wc schoonmaken met azijn

30 huishoudtips die je moet kennen

wc schoonmaken met azijnHet huishouden doen: het liefst zijn we er allemaal zo snel mogelijk van af. Gelukkig zijn er veel tips en trucjes waarmee alledaagse klusjes een stuk makkelijker worden. In dit artikel zetten we 30 huishoudtips op een rij die iedereen zou moeten kennen.

1: Wegwerp schoonmaakdoekjes

Wegwerp schoonmaakdoekjes zijn ideaal. Hiermee maak je gemakkelijk snel even iets schoon. Je hebt speciale doekjes voor de toilet, voor de keuken, voor houten meubels, voor leer en voor de vloer. Altijd handig om bij de hand te hebben.

2: Je waterkoker stralend schoon

Heb je last van kalkaanslag in je waterkoker? Volg dan deze tip op. Hiermee maak je de binnenkant van de waterkoker moeiteloos weer helemaal schoon.

Doe een kopje azijn in de waterkoker en vul verder aan met water tot het streepje waar “max” bijstaat. Laat het water vervolgens koken en laat het mengsel daarna nog een half uurtje in de waterkoker staan. Spoel de waterkoker hierna goed om en je bent klaar. Supermakkelijk en een stuk voordeliger dan een speciale reiniger voor de waterkoker.

3: Voorkom dat je melk overkookt

Melk kookt ontzettend snel over. Als je even niet oplet, kan je weer aan de slag om je kookplaat of gasfornuis schoon te maken. Gelukkig is er een eenvoudige tip waarmee je voorkomt dat je melk overkookt. Leg een houten lepel dwars over de pan. Probleem opgelost.

4: De wc schoonmaken met schoonmaakazijn

Wil jij je toilet stralend schoon krijgen zonder er veel moeite voor te doen? Giet dan voor je gaat slapen een halve fles schoonmaakazijn in de toilet. Ga er ’s ochtends nog even met de toiletborstel doorheen en je bent klaar.

5: Strijk je was voordat het droog is

Strijken is een tijdrovend klusje. Om het wat makkelijker te maken, kan je jouw wasgoed beter strijken voordat je het laat drogen in plaats van erna. Dat gaat namelijk veel makkelijker. Bijkomend voordeel is dat je was meteen een stuk sneller droog is.
Wil jij liever helemaal niet strijken? Hang je was dan zo snel mogelijk op, dat voorkomt een hoop kreukels.

6: Vriezer ontdooien

De vriezer schoonmaken kost op zich niet zoveel tijd, het ontdooien echter wel. Gelukkig kan je dit versnellen met een föhn. Zet je vriezer uit en wacht tien minuten. Gebruik vervolgens de föhn om grote stukken ijs weg te smelten.

7: Douchekop schoonmaken

Heb je last van kalkaanslag op je douchekop? Leg deze dan eens in een bakje met gelijke delen schoonmaakazijn en water. Laat minimaal een uur weken en wrijf vervolgens schoon met een microvezeldoekje.

8: Stofzuiger lekker laten ruiken

Als je stofzuigt, komt er vaak een muffe geur vrij. Dit voorkom je door wat waspoeder op te zuigen voordat je begint. Er zijn ook speciale geurstaafjes voor de stofzuiger verkrijgbaar. Een andere optie is om wat essentiële olie in jouw favoriete geur aan te brengen op de filter waardoor de lucht er weer uitkomt.

Vergeet daarnaast natuurlijk niet om de filters na verloop van tijd te vervangen. Als deze vervuild zijn, kan je stofzuiger flink gaan stinken.

9: Een kledingroller voor je meubels

Een kledingroller is de ideale tool om stoffen meubels schoon te maken, zonder dat je de stofzuiger uit de kast hoeft te pakken. Ideaal om snel (dieren)haren en stof te verwijderen. Ook geschikt voor stoffen lampenkappen.

10: Verjaag fruitvliegjes

Fruitvliegjes komen op geurtjes af. Voornamelijk zoete fruitgeuren, vandaar de naam natuurlijk. Geuren zijn tegelijkertijd ook het middel om ze weer weg te jagen. Ze houden namelijk absoluut niet van de geur van basilicum. Leg daarom een paar verse basilicum blaadjes in je keuken om fruitvliegjes op afstand te houden.

Heb je vaak last van fruitvliegjes? Dan is het een goed idee om een basilicumplantje neer te zetten.

