Kooptips voor een nieuwe stofzuiger

Kooptips voor een nieuwe stofzuiger

Kooptips voor een nieuwe stofzuigerWanneer je op zoek gaat naar een stofzuiger zul je snel verdwalen in het enorme aanbod. Het is slim om het enorme assortiment te verkleinen door de juiste behoeftes aan te geven. Maar wat zijn deze behoeftes? We hebben besloten een artikel te schrijven over waar je zoal op moet letten bij het kopen van een nieuwe stofzuiger.

Vandaag de dag zijn er honderden stofzuigers. Verschillende modellen, typen en series maken het een onoverzichtelijk plaatje. Het is daarom slim om goed te kijken naar een aantal factoren en deze te combineren met jouw behoeftes. Op die manier kun je het enorme aanbod verkleinen tot een handjevol stofzuigers waar je vervolgens uit kunt kiezen. Laten we kijken waar je zoal naar kunt kijken.

Let op de stofzuiger actieradius

Als je een stofzuiger wil kopen die met een snoer aangesloten moet worden, denk aan een traditionele sledestofzuiger, dan moet je rekening houden met de stofzuigeractieradius. De actieradius is de totale lengte van de stekker tot en met het mondstuk van je stofzuiger. Wanneer jij een wat grotere kamer hebt, moet je met een te kleine actieradius constant de stekker verwisselen. Dit maakt het stofzuigen er niet makkelijker op.

Check het gewicht van de stofzuiger

Een stofzuiger wil je even snel erbij kunnen maken of makkelijk achter je aan kunnen rollen. Het factor gewicht is bij elke stofzuiger een belangrijk kenmerk om te bekijken. Of het nu gaat om een lichtgewicht steelstofzuiger of een stofzuiger op wielen. Deze laatste wil je natuurlijk ook makkelijk weg kunnen zetten.

Vergelijk prijzen bij aanbieders

Stofzuigers zijn vaak bij veel verschillende webshops te koop. Sommige merken, waaronder Philips, verkopen zelf ook hun eigen modellen op hun website. Doordat de stofzuigers bij veel webshop te kopen zijn, kun jij als consument prima vergelijken. En dit is dan ook erg belangrijk, want door goed te vergelijken hoef je niet bang te zijn dat je ergens teveel betaald hebt voor dezelfde stofzuiger.

Ga na wat je er allemaal bij krijgt

Een stofzuiger wordt in veel gevallen geleverd met verschillende mondstukken, ook wel zuigmonden genoemd. Zo heb je bijvoorbeeld een parketborstel waarmee je zonder je zorgen te hoeven maken over krassen het parket stofzuigen. Het is slim om altijd goed te kijken wat er allemaal geleverd wordt bij een stofzuiger. Heb jij bijvoorbeeld huisdieren? Dan kun je een speciale dierenharenborstel wensen, een zuigmond die zo nu en dan gewoon geleverd wordt bij verschillende modellen.

Zuigkracht op specifieke ondergronden

Wanneer je een nieuwe stofzuiger wil kopen is het natuurlijk slim om goed na te gaan wat je allemaal wil gaan stofzuigen. Heb jij een houten vloeren en her en der een laagpolig tapijt liggen? Dan wil je natuurlijk een stofzuiger die op beiden een goede zuigkracht heeft. Gelukkig staat er bij veel webshops altijd vermeld wat de zuigkracht is op bepaalde ondergronden. Vaak wordt dit onderverdeeld in harde vloeren, zachte vloeren, parket/houten vloeren en tapijt (hoogpolig en laagpolig).


Check het energielabel van de stofzuiger

Natuurlijk willen we een zo zuinig mogelijke stofzuiger. Niet alleen voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Door te kijken naar het energielabel van de stofzuiger kun je heel snel ontdekken of je te maken hebt met een energiezuinig model. Onlangs zijn de energie-labels vernieuwd, gezien de standaard verhoogd is en er teveel 'a-categorieën' ontstonden. Naast het energielabel is het natuurlijk vandaag de dag ook belangrijk om goed in te zoomen op de productie van de stofzuiger. Zo heeft AEG stofzuigers in haar assortiment die gemaakt zijn van 75% gerecycled plastic!

