jonge dame aan het schoonmaken

Schoonmaken, tips

jonge dame aan het schoonmakenWil je graag een grote schoonmaak houden? Weet je waar je kunt beginnen? Met de schoonmaak tips gaat het je zeker lukken. Schoonmaken is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Lees de tips om schoon te maken door en succes!

De grote schoonmaak

Er zijn mensen die schoonmaken onderwaarderen, niet zo nodig vinden en liever wat anders doen. Van die gedachte zul je snel af zijn, als je kijkt wat er gebeurt als niets meer wordt bijgehouden of schoongemaakt. Wat als het huisvuil niet wordt opgehaald, wat als de gemeente de parken niet onderhoudt en onder andere de vuilnisbakken niet leeg maakt? Het zal een grote rotzooi worden, je krijgt stankoverlast en last van ongedierte, dat door de rommel en weggooide etensresten wordt aangetrokken. Zo erg zal het in huis niet zijn en ook niet worden. Dat komt omdat bijna iedereen zijn huis en zijn omgeving netjes houdt. De een zal er meer tijd aan besteden dan de ander. Moet jij de hele dag werken dan zal er best een keer wat poetswerk blijven liggen tot volgende week.

Ben je echter gepensioneerd dan zul je zelfs je stoepje heel regelmatig vegen en het onkruid uit de tegels krabben. Schoonmaken heeft met tijd, prioriteit en "hoe deden je ouders dat?" te maken. Weet je nog…..  de grote schoonmaak, hoe belangrijk was dat? Alle bedden, matrassen naar buiten, de linnenkast werd opnieuw ingeruimd, de kasten en ander meubilair werden in de boenwas gezet en alles rook fris of naar boenwas. Er moest regelmatig nieuw behang komen, de gordijnen moesten gewassen, de overgordijnen naar de stomerij enz. Ja, de grote schoonmaak was belangrijk. De huisvrouw begon 's morgens vroeg en tot aan het avondeten was ze in de weer om haar huis schoon te maken. Soms werd er niet gekookt, er werden in de plaats daarvan boterhammen gegeten, want de schoonmaak eiste veel tijd. Dat gaat nu anders, maar toch wordt er ook nu schoongemaakt.

Schoonmaken per week

In een huishouden zijn dagelijkse werkzaamheden en wekelijkse. De schoonmaak werkzaamheden zullen per gezin anders zijn. Heb je kinderen, heb je huisdieren? Allemaal factoren die meetellen als je over schoonmaak praat. Kinderen en huisdieren brengen dagelijks en wekelijks nogal wat extra werk mee. Wekelijks en in sommige gevallen ook dagelijks komen er verschillende werkzaamheden steeds weer terug: stofzuigen, (met een natte doek) stoffen, strijken, bedden verschonen, de badkamer poetsen, het toilet poetsen, de was, het wasgoed opruimen, de keuken schoonmaken enz.

Schoonmaken uitbesteden

Ben je naast huisvrouw of huisman ook buitenshuis aan het werk, heb je een betaalde baan? Dan is het te overwegen of je iemand enkele uren voor jou de boel schoon laat maken. Dat kan een bekende van je zijn of je zet een advertentie: interieurverzorger/interieurverzorgster gezocht. Het aantal uren en het uurloon overleg je vooraf, zodat daar geen misverstand over kan ontstaan. Je kunt ook een schoonmaakbedrijf inhuren. Let op de kosten! Heb je een bedrijf? Ook dan kun je de schoonmaak uitbesteden. Maak goede afspraken, de schoonmaker kan na sluitingstijd van je bedrijf de boel schoonmaken. De keuken en het toilet van het bedrijf zijn belangrijk, maar ook de receptie, het visiteplaatje van je bedrijf dient er verzorgd uit te zien. Heb je een groot bedrijf of ben je directeur van een school dan zullen de toiletten, de keuken en de lokalen dagelijks schoongemaakt moeten worden. Kijk online voor de kosten van een huishoudelijke hulp.

