Vlooien in huis bestrijden

Vlooien in huis bestrijden

Vlooien in huis bestrijdenWil jij vlooien in huis bestrijden? Pak het dan grondig aan en begin zo snel mogelijk. Vlooien leggen een groot aantal eitjes, waardoor ze zich snel verspreiden. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op een vlooienplaag. In dit artikel lees je hoe je vlooien in huis kan bestrijden.

Vlooien in huis 

De meeste mensen die een dier in huis houden, hebben wel eens te maken gekregen met vlooien in huis. Vlooien kiezen namelijk meestal honden en katten als hun gastheer en worden vervolgens door hen mee het huis in genomen. Ook als je huisdier niet buiten komt, kan je last krijgen van vlooien. Je kunt namelijk ook zelf vlooien mee naar binnen brengen. Bijvoorbeeld doordat hun plakkerige eitjes aan je schoenen of kleding zijn blijven kleven. Natuurlijk is de kans dat je huisdier vlooien krijgt wel veel kleiner als je het dier binnenhoudt.

Geen vlooien gezien?

Soms kom je geen vlooien tegen, maar wel kleine witte bolletjes op de plekken waar je huisdier graag ligt. Dit kunnen vlooieneitjes zijn. Ook kan je kleine zwarte korreltjes in huis of op je huisdier vinden. Dit kunnen de uitwerpselen van vlooien zijn. Om te testen of het inderdaad om vlooienpoep gaat, kan je de korreltjes op een vochtig stuk keukenpapier leggen. Kleurt het roodbruin? Dan is het zeer waarschijnlijk vlooienpoep. Deze roodbruine kleur ontstaat doordat vlooienuitwerpselen voor 90% uit bloed bestaan. In dit geval kan je er dus van uit gaan dat je vlooien in huis hebt.

Vlooien in huis, maar geen huisdieren

Het is ook mogelijk dat je last krijgt van vlooien in huis, terwijl je geen huisdieren hebt. In dat geval hebben jij of je gezinsleden waarschijnlijk zelf vlooien of eitjes mee naar binnen genomen via jullie schoenen of kleding. De vlooien of eitjes kunnen ook achtergebleven zijn nadat je een dier op bezoek hebt gehad. Vlooien hebben een duidelijke voorkeur voor honden en katten als hun gastheer, maar als er geen dieren in huis zijn, zuigen ze ook bloed bij mensen. De kans dat je zonder huisdieren vlooien in huis krijgt, is echter niet groot.

Vlooien bestrijden op je huisdier

Als je start met vlooien in huis bestrijden, begin je natuurlijk bij je huisdier. Hiervoor zijn verschillende anti-vlooienmiddelen verkrijgbaar. Let er op dat het middel dat je koopt niet alleen vlooien bestrijdt, maar ook hun eitjes en larven. Daarnaast kan je ook dagelijks een vlooienkam gebruiken om zo de volwassen vlooien van je huisdier te verwijderen. De gevangen vlooien kan je in een kommetje met water en afwasmiddel doen. Vlooien kunnen hier niet tegen en gaan dood. Heb je meerdere dieren in huis? Dan is het belangrijk om je dieren tegelijkertijd te behandelen tegen vlooien. Als je huisdier last heeft van kale plekken of een geïrriteerde huid, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.

Vlooien in huis bestrijden

Alleen vlooien op je huisdier bestrijden is niet voldoende. Je zult ook aan de slag moeten met vlooien in je huis bestrijden. Vlooien leggen namelijk vele eitjes. Deze eitjes komen vervolgens overal in huis terecht doordat ze van je huisdier afvallen. Uit de eitjes komen vervolgens vlooienlarven. Vlooienlarven zoeken direct nadat ze zijn uitgekomen een beschutte plaats. Ze hebben de voorkeur voor donkere en warme plekken. Daarom zitten ze vaak in of onder tapijten, onder drempels en tussen plinten en kieren. De lastigste klus is dus niet het bestrijden van vlooien op dieren, maar het bestrijden van vlooien in huis.

Stofzuigen om vlooien te bestrijden

Wil je vlooien in huis bestrijden? Dan is het belangrijk om zorgvuldig en regelmatig te stofzuigen, minimaal dagelijks. Stofzuig daarbij niet alleen de makkelijk bereikbare plekken, maar ook alle hoekjes, kiertjes en gaatjes, omdat vlooien en vlooienlarven zich juist daar het liefst schuil houden. Besteed ook extra aandacht aan je tapijten. Zet de stofzuiger hierbij op zijn hoogste stand en haal je tapijten van hun plaats om ook onder je tapijten te stofzuigen. Het kan namelijk goed zijn dat er ook vlooienlarven onder het tapijt zijn gekropen. Ook de bank dient gestofzuigd te worden op de hoogste stand, inclusief de kussens. Natuurlijk moet ook de mand of het kussen van je huisdier grondig worden gestofzuigd.

Na het stofzuigen
Zodra je klaar bent met stofzuigen, zullen er waarschijnlijk vlooien, eitjes en larven in de zak van de stofzuiger zitten. Je kan de stofzuigerzak daarom na gebruik weggooien. Als je dit zonde vindt, kan je er ook voor kiezen om een vlooienbandje in de stofzuigerzak te stoppen. Dit zorgt ervoor dat de vlooien en hun eitjes en larven in de stofzuigerzak gedood worden.

Dweilen of juist niet?
Het lijkt misschien logisch om je huis goed te dweilen als je last hebt van vlooien, maar dit is juist niet verstandig. Door het vocht dat achterblijft in kiertjes en tussen plinten, creëer je hiermee juist de ideale verblijfsplaats voor de vlooien en hun larven. Dweil daarom niet te vaak. Als je dweilt, kan je het beste azijn aan je dweilwater toevoegen. Hier kunnen ze namelijk niet tegen.

Omgevingsspray
Na het grondig stofzuigen van je huis, is het raadzaam om een omgevingsspray te gebruiken. Kies voor een spray die werkzaam is tegen zowel vlooien, als hun eitjes en larven.

Wassen
Dekens, kussen en kleden dienen gewassen te worden, het liefst zo heet mogelijk. 90 graden heeft de voorkeur, anders 60 of 50 graden. Neem hierbij ook meteen de kussens van je bank mee. Was ook je eigen beddengoed extra heet. De vlooien en hun eitjes kunnen via jou of je huisdier namelijk ook in je slaapkamer terecht komen. Probeer alles in één dag te wassen, om te voorkomen dat de schone was meteen opnieuw besmet wordt door de voorwerpen die nog gewassen moeten worden. Houd de schone was om dezelfde reden ook apart tot alles gewassen is. Herhaal dit wekelijks.

Hoe lang moet je vlooien in huis bestrijden?

Een dagje flink stofzuigen en wassen is helaas niet voldoende. Een gemiddelde vlooienlarve doet er vier tot zes weken over om volwassen te worden. Dit betekent dat je minstens zes weken bezig moet blijven met het bestrijden van vlooien in huis. Als er enkele larven overblijven, begint de hele cyclus namelijk opnieuw.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 7082x
Toegevoegd: 04-08-2015 12:34
Gewijzigd: 22-08-2015 13:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3839 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!