kraan in badkamer schoonmaken

Badkamer schoonmaken in 9 stappen

kraan in badkamer schoonmakenJe badkamer schoonmaken lijkt vaak een hele klus en vaak zien we hier tegenop. Ook vergeten de meeste mensen een aantal belangrijke plaatsen bij het schoonmaken. In dit artikel vind je daarom een handig stappenplan waarmee jij vliegensvlug je badkamer kunt schoonmaken zonder iets over te slaan!

Stap 1: Verwijder alle rommel

De eerste taak waarmee je begint bij het schoonmaken van de badkamer is het verwijder van de rommel. Zo creëer je overzicht en heb je meer ruimte om schoon te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afval. Leeg dus ook direct de prullenbak. Rondslingerende vieze kleding kun je meteen in de wasmachine doen en schone kleding kun je het beste direct opvouwen en in de kasten leggen. Haal ook alle andere rommel weg en leg dit op de plaatsen waar het thuishoort. Verder is het handig om direct al het meubilair dat verschoven kan worden buiten de kamer te zetten, zoals tafeltjes of verplaatsbare kastjes.

Stap 2: Giet een desinfecterend middel in de toiletpot

Na het verwijderen van de rommel gooi je wat desinfecterend in de toiletpot. Dit kan bijvoorbeeld bleek zijn, maar je kunt ook een mengsel van witte azijn, water en bakpoeder gebruiken (milieuvriendelijk!). Zet ook de wc-borstel in de toiletpot, zodat deze direct schoon kan weken.

Stap 3: Verwijder spinrag en stof

Als je een kamer gaat schoonmaken, is het belangrijk dat je van boven naar beneden werkt. Begin dus eerst met het verwijderen van spinrag in de hoeken van de badkamer en rondom de lamp. Vervolgens kun je muren van de badkamer schoonmaken door het stof naar beneden te vegen. Hiervoor kun je een plumeau of een bezem gebruiken. Het stof dat nu op de grond ligt veeg je later in dit stappenplan op.

Stap 4: Wrijf vieze plekken alvast in met schuurmiddel

In de badkamer zijn er vaak een aantal plaatsen die echt vies zijn. Kijk bijvoorbeeld eens of je vieze plekken ziet rondom de kranen, de wasbak, het doucheputje of het bad. Deze plekken maak je eerst een beetje vochtig en daarna wrijf je ze in met wat schuurmiddel. Het schuurmiddel laat je vervolgens ongeveer een kwartier inwerken, zodat het vuil zo meteen gemakkelijker loskomt. In de tussentijd kun je andere delen van de badkamer schoonmaken.

Stap 5: Maak het plafond, de ramen en de muren schoon

Nu is het tijd om het plafond, de ramen de muren van de badkamer schoon te maken. Het kan zijn dat er schimmelplekken op het plafond zijn ontstaan. Je kunt deze plekken weghalen door het te besproeien met een mengsel van water en bleek. Dit laat je vervolgens een paar minuten inwerken. Schimmelplekken op de muren behandel je op dezelfde manier. Nadat het bleekmengsel even heeft ingetrokken, kun je de schimmelplekken verwijderen met een doek, een spons of een borstel.

Zodra je de schimmelplekken hebt verwijderd, boen je het plafond schoon met een sopje met allesreiniger. Daarna is het tijd om de ramen schoon te maken. Dit kun je met hetzelfde sopje doen mits het sopje nog redelijk schoon is. Eerst sop je de ramen in met een spons en vervolgens neem je de ramen af door met een raamtrekker van boven naar beneden banen te trekken. Tussendoor kun je de raamtrekker afdrogen met een vochtige zeem. Zodra je de ramen schoon hebt gemaakt, kun je ook de muren van de badkamer schoonmaken met het allesreiniger sopje. Vervang het sopje wel eerst als het vies is.