11: Vloerkleed schoonmaken

Een vloerkleed wordt snel vies, maar het schoonmaken ervan is vaak niet ons favoriete klusje. Gelukkig is er ook een hele makkelijke methode. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is verse sneeuw. Je moet dus wel even de juiste dag afwachten, maar vervolgens hoef je het kleed alleen maar op zijn kop op de sneeuw te leggen en minimaal een kwartier te laten liggen.

12: Frituurpan schoonmaken

De frituurpan schoonmaken is een ander klusje dat vaak niet bovenaan onze lijst van favorieten staat. Maak het jezelf daarom makkelijk door een vaatwastablet te gebruiken.

Giet het vet uit de pan, maak deze schoon met wat keukenpapier en vul vervolgens met water. Doe hier een vaatwastablet bij en zet de frituurpan vervolgens aan op 100 graden. Laat hem een kwartier aan staan en laat het water daarna nog een kwartier extra inweken. Borstel indien nodig nog even schoon met de afwasborstel en spoel vervolgens goed om met warm water.

13: Oven of magnetron schoonmaken

Is je oven of magnetron vies? Zet er dan een bakje met azijn in en laat dit vervolgens minimaal 5 minuten stomen. Alle viezigheid wordt hierdoor losgeweekt, waardoor je het daarna gemakkelijk kan schoonvegen met keukenpapier of een schoonmaakdoekje.

14: Houd je bakplaat schoon

De bakplaat van je oven schoonmaken kan een lastig karwei zijn, zeker als er aangebrande etensresten op zitten. Houd je bakplaat daarom schoon door er aluminiumfolie op te doen. Zo hoef je na gebruik alleen de folie weg te gooien.

15: Witte zolen schoonmaken

De witte zolen van je schoenen worden weer als nieuw met deze tip. Alles wat je nodig hebt is een oude tandenborstel, tandpasta en wat water. Doe wat tandpasta op de tandenborstel en schuur de zolen hiermee schoon. Spoel vervolgens af met wat water.

16: Je was sorteren

Maak de was doen een stukje makkelijker door verschillende wasmanden aan te schaffen. Bijvoorbeeld een wasmand voor witte was, een voor gekleurde was en een voor donkere was. Of sorteer de was op temperatuur. Zo hoef je de was niet meer te sorteren en kan het meteen vanuit de mand in de wasmachine.

17: Wasmachine schoonmaken

Je wasmachine raakt na een tijdje vervuild van binnen. Dit zie je niet, maar je ruikt vaak wel dat je was niet meer zo fris ruikt. Maak je wasmachine daarom eens per maand of twee maanden schoon. Dit doe je door een kopje azijn in het wasmiddelbakje te doen en een wasprogramma op 90 graden te laten draaien.

18: Zweetlucht uit schoenen verwijderen

Ruiken je schoenen naar zweet, maar wil of kan je ze niet in de wasmachine doen? Strooi er dan wat baking soda in en laat dit er minimaal een uurtje in zitten. Dit reinigt namelijk en neemt de geurtjes op. Schud het er vervolgens uit of stofzuig de schoen van binnen.

19: Stickers verwijderen zonder restjes

Wil jij stickers netjes verwijderen, zonder (lijm)restjes achter te laten? Verwarm de sticker dan even met een föhn. Hierdoor smelt de lijm en trek je de sticker er gemakkelijk af.

Een andere optie is om de sticker in te smeren met wat lampenolie. Zorg ervoor dat heel de sticker is ingesmeerd, wacht tien minuutjes en trek de sticker er vervolgens af.

20: Je matras schoonmaken

Je matras zit vaak bomvol stof en oude huidschilfers. Maak dit daarom regelmatig schoon. Stofzuig het matras eerst met het meubelopzetstuk. Je kan hiervoor het beste een stofzuiger met een HEPA-filter gebruiken, omdat een deel van de viezigheid uit je matras anders in de lucht terecht komt.

Na het stofzuigen, bestrooi je het matras met een dun laagje baking soda. Laat dit een paar uur zijn werk doen en stofzuig het vervolgens goed op. Om je matras ook meteen een lekker geurtje te geven, kan je de baking soda mengen met wat essentiële olie.

21: Schimmel in de badkamer verwijderen

Schimmels houden van vochtige ruimtes. Zorg daarom voor goede ventilatie in je badkamer. Groeien er toch schimmels? Maak deze dan schoon met ammonia. Doe een scheut ammonia in een emmer water en maak de aangetaste oppervlakken hiermee schoon.

