Opgeruimd staat netjes

Opgeruimd staat netjes

Opgeruimd staat netjesEen taak die we vaak massaal uitstellen tot het niet meer uitgesteld kan worden, is opruimen. Wanneer de ruimen te lang hebben uitgesteld, wordt het steeds zwaarder om een start te maken. Toch is opruimen een veel voorkomende goede voornemen die de velen van ons hebben. Daarom zullen wij je in dit artikel vertellen hoe je opruimen makkelijker voor jezelf kunt maken. Lees snel verder!

Pak telkens één project tegelijk aan

Een drukke baan, het huishouden runnen en ook nog eens tijd vrij maken voor je sociale leven. Tegenwoordig hebben we het allemaal erg druk. En dat levert stress op. Wanneer je huis niet op orde kun je zelfs het gevoel krijgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Veel mensen vinden opruimen niet leuk. Echter zul je vol trots naar het eindresultaat kijken wanneer je opgeruimd hebt. Gezien opruimen veel energie en tijd in beslag kan nemen, kun je vaak zien gebeuren dat mensen beginnen met het opruimen van de keuken en vervolgens een begin maken aan het opruimen van de slaapkamer. Ondertussen wordt de rommel in de keuken vergeten. Op deze manier houd je het overzicht niet meer tijdens het opruimen en stop je er liever mee. Het gevolg hiervan is dat je alle rommel bij elkaar raapt en weg stopt in een kast. Laat jezelf daarom niet los op grote opruim projecten, maar probeer dit in kleine delen te doen en door op een project tegelijk aan te pakken. Dus, eerst de ene keukenkast opruimen en later pas doorgaan met de tweede keukenkast. Je zult merken dat dit je minder energie zal kosten en dat je minder overweldigd raakt. 

Categoriseer je spullen

De makkelijkste en meest effectieve manier van opruimen is om alles leeg te halen en vervolgens te bepalen welke spullen kunnen blijven en wat weg kan. Mensen bezitten namelijk vaak veel overbodige spullen die eigenlijk weg kunnen. Een hulpmiddel hiervoor is het categoriseren van je spullen. Heb je geen idee hoe je kunt beginnen met categoriseren? De eerste categorie die je kunt maken kunnen spullen zijn die je wilt behouden en weer terug op hun plek kunnen. De tweede categorie kunnen ook spullen zijn die je wilt behouden, maar die een andere plek moeten krijgen. Tot slot kun je een derde maken voor spullen die je niet meer wilt of nodig hebt en dus kunt verkopen of weggeven. Pak alle spullen een voor een beet en probeer ze vervolgens in de bovenstaande categorieën te plaatsen. 

Doe het direct

Waarschijnlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel een effectieve manier je huis netjes te houden. Daarnaast is het ook nog eens heel simpel: ruim hetgeen wat je hebt gebruikt of hebt gepakt direct op. Plaats je vuile was bijvoorbeeld gelijk na het verkleden in de wasmand. Dit geldt voor alles wat je doet. Vaak nemen mensen zich dit vaak voor na het opruimen van het hele huis, maar wordt dit voornemen ook heel snel weer vergeten. Door direct iets op te ruimen wat je hebt gebruikt, hoef je tijdens een grote opruimklus veel minder op te ruimen en heb je meer tijd over om andere dingen in het huis aan te pakken. Probeer hier een vaste routine in te vinden. Op die manier denk je niet meer bewust na over het opruimen zelf en zit het in je systeem. Vergeet geen opbergers aan te schaffen. Zo is je huis meer georganiseerd en zul je het ook leuker vinden om alles netjes te houden. 

Maak goed gebruik van de ruimtes

Iedereen heeft ruimtes in huis waar geen gebruik van wordt gemaakt. Zo kun je denken aan de ruimte onder de trap of raam. Erg zonde, want dit soort ruimtes kun je goed benutten om spullen in op te bergen. Je zou hier bijvoorbeeld een volledige schoenen collectie of al het speelgoed van je kinderen in kwijt kunnen. Bovendien zijn er tegenwoordig veel praktische en mooie oplossingen te bedenken voor dit soort ruimtes. Heb je geen idee hoe je deze ruimtes het beste kunt organiseren? Onder de trap kun je meer spullen kwijt dan je denkt. De eerste manier om een opbergruimte onder de trap te creëren is met trap lades. Het fijne aan trap lades is dat je deze kunt uitschuiven en het biedt de mogelijkheid om spullen op te bergen zonder dat er ruimte verloren gaat. Bovendien zijn trap lades kind- en gebruiksvriendelijk. Zo hoef je nooit meer te vallen door spullen die op de trap liggen. De tweede manier is met een boekenkast. Dit is een kast die weggewerkt in de trap zit. Je kunt de kast ook gebruiken voor meer dan alleen boeken, maar ook schoenen en speelgoed bijvoorbeeld. Doordat de boekenkast in de trap weggewerkt zit, hoef je geen extra kast te bouwen en ziet het er ook nog eens modern uit. De voordelen van een boekenkast is dat ze altijd op maat gemaakt zijn en je veel ruimte hebt. Een nadeel van een boekenkast kan zijn dat het er druk uit kan zien als het vol is. Tot slot kun je kiezen voor een voorraadkast. Hiermee heb je meteen extra opbergruimte onder de trap. Sommige huizen hebben al standaard een extra ruimte onder de trap, maar dit geldt nog lang niet voor alle woningen in Nederland. Vaak zie je dat mensen onder de trap de opbergruimte als voorraadkast gebruiken. Door een assortimentsdoos te kopen, kun je de voorraadkast georganiseerd en makkelijk inrichten. Als je er ook nog eens deur aan voorziet, kun je alles mooi afsluiten en verbergen.

Schaf multifunctionele meubels aan

Niemand houdt van een rommelig huis. Vooral in een wat kleiner huis kan een beetje rommel al storend zijn. Je huis inrichten met multifunctionele meubels kan hier een oplossing voor zijn. Met multifunctionele meubels heb je meer ruimte vrij in de kamer en kan je er ook nog eens veel spullen in kwijt. Denk bijvoorbeeld aan een bed met een ingebouwde opbergruimte. Het bed zou je dan ook als kledingkast kunnen gebruiken. Ook boven het bed heb je vaak veel ruimte voor extra opbergmogelijkheden. Zo kun je kastjes boven het bed hangen die je kunt benutten voor het opbergen van ondergoed, sokken of doucheproducten. Door op een efficiënte manier gebruik te maken van de ruimte, meubels en wanden kun je de rust in huis bewaren. 

Kortom, is opruimen niet het leukste om te doen. Toch kun je het niet blijven uitstellen. Het is raadzaam om het opruimen stap voor stap aan te pakken. Zo kun je ervoor zorgen dat je niet overweldigt raakt. Je kunt het jezelf ook makkelijker maken door al je spullen te categoriseren tijdens het opruimen om een overzicht over alle spullen te kunnen behouden. Het kan ook veel helpen om al je spullen meteen na gebruik op te ruimen. Hiermee kun je voorkomen dat alle rommel zich gaat opstapelen. Vrije plekken zoals de ruimte onder de trap kun je op verschillende manieren gebruiken als opbergruimte. Heb jij een klein huis? Dan is het hebben van multifunctionele meubels super handig! Hiermee heb je meer opbergruimte en kun je de rust in de rest van het huis behouden. 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 446x
Toegevoegd: 30-09-2022 08:42
Gewijzigd: 30-09-2022 10:58

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3519 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!