gevoel.

20: Geef alles een vaste plek

Vaak zijn er bepaalde items die iedere keer opnieuw in huis rondslingeren. Bijvoorbeeld je schoenen, tas, telefoonoplader of bonnetjes. Herkenbaar? Voorkom dit door alles een vaste plek te geven. Items die je vaak gebruikt kan je het beste in een makkelijk bereikbaar mandje of laatje bewaren.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 6102x
Toegevoegd: 06-06-2016 13:26
Gewijzigd: 28-06-2016 00:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!