De stappen voor het besparen van energie

De stappen voor het besparen van energie

De stappen voor het besparen van energieWanneer de vaste lasten hoog oplopen en je op het moment krap bij kas zit kan het verstandig te zijn om te kijken naar de stappen die mogelijk zijn om deze vaste lasten te verminderen. Bekijk in dit artikel de mogelijkheden die je hebt tot het besparen op energie, gas en water om zodanig je vaste lasten te verminderen. Ben jij al deze punten al nagegaan bij je woning?

Warmteverlies

Isolatie is een erg belangrijk onderdeel van energiebesparing, dit is ook waar je in veel gevallen het meeste op kunt besparen. Onder isolatie vallen natuurlijk meerdere onderwerpen:

Glas

Beschikt jouw woning over dubbel glas? Tegenwoordig is dubbel glas niet meer de norm. Overweeg bijvoorbeeld om te kiezen voor triple glas. Deze heeft 3 lagen van isolatie en kan je een hoop besparen. Ook kun je kiezen voor HR++ glas, wat in principe dubbel glas is, echter heeft het dubbele glas hierbij 2 isolatielagen.

Zonneboiler of waterpomp?

Wordt al jouw warme water nog via de combiketel geleverd? Overweeg dan om daarnaast ook nog voor een zonneboiler of warmtepomp te gaan. Een zonneboiler is eigenlijk het alternatief voor gasverbruik, maar dan ook nog eens milieuvriendelijk. De zonneboiler zorgt voor warm water, op basis van zonne-energie. ’s Zomers kan dit vrijwel al je warme water zijn. De aankoopprijs van een zonneboiler is vrij prijzig, maar gelukkig kun je hier subsidie voor aanvragen.

Een warmtepomp is net als een zonneboiler te verkrijgen met subsidie. Je kunt hierbij kiezen voor een volledig elektrische- een hybride- of een ventilatiewarmtepomp. Weeg je beslissing af op basis van je huidige isolatie. Indien je woning al goed is geïsoleerd kun je prima voor een volledig elektrische warmtepomp gaan. Maar heb je een oude woning, dan kun je het beste naar de mogelijkheden voor een ventilatiewarmtepomp gaan. Is je woning nog niet volledig geïsoleerd? Een hybride warmtepomp is dan waarschijnlijk de beste optie.

Vloerisolatie

Eén van de belangrijkste dingen die je kunt doen om energie te besparen is het isoleren van je vloeren, wanden en dak. Wanneer je voor vloerisolatie gaat kun je er het beste voor kiezen om direct kwalitatieve vloerisolatie uit te voeren. Kijk hierbij naar een goede isolatiewaarde, deze dient overigens hoger te liggen wanneer je actieve vloerverwarming hebt.

Dakisolatie

Het kan zijn dat het dak van jouw woning al geïsoleerd is, echter zijn er in de meeste woningen nog vele verbeteringen mogelijk. Een deel hiervan is geschikt om zelfstandig uit te voeren, maar er zijn ook onderdelen die je beter aan een specialist kunt overlaten.

Zorg er voor, net als bij vloerisolatie, dat je voor een hoge isolatiewaarde gaat, zo haal je op de lange termijn het meeste uit je geld. Bij schuine daken kun je de isolatie vaak zelf al uitvoeren, maar bij een plat dak kun je de werkzaamheden beter aan een vakman overlaten. Anders loop je het risico op schimmel en rottend hout, wat niemand wil.

Spouwmuur isolatie

Spouwmuur isolatie is verreweg de meest effectieve manier van isoleren. Het zorgt er voor dat je ruimtes de warmte beter vasthouden en er komt minder kou via de muren naar binnen. Bij veel oudere woningen is er nog helemaal geen sprake van spouwmuurisolatie en is het zeker iets om even onder de loep te nemen. Heb je een hele oude woning zoals uit begin 1900? Dan kan het zijn dat je woning helemaal geen spouwmuur heeft. Veel nieuwere woningen beschikken al over spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie is niet iets wat je zomaar even zelf doet. Bij deze isolatie dien je zeker een professional in te schakelen. Vraag het isolatiebedrijf hierbij ook om naar de buitengevel te kijken en kaart enige vochtplekken in je woning bij het isolatiebedrijf aan. Indien er in je woning geen spouwmuurisolatie uitgevoerd kan worden, kun je ook kiezen voor gevelisolatie aan zowel de binnenzijde of buitenzijde.



Witgoed

Bij huishoudelijke producten valt altijd erg veel te besparen en dat wordt vaak vergeten. Bekijk bijvoorbeeld eens naar de energielabels van je elektrische producten. Nieuwere producten hebben vaak een zuinig energielabel, maar oudere producten zijn meestal niet zo zuinig als je wellicht verwacht. Witgoed is de grootste boef in het energieverbruik. Dat komt omdat witgoed veel vermogen nodig heeft en in sommige gevallen dag en nacht aanstaat. Dan is het wel zo verstandig om er voor te zorgen dat deze zo zuinig mogelijk zijn.

Koelkast en vriezer

De koelkast en de vriezer (meestal gecombineerd) zijn witgoed producten die 24/7 aan staan. Zorg er daarom voor dat je hier het meeste uit haalt. Woon je op jezelf en bestel je 2 keer in de week pizza? Dan is het waarschijnlijk niet nodig om een gigantische koelkast en vriezer te kopen, welke meer verbruiken dan kleinere modellen. Een energielabel van A+++ is hierbij aan te raden, maar vergelijk de producten altijd nog even zelfstandig, want zelfs binnen het zuinigste energielabel zijn de verschillen nog groot.

Wasmachine / droger

Oude drogers (condensdrogers) zijn niet zo energiezuinig als de nieuwe variant, de warmtepompdroger. Deze hergebruikt de warme lucht om zodanig minder energie te verbruiken en efficiënter te werken. Wasmachines zijn wat dat betreft minder veranderd, maar let hierbij, niet als bij de koelkast en vriezer, op wat je nodig hebt. Wanneer je een huishouden van 5 personen hebt dient de wasmachine een hogere vul capaciteit te hebben dan wanneer je op jezelf woont. Baseer je keuze op basis van de informatie die je hebt.

Bad en douche

Neem jij regelmatig een bad, of douche je vrij lang? Dat kan gigantisch veel energie verbruiken en dien je te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan het inkorten van je douchetijden tot maximaal 5 minuten. Klinkt misschien naar, maar is voor het milieu- en je energierekening, heel fijn. Er bestaan tegenwoordig ook douchekoppen die niet meer dan een aantal liter water per minuut door de douchekop laat stromen. Een bad is helemaal slecht voor het milieu, dus als je de keuze moet maken tussen lang douchen en een bad nemen is het waarschijnlijk beter om voor het langer douchen te gaan.

Moderne badkamers zijn wellicht al in beschikking over douche-warmteterugwinning, wat een vrij nieuw concept is. De afgekorte douch-wtw zorgt er voor dat er warmte terug wordt gewonnen uit het water dat bij het douchen wordt weggespoeld. Ook een thermostaatkraan kan een goede uitgave zijn, daarmee zorg je er namelijk voor dat het water van je warme douche sneller op temperatuur is. Op die manier verspil je minder water wanneer je de kraan aan zet en wacht tot deze is opgewarmd

Ben jij al aan de slag met het besparen van energie in je woning? Goed werk, zo bespaar je op de lange termijn een hoop geld en woon je ook nog eens comfortabeler.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 2013x
Toegevoegd: 20-03-2019 10:22
Gewijzigd: 22-03-2019 12:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!