8 tips om energie te besparen in huis

8 tips om energie te besparen in huis

8 tips om energie te besparen in huis Door je energieverbruik terug te dringen draag je bij aan een beter milieu! De steeds hevigere belasting van het milieu zorgt voor een veranderend klimaat. Iets wat grote gevolgen heeft voor flora en fauna overal ter wereld. Daarbij houd je aan het eind van het jaar geld over, door energie te besparen in huis. In dit artikel geven we 8 tips, die je hierbij kunnen helpen.

Tip 1: kies voor ledlampen in plaats van gloeilampen

Met name in oudere woningen wordt nog geregeld gekozen voor het gebruik van gloeilampen. Ook spaarlampen zijn populair! Toch zijn deze spaarlampen helemaal niet zo zuinig, als ze vergeleken worden met moderne ledlampen. De ledlampen zijn weliswaar iets duurder dan spaarlampen, maar leveren je op de langere termijn de grootste voordelen op. Zo biedt een ledlamp aanzienlijk meer branduren dan een gloei- of spaarlamp. Zo hoeft de lamp minder snel vervangen te worden, waardoor je geld bespaart. Daar komt bij, dat de ledlampen minder energie nodig hebben om te werken. Een derde reden om over te stappen op ledlampen is de mogelijkheid om de verlichting te dimmen. Steeds meer ledlampen werken in combinatie met een app op je mobiele telefoon. Zo kun je de intensiteit via een smartphone verlagen, waardoor minder energie verbruikt wordt. Daarbij komt dit de sfeer in ruimtes ten goede!

Tip 2: was je kleding op een lagere temperatuur

Kleding op een te hoge temperatuur wassen is niet alleen slecht voor de kleding. Ook zorgt dit voor een onnodig hoog energieverbruik! Reden genoeg om voortaan op een lagere temperatuur te wassen. Wist je dat je met het wassen op 30 graden bijna de helft minder energie verbruikt dan bij wassen op 60 graden? Het grote verschil valt te verklaren door het feit, dat een wasmachine de meeste energie verbruikt aan het opwarmen van het water. Door voor het gebruik van kouder water te kiezen, kun je zodoende ontzettend veel energie besparen. Houd er rekening mee, dat je bij het wassen op een lagere temperatuur langer moet wassen dan op een hoge temperatuur. Kort wassen op een lage temperatuur zal de kleding niet voldoende reinigen. Veel wasmachines zijn voorzien van een ECO-modus. Deze stand zorgt er automatisch voor, dat het energieverbruik beperkt wordt.

Tip 3: laat de wasdroger wat vaker uit

Nadat je de kleding op een lagere temperatuur gewassen hebt, kun je nog meer energie besparen. Veel gezinnen, met name wanneer het om grotere gezinnen gaat, maken gebruik van een wasdroger. Zo hoeft de was niet te worden opgehangen, maar kan dit direct de kast in. Zeker bij een beperkte ruimte om te drogen, komt zo’n wasdroger goed van pas. Net als een wasmachine verbruikt ook een wasdroger ontzettend veel energie. Het is om die reden verstandig om de wasdroger wat vaker uit te laten staan en het wasgoed buiten op te hangen. Kies voor het gebruik van een droogmolen om je was op te hangen, of gebruik bijvoorbeeld een touwtje tussen twee bomen. Zo houd je rekening met het milieu!

Tip 4: vervangen van oude koelkast of vriezer

De koelkast en vriezer zijn typische voorbeelden van apparaten, die je vele jaren kunt blijven gebruiken. Wanneer heb jij de koelkast in huis voor het laatst vervangen? Doordat het apparaat op dezelfde plek blijft staan en weinig onderhoud nodig heeft, zal deze niet snel defect raken. Het zorgt voor een situatie, waarbij veel huishoudens een sterk verouderd model koelkast in huis gebruiken. Hoewel het zonde is om werkende apparaten te vervangen, kun je op die manier wel veel energie besparen. Deze besparing zorgt ervoor, dat je de investering in een nieuwe koelkast over een langere periode terugverdient. Let bij de aanschaf van een nieuwe koelkast of vriezer goed op het energielabel van het apparaat. Des te groener het label, des te lager het energieverbruik logischerwijs ook is! Op internet vind je tools, die je kunnen helpen bij het vergelijken van koelkasten.





Tip 5: maak gebruik van een waterontharder

De waterhardheid van het water wat in huis gebruikt wordt, is afhankelijk van het gebied waar je woont. Daarbij speelt ook de leeftijd van je apparaat hierbij een rol. Moderne apparaten zorgen er automatisch voor, dat de waterhardheid verlaagd wordt. In oudere modellen zit deze functie niet ingebouwd. Om de waterhardheid te verlagen, kun je een waterontharder gebruiken. Dit is een handig apparaat, die je tussen het witgoed en je waterleidingen kunt monteren. Door de waterhardheid te verlagen, neemt de kans op kalkvorming af. Op het moment dat er zich kalk vormt binnen je apparaten, kan dit gevolgen hebben voor het energieverbruik. Het kost apparaten meer moeite om de warmte of het warme water zelf te verplaatsen.

Tip 6: haal stekkers volledig uit het stopcontact

Veel huishoudens hebben de gewoonte om een televisie of computer uit te zetten met een afstandsbediening, of door deze dicht te klappen. De kans is groot dat het apparaat hierbij niet volledig wordt uitgeschakeld, maar op stand-by blijft staan. Je herkent dit bijvoorbeeld aan een klein rood lampje onder de televisie! Om dit rode lampje te kunnen laten branden wordt energie verbruikt. Dit is zonde, want het voegt niets toe! Zorg er om deze reden voor, dat apparaten volledig worden uitgeschakeld. Dat wil zeggen, dat je de apparaten uit het stopcontact moet trekken als je ze een langere tijd niet gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een weekendje weg, een vakantie, enzovoorts.

Tip 7: ontdooi je vriezer eens per half jaar

Eerder werd al beschreven, dat het gebruik van een waterontharder het overwegen waard kan zijn. Ook het eens per half jaar laten ontdooien van de vriezen helpt om je energieverbruik in huis terug te dringen. Wist je dat de ijslaag die in vriezers ontstaat, voor een toename van 10 procent kan zorgen in het energieverbruik van de vriezer? Zo’n toename treedt al op bij een ijslaag van enkele millimeters. Reden genoeg om de ijslaag regelmatig te verwijderen. Schakel de vriezer eerst uit, om te voorkomen dat deze energie blijft verbruiken tijdens het reinigen hiervan.

Tip 8: gebruik zonnepanelen op je dak

Tot slot kan ook het gebruik van zonnepanelen interessant voor je zijn. Er zijn steeds meer woningbezitters, die voor zonnepanelen op hun dak kiezen. Dit is niet voor niets! Aan het gebruik van zonnepanelen zitten verschillende voordelen. Je wekt voortaan zelf je groene stroom op, waardoor je verbruik van grijze stroom afneemt. Daarbij kun je overgebleven groene stroom verkopen aan de energieleverancier. Zo houd je aan het eind van het jaar geld over.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: FabianClemens
Aantal keer gelezen: 1308x
Toegevoegd: 15-03-2019 14:29
Gewijzigd: 18-03-2019 11:14

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3752 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!