Schoonmaken zelf doen of uitbesteden

Werk je zelf liever buitenshuis dan dat je thuis strijkt, poetst en wast, dan verdien jij deze kosten snel terug. Wat heeft jouw prioriteit? Ieder zijn vak hoor je vaak zeggen, dat kan ook in dit geval. Het is wel belangrijk dat je in huis, maar zeker ook in je bedrijf mensen laat poetsen, die je privacy waarborgen. Staat schoonmaken niet bij jouw favorieten? Helemaal niet erg, er zijn genoeg mensen die het graag voor je doen tegen betaling. Jij werkt een uurtje langer bij je werkgever en je kunt een poetshulp inhuren. Heerlijk thuiskomen in een schoon huis!  

Schoonmaaktips

Ken je de boekjes met schoonmaaktips van oma? Vroeger werden er veel schoonmaakmiddeltjes bedacht. Men was veel intensiever bezig om spullen schoon te krijgen, want dat was erg belangrijk. Het zilver moest blinken, het koper moest gepoetst worden en de meubels moesten met enige regelmaat in de boenwas gezet worden. Deze middeltjes waren meestal goedkoop en milieuvriendelijk. Dat is nu wel anders. Je koopt een spuitbus of een spray als je iets niet met een normale poetsbeurt schoon krijgt, een keer sprayen of spuiten en klaar! Er zijn nu ook nog steeds schoonmaaktips te vinden in boekjes, zoals eerder is vermeld, over oma's schoonmaakmiddeltjes. Ga online en wellicht staat er iets voor je bij. Je kunt ook diverse tips vinden om bepaalde vlekken te verwijderen, dan hoef jij die dure blouse niet weg te gooien. Je vindt online tips, zodat je geen uren per dag met je huishouden bezig hoeft te zijn. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

  • Tips voor een kreukvrije was, haal de was meteen uit de wasmachine als deze is gestopt en hang de kleding uit op hangertjes.
  • Gebruik wegwerpdoekjes voor het schoonmaken van het toilet en voor het afpoetsen van vette kinderhandjes op de meubels.
  • Doe waspoeder in je stofzuiger, zodat deze geen vieze muffe geur afgeeft.
  • Hoe maak ik  mijn ruiten streeploos schoon? Laat de glazenwasser komen!!
  • Wat helpt tegen groene aanslag op de stoeptegels? Gebruik azijn om je terras of oprit schoon te maken, zeker geen chloor, dat is zeer slecht voor het milieu.
  • Wat doe ik tegen kalkaanslag in de badkamer? Je smeert de tegels in met glansspoelmiddel, je laat het ongeveer 10 minuten intrekken, spoelt het af en de kalk is verdwenen.



Wist je dat….

  • huishoudelijke taken goed zijn om calorieën te verbranden? Je hebt de sportschool niet nodig. Een stoep vegen is daar een goed voorbeeld van.
  • schoonmaken van je huis met muziek op de achtergrond of op de voorgrond (gezellig mee blèren) erg gezellig is en ontspant? Je wordt alleen lichamelijk moe.
  • schoonmaken ervoor zorgt dat jij je hoofd leeg maakt? Je bent met je handen bezig.
  • een opgeruimd en schoon huis je een blij gevoel geeft? Hoe heerlijk is het om op de bank te zitten met een lekkere kop koffie (waarvan jij denkt, die heb ik verdiend) en rond te kijken naar het resultaat van jouw werkzaamheden?  
  • in een tijd dat bijna iedereen een allergie heeft ontwikkeld, schoonmaken erg belangrijk is en dat dit niet ondergewaardeerd mag worden?
  • een fijne en vaste interieurverzorger of -verzorgster goud waard is, maar dat hij of zij dat er nooit voor zal vragen? Waardering alom voor alle huishoudelijke hulpen!