Zorg dat de badkamer goed verlucht terwijl je met ammonia schoonmaakt en meng de ammonia nooit met andere schoonmaakmiddelen.

22: Frisse vaatwasser

Ruikt je vaatwasser niet zo fris? Leg dan eens een paar dikke plakken citroen in het bovenste rekje. Dit zorgt voor een lekker frisse geur. Citroen heeft ook een reinigende werking, waardoor je vaat meteen extra schoon en stralend wordt.

23: Maak je spons hygiënisch schoon

Sponzen en schuursponsjes zijn vaak een bron van bacteriën. Als je daarmee gaat schoonmaken, verspreid je de bacteriën juist. Reinig je spons daarom grondig. Dit doe je door de spons eerst goed uit te spoelen en vervolgens in een bakje water in de magnetron te zetten. Zet de magnetron vervolgens anderhalve minuut aan op de hoogste stand. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën worden gedood.

Deze tip kan je ook toepassen op vaatdoekjes. Dat is geen overbodige luxe: vaatdoekjes bevatten vaak meer bacteriën dan de toiletbril.

Let op: doe dit nooit zonder water en ook niet met schuursponsjes die metaal bevatten.

24: Condens op spiegels voorkomen

Vind jij het ook zo vervelend als de spiegel in de badkamer na het douchen beslagen is? Doe dan eens wat afwasmiddel of scheerschuim op de spiegel en smeer dit goed uit met een stuk keukenpapier. Water kan zich hierna niet meer aan de spiegel hechten, waardoor deze condensvrij blijft.

Merk je dat er na een tijdje toch weer condens op je spiegel komt? Smeer de spiegel dan opnieuw in.

25: Maak je ramen streeploos schoon

Bij het schoonmaken van je ramen ontstaan vaak strepen. Dit voorkom je door je ramen voortaan schoon te maken met kranten. Spuit was glasreiniger op het raam, wrijf dit vervolgens goed uit met een oude krant en je bent klaar.

26: Een weggeef doos

Vaak hebben we veel meer spullen in huis dan we nodig hebben. En hoe meer spullen, hoe meer schoonmaakwerk. Maar alles wat we niet meer gebruiken zomaar in de prullenbak gooien, is natuurlijk ook zonde. Vandaar dat we het meestal maar blijven bewaren in onze overvolle kasten.

Met een weggeefdoos los je dit op. Zet een doos op een vaste en makkelijk bereikbare plek. Telkens als je iets tegen komt wat weg kan, doe je het in deze doos. De inhoud van de doos geef je vervolgens weg aan bekenden, de rommelmarkt of een goed doel.

27: Maak je tandenborstel hygiënisch schoon

Onze tandenborstels zijn een broeinest voor bacteriën. We spoelen onze tandenborstel natuurlijk wel uit onder de kraan, maar echt hygiënisch schoon wordt hij daar niet van. Zet je tandenborstel daarom een keer per week een half uur lang in een glas met een bodempje azijn.

28: Geef je planten een douche

Planten vangen veel stof en kunnen daarom ook regelmatig een schoonmaakbeurt gebruiken. Hoe? Door ze gewoon af en toe een koude douche te geven. Zet de planten in je douche, zonder de sierpot. Spoel ze af met koud water en laat ze vervolgens goed uitdruipen voor je ze terug op hun plek zet.

29: Aangekoekte pan schoonmaken

Is je eten aangebrand? Ga dan niet onnodig staan schrobben. Vul de pan simpelweg met een bodempje heet water en wat soda en laat dit vervolgens een nachtje staan. De volgende ochtend krijg je de pan moeiteloos schoon.

30: Maak gebruik van je vaatwasser

Een vaatwasser is ideaal. Wist je dat je er naast vuile vaat nog meer in kunt schoonmaken? Ook de volgende items worden moeiteloos weer schoon in je vaatwasser:

  • De afwasborstel
  • Gereedschap zonder houten handvatten
  • Schoenen die tegen water kunnen
  • Roosters van je afzuigkap
  • Onderdelen van keukenmachines
  • Vazen, kaarsenhouders en beeldjes
  • Plastic borstels en kammen
  • Speelgoed

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 4863x
Toegevoegd: 12-06-2016 21:03
Gewijzigd: 29-06-2016 23:16

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!