110 jaar stofzuigen en struikelen.

110 jaar stofzuigen en struikelen.

110 jaar stofzuigen en struikelen.Hoewel het struikelen over een stofzuiger- snoer niet meer van deze tijd is, en tegenwoordig een draadloze stofzuiger vaak verkozen wordt boven een traditionele stofzuiger. Zijn stofzuigers met een snoer nog altijd onderdeel van 1 op de 3 huishoudens in Nederland. Hoe en wanneer begonnen de Nederlanders fanatiek stof te zuigen?

En welke innovaties veranderden dit landschap de afgelopen 110 jaar? We hebben de geschiedenis van de stofzuiger voor je afgestoft en op een rij gezet.

Waarom blazen als het ook kan zuigen?

Die vraag stelde de Brit Hubert C. Booth zich eind 1890. Hij verbaasde zich over het simpele feit dat iedereen in die tijd, kamers en vertrekken schoonmaakte door het vuil weg te blazen om het vervolgens op te vegen. Een rare gang van zaken, én dubbel werk aldus Booth. Waarom niet in-een-keer opzuigen en opvangen in een ‘jutte- stofzak’? De laatste jaren van de 19e eeuw investeerde Booth al zijn tijd om voor dit probleem een technische oplossing te vinden.

 

De eerste stofzuiger, ‘The Booth Machine’

In 1901 was het dan eindelijk zover, Hubert C. Booth presenteerde vol trots de allereerste stofzuiger ter wereld. Hoewel het ontwerp allesbehalve praktisch was voor het ‘gewone volk’ waren de elite van Londen een dienst rijker. De ruim 50 kilo wegende gietijzeren constructie werd door 2 paarden in een wagen over de straten van London vervoerd naar de statige panden en landgoederen in London. De machine bleef buiten staan, en met een zware metalen slang werden de kamers van de huizen schoon gezogen. Men had 3 personen nodig om de stofzuiger te bedienen. 1 persoon bediende de machine, een ander begeleide de stalen slang door het huis. En de laatste persoon bediende de zuigkop en deed het daadwerkelijke werk.

 

De 2e stofzuiger ‘The Hoover’

Met slechts 20 kilo, was de Hoover een ongekende innovatie op het gebied van stofzuigers. De door Hoover Suction Sweeper Company ontwikkelde Hoover welke nu als synoniem voor de term stofzuiger onder het Amerikaanse volk leeft, werd doormiddel van huis- aan huis demonstraties geïntroduceerd bij het iets wat wantrouwend volk. Nadat de stofzuiger bekender werd bij het bredere publiek kregen ze de naamsbekendheid die ze verdienden. En al gauw waaide de Hoover trend over naar Nederland en andere delen van West-Europa. Door de ontwikkeling van kleinere modellen werd de stofzuiger in de jaren 30 pas echt populair onder de Nederlanders. Sinds die tijd is een stofzuiger niet meer weg te denken uit de Nederlandse trapkast.

Uitontwikkeld, of toch niet?

 

De enige innovatie op het gebied van stofzuigen waar ieder mens op wachtte is eind 2000 geperfectioneerd en ten overvloede vindbaar op de huidige markt. De robot- stofzuiger, een knap staaltje innovatie wanneer je nagaat dat ruim 100 jaar daarvoor de stofzuiger met 3 personen bedient moest worden. Je nu met een snelle click op je smartphone de robot stofzuiger aan het werk zet. Handig? Zeker! Efficient? Ook! Uitontwikkeld? Zeker niet!

De robotstofzuiger staat slechts in haar kinderschoenen als je bedenken dat een robotstofzuiger nu enkel de vloer kan stofzuigen. We wachten dus nog even af, en dan hebben we ook stofzuigers die gordijnen, meubels en andere objecten in huis of op kantoor kunnen reinigen zonder hulp van een mens!

Alle zuigers op een rij.

 

Om een goed beeld te krijgen van de stofzuigers die we hebben en hebben gekend, een overzicht met de officiële benamingen en werkingen van de desbetreffende stofzuigers.

