Natuursteen onderhoud

Natuursteen onderhoud

Natuursteen onderhoudBen je van plan een nieuwe natuurstenen vloer te kopen? Dan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Met de juiste behandelingen en onderhoud verleng je de levensduur van je natuurstenen vloer. Met onderstaande tips leer je hoe je je vloer veilig kunt beschermen.

Polijsten van natuursteen

Een natuurstenen vloer kan net dat wow effect hebben waar je naar op zoek bent in je woning of misschien wel bedrijfspand. Dit natuurlijk wel alleen als de vloer een mooie glans bevat. Maar een natuurstenen vloer blijft zijn glans niet altijd behouden, het zal onderhouden moeten worden. Het geheim van een glimmende en glanzende natuurstenen vloer is polijsten. Door middel van het polijsten van een vloer, breng je de glans weer terug en zorg je ervoor dat de vloer niet snel beschadigd kan worden door bijvoorbeeld zand- of vuildeeltjes. Met het polijsten van je natuurstenen vloer ben je verzekerd van die oorspronkelijke glans van je natuurstenen vloer.

Beschadigingen verhelpen door te slijpen

Ook al ben je zuinig met je natuurstenen vloer, het kan voorkomen dat de vloer toch beschadigd raakt. Hoewel er een hele boel schoonmaakmiddelen op de markt beschikbaar zijn, zal dit je vloer niet weer terug tot leven brengen wanneer we het hebben over een flinke beschadiging. Wél kun je de natuurstenen vloer slijpen. Hiermee wordt er een klein laagje van de natuursteen afgeslepen zodat de natuurstenen vloer krasvrij is. Deze behandeling wordt uitgevoerd over de gehele vloer waardoor alle oneffenheden en krassen uit de vloer zullen worden verwijderd. Het resultaat na het slijpen van je natuurstenen vloer is een glanzende vloer zonder krassen.

 

Laat je goed informeren wat betreft het laten slijpen van een natuurstenen vloer. Doe je het zelf met de juiste slijpplaten of laat je dit doen door een professioneel bedrijf? Zorg in ieder geval voor de juiste middelen zodat je vloer goed beschermd is zowel voor als na het slijpen van de natuurstenen vloer.

Behandel voor bescherming

Natuursteen is een kwetsbaar materiaal dat vatbaarder is voor vuil dan andere materialen. Een natuurstenen vloer is ontzettend mooi, maar dus ook erg vlekgevoelig. Gelukkig kun je natuursteen wel behandelen met impregneermiddel. Dit impregneermiddel zorgt ervoor dat de natuurstenen tegel water en vuil afstoot, niet alleen van buiten maar ook binnen. Doordat het impregneermiddel niet alleen de buiten laag maar ook het binnenste van de natuursteen beschermt, zorgt het ervoor dat een vlek van bijvoorbeeld drank of eten niet direct in de natuurstenen tegel wordt opgenomen. De opname van vloeistoffen zal met maar liefst 95% verminderen. Dit is wel per natuursteen en per impregneermiddel verschillend.

Impregneermiddel is geen redmiddel wanneer de vloer al beschadigd is, het is een middel om beschadiging en vlekken te voorkomen. Ook maakt het het onderhoud van je vloer gemakkelijk. In het meest ideale scenario impregneer je je vloer na het slijpen of polijsten. Je vloer is hiermee behandeld en en hoeft dus minder onderhouden te worden dan bij een niet behandelde vloer. Behandel voor bescherming en je kunt nog lang genieten van je natuurstenen vloer zonder vlekken.

Impregneermiddel voor specifieke ondergronden

Vrijwel alle zuurgevoelige en kalkhoudende natuurstenen kunnen behandeld worden met een impregneermiddel. Hierbij kun je denken aan marmeren vloeren maar ook betonvloeren, hardsteen, basalt en meer. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de gebrande, en getrommelde natuurstenen vloeren.