Bedenk goed wat voor type stofzuiger je wil kopen

Op voorhand weten wat voor stofzuiger je zoekt kan slim zijn. Het kinkt misschien een beetje raar, maar toch besluiten veel mensen pas een bepaald type stofzuiger te kopen nadat ze in de webshop bijvoorbeeld een aanbieding zien. Je kunt beter eerst goed na denken welk soort stofzuiger past bij jouw wensen en bij een webshop vervolgens hier op te filteren. Hiermee verklein je het aanbod aanzienlijk en kun je daarna kijken naar zaken als de prijs en kenmerken. Zo kun je je minimaal laten beïnvloeden door bijvoorbeeld prijzen.

Controleer actuele aanbiedingen en korting

Soms zijn er momenten in het jaar dat je flink kunt besparen op je nieuwe stofzuiger. Denk aan bepaalde sale-momenten (voor stofzuigers vaak in het voorjaar vanwege de grote schoonmaak) of dagen, waarvan Black Friday natuurlijk een mooi voorbeeld is. In een webshop kun je in veel gevallen het overgebleven aanbod nog even doorfilteren op aanbiedingen of sale. Hiermee kun je gelijk kijken of er modellen zijn die A) aan jouw wensen voldoen en B) ook nog eens voor een lagere prijs te koop zijn.

Overweeg retourdeals of tweedehands stofzuigers

Je hebt vast wel eens gehoord van retourdeals of tweedekansjes bij de grotere webshops. Vaak gaat het om stofzuigers die enkel uit de verpakking gehaald zijn en direct weer zijn teruggestuurd. De webshop bekijkt en test de stofzuigers om ze vervolgens weer aan te kunnen bieden. De stofzuigers zijn vaak nog geen eens gebruikt. Met deze stofzuigers kun je vaak ook snel besparen. Als een stofzuiger wel defect is, dan wordt deze gerepareerd en komt deze als 'refurbished' weer tussen het assortiment te staan. Het kan je zo tientallen euro's schelen.

Let op de verzendkosten van de stofzuiger

Het is misschien niet de gouden tip, maar toch eentje om wel te benoemen. De verzendkosten van de stofzuiger. Zoals je kunt verwachten is het geen brievenbuspakketje, dus je hebt te maken met een bezorger. Lang niet alle webshops hanteren een gratis verzending van stofzuigers. Probeer hier daarom altijd nog even goed naar te kijken. Dit wordt helemaal belangrijk als je ook stofzuiger accessoires besluit te kopen achteraf. We hebben wel eens meegemaakt dat de verzendkosten hoger waren dan de stofzuigerzakken zelf...

Geluidsniveau van de stofzuiger

Een ander kenmerk waar je in onze ogen zeker goed naar moet kijken is het geluidsniveau. Hoeveel geluid produceert de stofzuiger als je aan het stofzuigen bent? Ook dit kun je vaak zien op het energielabel of in de beschrijving bij webshops. We raden je aan om te gaan voor een geluidsniveau van in ieder geval onder de 70 dB (Decibel). Alles daarboven is in onze ogen té hard en vandaag de dag zijn er meer stille stofzuigers dan geluidruchtige varianten. Niet alleen iets positiefs voor jou, maar natuurlijk ook voor je buren!

Uiterlijk van de stofzuiger

Eerlijk is eerlijk: het oog wil ook wat. We sluiten daarom af met de tip om zeker ook te letten op het uiterlijk en het design van de stofzuiger. Ook stofzuigermerken lijken hier op in te willen springen, gezien ze steeds vaker met kleuropties komen. Dit geldt ook voor onder meer robotstofzuigers. Deze zijn er vaak in het wit en zwart, zodat jij deze goed kunt machten met de kleur van je vloer!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: petervanvliet
Aantal keer gelezen: 1318x
Toegevoegd: 23-03-2021 13:25
Gewijzigd: 31-05-2021 15:37

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3305 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!