Stap 6: Maak de douche en het bad schoon

Ook de muren van de douche en/of de douchegordijnen maak je schoon op dezelfde manier als de andere muren van de badkamer. Besproei de douchekop met wat schoonmaakmiddel en laat dit even inwerken. Daarna kun je de douchekop afnemen. Maak het afvoerputje van de douche goed schoon en – als je dat hebt – ook de douchebak. Verder is het belangrijk om de douchekraan goed schoon te maken. Het bad besproei je ook eerst helemaal met schoonmaakmiddel en dit laat je een paar minuten inwerken. Maak ondertussen het afvoerputje en de badkraan schoon. Vervolgens neem je alles weer goed af.

Stap 7: Maak de spiegel en de wasbak schoon

Je kunt de spiegel in de badkamer schoonmaken met enkel warm water of je kunt hier eventueel wat azijn aan toevoegen om de spiegel extra te laten glimmen. Zorg ervoor dat je de spiegel goed afdroogt met een handdoek of een theedoek.

Haal eerst alle spulletjes van de wasbak en het gedeelte daaromheen af. Verwijder daarna eerst alle tandpasta- en zeepresten door goed te schrobben met een spons en een beetje schoonmaakmiddel. Als alle resten zijn verwijderd, kun je de gehele wasbak en het gebied hieromheen schoonmaken met een sopje van allesreiniger en daarna goed afnemen met een handdoek. Daarna kun je de kastdeurtjes en de lades schoonmaken met een nieuw sopje.

Stap 8: Maak het toilet schoon

Voor het schoonmaken van het toilet kun je het beste een doek gebruiken die gedrenkt is in een desinfecterend middel. Eerst maak je de spoelknop goed schoon en vervolgens de buitenkant van het toilet. Daarna maak je het toilet zelf schoon. Zorg ervoor dat je geen enkel plekje vergeet. Het is belangrijk dat je ook de onderkant, de achterkant, het deksel en de onderkant van de toiletbril goed schoonmaakt.

Vervolgens schrob je de binnenkant van de toiletpot met de toiletborstel. Daarna spoel je een keer door. Besproei nu de gehele onderkant van de rand in de toiletpot in met wat toiletreiniger. Dit laat je vervolgens nog een half uur inwerken en dan schrob je de gehele pot nog een keer goed. Ook dit laat je nog even inwerken en later kun je het nog even schrobben en vervolgens doorspoelen.

Stap 9: Stofzuig en dweil de vloer

De laatste stap is het schoonmaken van de badkamervloer. Je kunt het stof het beste verwijderen met de stofzuiger, maar het is ook mogelijk om hiervoor een bezem te gebruiken. Nadat je de gehele vloer stof- en vuilvrij hebt gemaakt, is het tijd om de vloer te dweilen. Hiervoor kun je een sopje maken van heet water en een beetje schoonmaakmiddel en bleek. Begin op het punt dat het verst weg ligt van de deur en zorg ervoor dat je het gebied rondom de toiletpot goed schoonmaakt.

Minder vaak je badkamer schoonmaken? Houd het schoon!

Aangezien je waarschijnlijk het liefst niet zo vaak de badkamer wilt schoonmaken, kun je er het beste voor zorgen dat je het zo schoon mogelijk houdt. Dit is ook een stuk hygiënischer. Zorg ervoor dat er in ieder geval altijd voldoende ventilatie in de badkamer is om schimmelvorming te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld de afzuiging altijd aanzetten na het douchen of je kunt een raampje openzetten. Verder kun je de badkamer netjes houden door hier geen rommel te laten liggen. Gooi vieze kleding meteen bij de was en leg schone kledingstukken direct op zijn plaats.

Ook is het een goed idee om het toilet zo nu en dan even te schrobben met de toiletborstel. De douche kun je al redelijk schoon houden door de douchewanden of de douchegordijnen na gebruik even schoon te spoelen of af te vegen. Verder kun je de wasbak schoon houden door tandpasta- en zeepresten direct te verwijderen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 8383x
Toegevoegd: 26-02-2016 02:38
Gewijzigd: 31-03-2016 23:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3654 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!