friezer ontdooien

Vriezer ontdooien: hoe doe je dat?

friezer ontdooienDe vriezer ontdooien: een klus die veel mensen lange tijd uitstellen. Maar weet je dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn? Je kunt al in een uurtje je gehele vriezer ontdooien! In dit artikel geven we je meer informative over het ontdooien van je vriezer en enkele handige tips.

Hoe ontstaat overtollig ijs?

Waar komt dat ijs in de vriezer eigenlijk vandaan? Het zit zo: de watermoleculen die in de lucht zitten vriezen vast aan de koude delen van de vriezer. Dit zorgt ervoor dat er overtollig ijs ontstaat. Het is vaak zo dat overtollig ijs meer voorkomt in de zomer. Warme lucht bevat namelijk meer watermolucelen, waardoor er eerder ijsvorming kan ontstaan. Des te meer de diepvries open staat, des te groter de kans op overtollig ijs. Er stroomt dan namelijk meer warme lucht met watermoleculen in de vriezer.

Waarom je vriezer ontdooien?

De ijsvorming in de vriezer is niet alleen heel vervelend en onhygiënisch, maar het kost ook meer energie. Als er een ijslaagje van slechts twee milliliter op een vrieselement zit, verbruikt de vriezer namelijk al 10 procent meer stroom. Bedenk dan maar eens hoeveel extra stroom je verbruikt bij een dikke ijslaag. Als je de vriezer regelmatig ontdooit, zorgt dit er dus niet alleen voor dat er geen schadelijke schimmels en bacteriën in het ijs kunnen groeien. Je energierekening zal ook een stuk lager zijn.

Vriezer leeghalen

Als je de vriezer wilt ontdooien, moet je eerst de producten uit de vriezer halen. Je kunt ze voor zo lang wel even in de koelkast bewaren (als je ervoor zorgt dat je snel klaar bent) of in een koeltas met bevroren elementen. Wanneer je de vriezer leeghaalt kun je ook direct de houdbaarheidsdatum van de producten bekijken. Zijn de producten nog houdbaar of kun je ze beter weggooien? Als de producten bijna over de houdbaarheidsdatum heen zijn, gebruik deze dan in enkele dagen voor een of meerdere maaltijden. Zo kun je voedselverspilling tegengaan.

Wellicht zijn er ook producten die bijna over de houdbaarheidsdatum heen zijn en die je waarschijnlijk toch niet meer gaat gebruiken. Deze producten kun je wellicht aan iemand weggeven die hier wel iets mee doet. Je ontdooit zo niet alleen je vriezer, maar je ruimt het geheel ook meteen op en je voorkomt dat producten over de houdbaarheidsdatum raken!

Vriezer ontdooien

Voordat je de vriezer gaat ontdooien dien je eerst alle laden en/of bakken eruit te halen. Vervolgens kun je een grote emmer, een teil of een paar handdoeken op de bodem leggen om de brokken ijs op te vangen.

Nu kun je een paar liter water koken en dit in een emmer of een pan in de diepvries zetten. Of je kunt snel de vriezer ontdooien met een plantenspuit met heet water. Daarna doe je de deur van de vriezer dicht om de warmte erin te laten. Een andere mogelijkheid om het ontdooien te versnellen is door met een haarföhn of een ventilator lucht in de vriezer te blazen. Sommige vriezers kunnen beschadigd raken als ze snel worden verwarmd. De beste methode om het ijs te ontdooien is dan ook vaak met een haarföhn of ventilator of op de koude stand.

Terwijl je het ijs in de vriezer laat ondooien kun je de laden en/of bakken alvast schoonmaken. Hiervoor kun je het beste een sopje met heet water en wat afwasmiddel en azijn gebruiken. Zo ruikt je vriezer ook meteen weer fris na het ontdooien.

IJs verwijderen

Als je een emmer of pan met heet water in de vriezer hebt gezet, kun je dit het beste een half uur laten staan. Heb je voor een andere methode gekozen? Dan kun je direct al beginnen met het verwijderen van het ijs. De ijslaag raakt na het verwarmen waarschijnlijk al aardig los. Je kunt de losse brokken ijs alvast opruimen. Zit er nog een groot deel van het ijs vast aan de wanden? Herhaal de methode van het verwarmen dan nog een keer totdat het grootste gedeelte van het ijs heeft losgelaten.

De restanten ijs die nog aan de wanden hangen kun je beter niet los hakken met een scherp voorwerp, zoals een mes, een plamuurmes of een beitel. Hiermee kun je de wanden namelijk beschadigen. Gebruik in plaats daarvan liever een ijskrabber of een spatel van kunststof of hout. Vaak gaat het hiermee ook heel gemakkelijk, als je het ijs al grotendeels hebt laten ontdooien.

Vriezer schoonmaken

Nadat je al het ijs hebt verwijderd kun je beginnen met de echte schoonmaak van de vriezer. Hiervoor kun je een doekje en een warm sopje met allesreiniger of soda gebruiken. De rubbers van de diepvries kun je eventueel nog schoonmaken met behulp van een oude tandenborstel. Vervolgens kun je de vriezer naspoelen met water met een scheut azijn, zodat alle nare geurtjes helemaal verdwijnen.

Als laatste droog je de gehele diepvries goed af me een droge doek. Zorg ervoor dat alles helemaal droog is, want vochtigheid vriest direct weer aan en dan is je werk vrijwel voor niets geweest.

Vriezer aanzetten

Als je klaar bent met het ontdooien en het schoonmaken van de vriezer, is het tijd om hem weer aan te zetten. Doe de stekker in het stopcontact en schuif de laden en rekken erin. Zodra de diepvries weer op de juiste temperatuur is, kun je de producten er weer in leggen. Veeg wel eerst even het ijs van de producten af.

Hoe kun je ijsvorming voorkomen?

Aangezien de meeste mensen de vriezer ontdooien niet als een leuke klus zien, kun je er het beste voor zorgen dat je niet zo vaak een dikke laag ijs hoeft te verwijderen. Het wordt aangeraden om de vriezer in ieder geval elke drie maanden te ontdooien. Dan is de ijslaag nog dun en kun je dit heel gemakkelijk verwijderen met een plastic of houten spatel. Uiteindelijk besteed je op deze manier jaarlijks minder tijd aan het ontdooien van de diepvries.

Zorg er daarnaast voor dat je het deurtje van de diepvries zo goed mogelijk dicht houdt, zeker in de zomer. Controleer ook of de rubbers van de deur nog goed sluiten, want hierdoor kan anders ook warme lucht in de vriezer komen. Ook is het belangrijk dat je restanten voedsel niet nog warm in de vriezer zet. Verder kun je bij de drogist glycerine kopen en dit na het vriezer ontdooien op de wanden smeren. Glycerine zorgt er namelijk voor dat ijs zich niet zo snel aan de wanden hecht.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 5094x
Toegevoegd: 24-01-2016 17:49
Gewijzigd: 07-02-2016 21:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!