De beste en simpelste schoonmaaktips voor thuis

De beste en simpelste schoonmaaktips voor thuis!

De beste en simpelste schoonmaaktips voor thuisSchoonmaken vindt niet iedereen leuk. Toch is het een noodzaak om dit bij te houden. Je wilt immers niet in een vieze woning leven. Wanneer je het echt goed wilt doen, is het namelijk noodzakelijk om de kleine dingen elke week bij te houden en de grote dingen zoals dweilen één keer in de twee weken te doen. Met onderstaande tips, maak je het schoonmaken toch een beetje dragelijker.

1. Zorg voor een opgeruimde kamer

Zodra je begint met schoonmaken is het handig om de kamers waar je gaat schoonmaken eerst op te ruimen. Maak de ruimtes zo leeg mogelijk en zorg ervoor dat alles bereikbaar is om te stoffen en te dweilen. Daarnaast is het handig om direct ook het bed bijvoorbeeld op te maken. Op die manier zorg je voor een optimaal resultaat. Wanneer je gaat stoffen, stof dan ook onder alle items. Ga er dus niet omheen, maar neem even de moeite om echt alles goed schoon te maken. Hoe beter je het doet en hoe meer je het bijhoudt, hoe makkelijker het de volgende keer zal zijn!

2. Volgorde van het schoonmaken

De volgorde is belangrijk voor het schoonmaken. Het is namelijk van belang dat je niet alles dubbel gaat doen. Zoals bovengenoemd is het goed om eerst op te ruimen zodat je veel ruimte hebt om schoon te maken. Uiteindelijk scheelt dit ook weer tijd. Vervolgens kan je alles gaan stoffen. Niet alle stof kan je opvangen, dus daarna is het tijd om te gaan stofzuigen. Op die manier is de meeste stof verdwenen. Om vervolgens ook alle viezigheid te verwijderen, dien je erna te gaan dweilen.

3. Dweilen

Dweilen helpt enorm om het frisser en lekker te laten ruiken. Daarnaast is dweilen efficiënter dan stofzuigen, aangezien je ook alle viezigheid meeneemt. Houdt niet het dweilen voor de stofzuiger aan, want anders moet je te vaak het water verversen waar je je dweil mee schoonmaakt. Probeer daarom de goede volgorde aan te houden, eerst alles goed stofzuigen. Mocht je een houten vloer hebben of een laminaatvloer, dan is het handig om hier speciaal mee om te gaan. Hout en laminaat kunnen namelijk niet veel water hebben, de kans dat je dan bobbelvorming krijgt is groot. Neem daarom een lichtvochtige doek voor dit soort oppervlakten. Of wring de dweil helemaal uit voordat je deze aanbrengt op de vloer. Koop tot slot altijd schoonmaakmiddel wat op een houten vloer kan worden toegepast. Dit staat voor op de voorkant van de verpakking.

4. Het schoonmaken van het bad

Een bad vangt veel kalk en viezigheid op. Wanneer je het schoonmaken vervolgens niet bijhoudt, wordt het steeds lastiger om het bad schoon te krijgen. Een tip voor het schoonmaken is dan ook antikalk reiniger. Deze haalt alle kalk weg. Laat het even intrekken en spoel het daarna af met de koude kraan. Koud water heeft namelijk minder kalk in zich dan warm water. In Nederland is het kalkgehalte in water helaas tamelijk hoog. Dus zodra je alles afspoelt met koud water, scheelt dit weer een extra laag kalk bij het schoonmaken. Naast antikalk kan je vervolgens een frisse schoonmaak reiniger gebruiken voor een frisse geurige lucht. Antikalkreiniger ruikt namelijk niet zo lekker.


5. Reinig de wasmachine

Veel mensen vergeten de wasmachine te reinigen. Een gemiste kans, want zo zorg je ervoor dat je langer van jouw wasmachine gebruik kan maken. Een trucje is het gebruiken van baking soda. Meng dit aan met water en giet het in het compartiment voor het wasmiddel. Voeg dan vervolgens een klein scheutje azijn toe en draai de wasmachine op een normaal programma. Zodra de beurt klaar is, veeg je de trommel met een doek af en laat je vervolgens de wasmachine even luchten.

Een andere tip in het gebruik van de wasmachine is om niet de gemaakte compartimenten te gebruiken voor het wasmiddel en de wasverzachter. De reden hiervoor is dat de leidingen hierdoor vaak verstopt gaan zitten. Zodra dit gebeurt, moet je dit laten maken of in het ergste geval een andere wasmachine kopen.

6. Schoonmaken van de tegels in de badkamer

Een tijdrovend klusje, maar dit moet ook af en toe gebeuren; het schoonmaken van de tegels en de voegen in badkamer. Hiervoor kan je ook weer schoonmaakazijn gebruiken. Zorg voor een goede laag azijn en spoel de tegels na ongeveer tien minuten af met water. Droog vervolgens het oppervlak met een droge doek. Ook de voegen van de tegels moeten gebeuren. Hier vormt zich namelijk sne schimmel. Ook hiervoor kan je baking soda gebruiken. Haal met een doekje of een sponjes de soda over het de tussenvoegsels. Laat het goed intrekken en maak het daarna goed schoon met water.

Wanneer er daadwerkelijk schimmel heeft opgetreden is het handig om dit weg te halen met speciale schimmelreiniger. Dit is ontzettend sterk spul en deze moet je ook een tijdje in laten trekken. Vervolgens spoel je ook deze reiniging grondig af met het water van de douchekop. Deze reiniging moet je waarschijnlijk vaker uitvoeren dan één keer wanneer je last hebt van schimmel. De schimmel is op het oog namelijk wel weg, maar de schimmel op zwakke plekken zal altijd terugkomen.

7. Een glanzend fornuis

Het fornuis gebruik je elke dag, dus deze zou ook elke dag moeten worden schoongemaakt. Ook hiervoor hoef je geen extra speciale reiniging te kopen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een citroen. Knijp het citroensap in een kommetje en wrijf met een doekje het citroensap over het fornuis. Laat dit even intrekken en veeg het daarna schoon met een vochtige doek. Als het goed is, is het fornuis weer als nieuw.

8. Vaatwasser reinigen

Onderhoud ook goed je vaatwasser. Spoel daarom zoveel mogelijk borden en bekers af, voordat je deze in de vaatwasser stopt. Zo voorkom je dat de vaatwasser verstopt raakt. Ook voor de vaatwasser kan je baking soda gebruiken. Doe een beetje soda in het bakje waar je normaal ook je vaatwastablet in doet en laat de vaatwasser draaien op een intensief programma. Zet natuurlijk niet de vaat erin en laat het even draaien. Gebruik citroensap om vieze geurtjes vanuit de vaatwasser te verwijderen. Je hebt hiervoor maar een paar druppeltjes nodig. Strooi deze over de vaat en ze de vaatwasser aan op de normale stand. Mocht het helemaal stinken, dan kan je altijd nog schoonmaakazijn gebruiken en deze op de bodem van de vaatwasser gieten. Doe vervolgens een citroenschijfje in het bestelbakje. Vervolgens draai je deze variant op een intensief programma. Wanneer je de vaatwasser klaar is, is als het goed is de geur verdwenen


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 2275x
Toegevoegd: 27-11-2018 08:03
Gewijzigd: 27-11-2018 10:43

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!