Kristalliseren van de natuurstenen vloer

Kristalliseren van een natuurstenen vloer is in feite het aanbrengen van een glans laag op de vloer. Dit kristalliseren kan alleen gebeuren op een kalkhoudende vloer. De kalkdelen binnen de natuursteen worden omgezet in kwartsdelen. Gedurende de behandeling zal de natuurstenen vloer worden beschermd en gehard zodat je uiteindelijke de gewenste glans krijgt die je wenst.

Naast die prachtige glans is de natuurstenen vloer ook nog eens beter beschermd tegen vloeistoffen of andere middelen die de vloer kunnen brengen. Tevens is de laag ook een stuk hygiënischer doordat het oppervlak verdicht is en er dus minder ruimte is voor poriën waar vuil ik kan komen.

Natuurstenen vloer reinigen

Huis en tuin middelen zijn niet altijd geschikt voor het reinigen van een natuurstenen vloer. Sommige zuren of middelen kunnen zelfs blijvende vlekken achterlaten die je er erg lastig uitkrijgt. Met een goede reiniger kan dit worden voorkomen. Zo vind je verschillende schoonmaakmiddelen die speciaal zijn gemaakt voor natuursteen. Er is zelfs onderscheid in het soort natuursteen en welke reiniger hier het best bij past. De reinigingsmiddelen tasten de stenen vloer niet aan en zijn hiermee dus enorm mild maar wel sterk genoeg om de vloer te reinigen.

Zuurtegraad van reinigingsmiddelen

Ben je op zoek naar het perfecte reinigingsmiddel voor je natuurstenen vloer? Let dan vooral op de zuurtegraad van het reinigingsmiddel. De zuurgraad van het reinigingsmiddel mag namelijk niet te hoog zijn. Dit verschilt natuurlijk per soort natuursteen. Neem daarom altijd een product dat aansluit bij jouw soort natuursteen en wijk hier niet vanaf.

Gebruikt je de reiniger om een vlek schoon te maken? Dan zal je de stappen voor het reinigen wellicht moeten herhalen totdat de vlek is verdwenen.

Andere schoonmaakmiddelen niet gebruiken

Wij raden het dan ook ten zeerste af om andere schoonmaakmiddelen te gebruiken voor je natuurstenen vloer. Deze middelen kunnen een verkeerde zuurgehalte bevatten en hierdoor vlekken achterlaten in je vloer. Ben zo ook voorzichtig met anti-kalk producten. Deze producten tasten het natuursteen direct aan, hierdoor is het noodzakelijk om soortgelijke anti-kalk producten ver van natuursteen weg te houden.

Dien je een kraan of een ander voorwerp te ontkalken dat dicht bij natuursteen geplaatst is? Zorg er dan voor dat het anti-kalk middel niet in aanraking komt met de natuursteen. Vouw bijvoorbeeld keukenpapier om de kraan en spuit hier het anti-kalk product op. Laat het inwerken en veeg hierna het keukenpapier weg zonder in aanraking te komen met het natuursteen.

Natuursteen onderhoud conclusie

Zoals je in dit artikel gelezen hebt, is natuursteen een zeer vlekgevoelig materiaal dat goed onderhouden moet worden. Zie je graag die prachtige glans op de natuurstenen vloer terug? Zorg er dan voor dat de vloer stofvrij is zodat je kleine krasjes vermijdt. De vloer reinigen dient ook regelmatig te gebeuren zodat vuil van de vloer verwijdert wordt en de prachtige glans weer tevoorschijn komt. Om de vloer te beschermen tegen beschadigingen is het ook vaak van belang de vloer te impregneren. Dit kan met speciaal impregneermiddel voor jouw specifieke vloer. Vermijd bij het schoonmaken zuurhoudende middelen en anti-klakmiddelen. Deze kunnen een blijvende schade veroorzaken aan de vloer.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Monica
Aantal keer gelezen: 1886x
Toegevoegd: 07-06-2021 15:38
Gewijzigd: 08-06-2021 11:43

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!