15 schoonmaaktips

De meeste mensen zijn niet dol op schoonmaken, maar het hoort er wel bij. Als je het een beetje bij kunt houden, dan is het niet iedere keer erg veel werk. We geven je daarom graag schoonmaaktips, zodat je het snel en gemakkelijk bij kunt houden:

  • Het kan zijn dat je een vlek hebt in het tapijt of in het vloerkleed. Als je hier een klein beetje koolzuurhoudend water bij giet,  dan zal de vlek grotendeels door de bubbels naar boven toe komen. Je kunt het dan meteen droog deppen met een oude theedoek of met een stukje papier.
  • Over zeep kunnen we bij het schoonmaken zeggen dat je voor je eigen hygiëne het beste vloeibare zeep kunt gebruiken, want aan de vaste zeep blijven de bacteriën plakken.
  • Je kunt in plaats van een emmer een plantenspuit gebruiken met sop. Je neemt eerst de plantenspuit en daar doe je een beetje allesreiniger in, vervolgens vul je deze met water. Je hebt dan een vaatdoekje nodig en dan kun je beginnen met schoonmaken.
  • Je kunt voor de badkamer het beste verschillende doekjes en middelen gebruiken. Je voorkomt hierdoor dat bacteriën van bijvoorbeeld het toilet over de vloer gaan naar de wastafel e.d. Je wil het toch ook schoonmaken?
  • Wanneer je last hebt van schimmel in de badkamer, dan kan het zijn dat het komt door te weinig ventilatie. Zorg daarom voor voldoende ventilatie. Als je nu schimmels hebt in de badkamer, neem dan een beetje ammonia en doe dit in de emmer met een beetje warm water. Neem een doek of een spons en dan kun je de voegen schoonmaken.
  • Als je aangebrande pannen hebt, dan kun je deze het beste schoonmaken met soda en water. Je kunt het dan een beetje op laten koken, let op wel langzaam! Hierdoor zal het vuil snel loslaten.
  • Heb je een vaatdoekje wat vies is en sterk ruikt? Maak deze dan vochtig en stop hem twee minuten in de magnetron of in de vaatwasser. Hierdoor worden de meeste bacteriën gedood en dan kan het vaatdoekje weer een tijdje mee.
  • Wanneer je last hebt van dof RVS, dan kun je dit het beste oppoetsen met een beetje slaolie of babyolie. Hierdoor zal het weer glimmen.
  • Etensgeuren kun je nu verdrijven na het koken door een pannetje met water en azijn op te zetten. Dit laat je een tijdje op het vuur koken en dan zullen de geuren snel wegtrekken.
  • In de vaatwasser kun je een halve citroen plaatsen, let op wel in het bovenste deel van de vaatwasser. Het gaat dan weer fris ruiken en de glazen worden ook weer goed schoon.
  • Ruiken je houten snijplanken niet meer fris? Dan kun je een partje citroen gebruiken (bijvoorbeeld nadat er knoflook en uien op zijn gesneden).
  • Als je een rode wijnvlek hebt, dan kun je deze het beste behandelen door er zo snel mogelijk zout op te strooien. De wijn kan dan in het zout trekken. Naderhand zou je het nog kunnen behandelen met lauw water.
  • Ben je aan het stofzuigen? Zet dan altijd een raam open. Een stofzuiger moet fijnstof kunnen filteren en dat gaat alleen goed wanneer er een goede luchtcirculatie is.
  • Veel stof op de planten? Zet de planten dan maar eens onder een koude douche. Het stof zal snel verdwijnen en je planten zien er weer als nieuw uit.
  • Muffe geuren zoals sigarettenrook kunnen vermeden worden door een paar schoteltjes met azijn neer te zetten in de betreffende ruimte. Maar ook hierbij geldt weer dat goed ventileren van belang is door tijdig ramen en deuren open te zetten.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 5088x
Toegevoegd: 11-06-2016 10:18
Gewijzigd: 29-06-2016 23:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!