 

De sledestofzuiger

Bij deze stofzuiger bevindt de stofzuigerzak zich voor de waaier van de motor, Het filter bevindt zich voor deze waaier. Het opgezogen stof wordt opgevangen in het filter terwijl gezuiverde lucht over de motor wordt geleid om zo de motor te koelen terwijl deze in gebruik is. Omdat de stofmassa bepalend is voor de zuigkracht van de stofzuiger, raden we aan de stofzuigerzak van dit specifieke type tijdig en regelmatig te vervangen.

 

De steelstofzuiger

Het is lastiger stofzuigen met een steelstofzuiger dan met een gewone stofzuiger Dit komt omdat je het volle gewicht van de stofzuiger moet voortrekken. Deze stofzuigers zijn ideaal voor kleine ruimtes of appartementen. Vanwege het formaat is deze stofzuiger makkelijk op te bergen.

 

De klopveegzuiger

De roterende borstels van een klopzuigermond kloppen letterlijk het tapijt op wanneer men hier overheen gaat. Dit zorgt voor een diepe reiniging van het oppervlak en is daarom erg populair bij schoonmaakbedrijven die publieke ruimtes schoon moeten maken.De kruimeldief

De kruimelzuiger, een klein handig apparaat welke vaak op een accu werkt. Het apparaat werd ontwikkeld om een ergernis aan tafel op te lossen. Denk hierbij aan de broodkruimels en ander tafel vuil.

De handstofzuiger

De handzuiger of wel kruimel- dief genoemd is een kleine machine welke aangesloten kan worden op de accu van een auto of via een usb- port van een computer. Door het kleine formaat is deze machine uitermate geschikt om je bureau, auto of andere vuil gerelateerde plekjes mee schoon te houden.

 

De zakloze stofzuigers

Stofzuigers zonder zak heten zakloze stofzuigers. Deze werken op basis van cycloonscheiding, zoals de stofzuigers van Dyson. Deze stofzuiger verliest minder snel haar zuigkracht en is beter voor het milieu, want je hoeft nooit meer papieren of synthetische stofzuigerzakken te kopen.

 

De tonstofzuiger (waterstofzuiger)

De stofzuiger trekt de lucht die aangezogen wordt op en leid dit door een ton, zo valt het stof in de ton en wordt de lucht weer omhoog uit de ton geblazen. Door de werking van dit soort stofzuigers kun je er ook water mee opzuigen.

 

De Robot- stofzuiger

Zoals we al eerder besproken in dit artikel zuigt deze zelfstandig de (woon) kamers van je woning of bedrijf schoon. Via het uitstralen van ultrasone signalen en/of een camera gericht op het planfond kan de slimme robot- stofzuiger de afmetingen van de kamer in kaart brengen. Op deze manier leert je stofzuiger vanzelf op een zo efficient mogelijke manier je ruimtes schoon te houden. De meeste robot stofzuigers werken op een accu, hierdoor kan de stofzuiger sneller zijn kracht verliezen. hierom hebben de betere merken een turbostand of plus- stand. Hiermee kan de robot- stofzuiger gemakkelijk zand of ander ‘zwaar vuil’ toch opzuigen. De nieuwere robotstofzuigers keren na afloop zelfstandig terug naar het basisstation om te laden voor de volgende opdracht. Door gebruik te maken van sensoren wordt het basisstation gemakkelijk teruggevonden door de stofzuiger.

 

De Centrale stofzuigsystemen

Bij centrale stofzuigsystemen is een motor geplaatst op één centrale plek, bijvoorbeeld in de bijkeuken garage of berging. Vanaf dit centrale punt lopen verschillende pvc buizen naar stofzuiger contacten in het pand. Op deze stofzuigercontacten kun je dan gemakkelijk een slag aansluiten om vervolgens aan de slag te gaan. Door de contactpunten op de slag wordt de contactschakel in werking gesteld en gaat de centrale stofzuiger werken.

 

Het mooie en goede van een centrale stofzuiginstallatie is dat de retour lucht niet opnieuw de kamer ingespoten wordt. Dit is erg gunstig voor mensen die gevoelig zijn voor, of last hebben van huisstofmijt of fijnstof. De luxere centrale systemen maken gebruik van cycloontechnologie. Deze varianten zijn vaak volledig filter loos en daarom gemakkelijk in onderhoud.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 1239x
Toegevoegd: 02-02-2022 14:29
Gewijzigd: 03-02-2022 09:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!