De 4 voordelen van een zakloze stofzuiger

De 4 voordelen van een zakloze stofzuiger

De 4 voordelen van een zakloze stofzuigerJe ziet ze steeds vaker: zakloze stofzuigers. In stofzuigerland is er een duidelijke trend gaande. Steeds meer aansprekende merken brengen zakloze stofzuigers op de markt. Maar wat zijn nu de voordelen van een zakloze stofzuiger ten opzichte van een stofzuiger mét zak? Wij vertellen het je in deze blog.

Terug naar het begin: wanneer kwam de zakloze stofzuiger op de markt?

Misschien is het, voordat we naar de voordelen van een zakloze stofzuiger gaan, handig om eerst eens terug te gaan naar het moment waarop de tweedeling plaatsvond tussen stofzuigers met zak en stofzuigers zonder zak. Vroeger was het namelijk zo dat er alleen stofzuigers met zak op de markt waren. Dit is ook de reden dat veel mensen veel waarde blijven hechten aan een stofzuiger die een zak heeft, omdat ze denken dat een zakloze stofzuiger minder sterk is. Vooral bij de oudere doelgroep is dit een belangrijk gegeven. De tweedeling begon echter toen James Dyson, oprichter van het merk Dyson, in 1978 niet tevreden was over zijn stofzuiger met zak. De zuigkracht van zijn stofzuiger nam namelijk snel af, omdat de zak van de stofzuiger op een bepaald moment erg vol begon te raken met stof. Hierdoor raakte de luchtdoorvoer afgesloten, waardoor hij minder goed kon stofzuigen. Op dat moment was hij zelf al enkele jaren bezig met het ontwikkelen van een industriele cycloontoren. Niet voor de stofzuigermarkt, maar de verfmarkt. Deze cycloontoren was in staat om met behulp van centrifugekrachten lucht en verfdeeltjes te scheiden. Om het simpel uit te leggen: de lucht in de de cycloontoren werd zó snel rondgedraaid dat de zwaardere deeltjes, in dit geval de verf, naar de zijkant werden gedrukt. De lucht kon zo van de verf gescheiden worden. Dyson's irritatie met betrekking tot zijn eigen stofzuiger, maakte dat hij ging nadenken over de toepassing van een cycloontoren in een stofzuiger. Op dat moment wist hij natuurlijk nog niet precies dat hij daarmee later een zakloze stofzuiger zou ontwikkelen, maar het idee was er in ieder geval. En dat smaakte naar meer. Vijf jaar en duizenden prototypes verder, was de eerste zakloze stofzuiger van Dyson geboren. Mét de cycloontechniek die hij eerder in andere apparaten toepaste. Er zaten op dat moment nog best wat kinderziektes in de Dyson, maar volgens aansprekende ingenieurs zat er erg veel potentie in deze 'nieuwe' stofzuiger. Vervolgens is James Dyson met het concept aan de slag gegaan, en ontstond het merk Dyson. De eerste modellen waren ontzettend duur, maar het geld dat Dyson hierop verdiende gebruikte hij om zijn uitvinding verder perfectioneren. Eerst in Japan, daarna in de rest van de wereld. Naast Dyson, verkopen ook andere aansprekende merken op dit moment stofzuigers zonder zak. Denk aan Bosch, AEG en Philips. De verwachting is dan ook dat de zakloze stofzuiger op termijn de plek van de stofzuiger met zak gaat innemen.

De 4 voordelen van een zakloze stofzuiger

We horen je denken: 'leuk, de geschiedenis van de zakloze stofzuiger. Maar wat kan een zakloze stofzuiger mij precies opleveren?' Uiteindelijk wil je natuurlijk dat het voor jou gemakkelijker wordt om thuis te stofzuigen. Het is voor veel mensen namelijk geen hobby om te stofzuigen, maar eerder een taak die ze graag zo efficient mogelijk willen uitvoeren. Een stofzuiger zonder zak kan daar bij helpen. Vooral op de volgende 4 manieren:

1. Zakloze stofzuiger is simpel schoon te houden

Je kent het wel: de stofzuigerzak is vol. Je probeert 'm eruit te halen met een hoop duw- en trekwerk. Eindelijk is die los, maar dan komt er ook nog eens een grote stofwolk vrij, omdat de zak overvol zit en er natuurlijk nog een gat in zit. Voor veel mensen is dit een ergernis. Met een Zakloze stofzuiger heb je hier geen last van. Een stofzuiger zonder zak werkt bijna altijd met een stofbakje of stofresservoir van plastic die je met één klik uit de stofzuiger haalt en omgooit in de afvalbak. Vervolgens klik je het bakje terug en kun je weer verder met stofzuigen. Het bakje is daarnaast ook gemakkelijk schoon te houden omdat het van plastic is. Je houdt het bakje even onder de kraan, maakt 'm schoon met een doekje en je kan weer verder met stofzuigen.
2. Nooit meer nieuwe stofzuigerzakken kopen: scheelt geld

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil omdat het een periodieke aankoop is, maar met een normale stofzuiger moet je eens in de zoveel tijd nieuwe stofzuigerzakken kopen die steeds opnieuw geld kosten. Eén keer nieuwe zakken kopen is misschien niet duur. Maar tel je dit bij elkaar op, dan kom je op een flink bedrag uit. Je bent dus nog niet klaar met betalen nadat je de stofzuiger hebt gekocht. Met een zakloze stofzuiger hoef je nooit meer nieuwe stofzuigerzakken te kopen. Dit scheelt onder de streep ontzettend in de kosten. Je praat na een paar jaar eerder over honderden euro's, dan over tientallen euro's.

2. Nooit meer nieuwe stofzuigerzakken kopen: scheelt moeite

Wat voor mensen misschien wel net zo belangrijk is aan het feit dat ze geen nieuwe zakken meer hoeven te kopen, is dat ze niet steeds opnieuw naar de winkel hoeven om stofzuigerzakken te gaan halen. Eerlijk is eerlijk: je laatste stofzuigerzak is altijd op het verkeerde moment vol, en je hebt dan vaak geen zin om helemaal naar de winkel te moeten. Gelukkig heb je hier met een zakloze stofzuiger geen last meer van.

4. Je denkt aan het milieu

Met een zakloze stofzuiger ben je duurzaam bezig. Het is misschien niet de belangrijkste overweging, maar het is mooi om te weten dat je ook iets goeds doet voor het milieu. Omdat je nooit meer zakken hoeft weg te gooien, belast je het milieu minder. Nu is het zo dat de meeste zakken tegenwoordig van verantwoord materiaal worden gemaakt, maar uiteindelijk is het altijd beter als je helemaal geen zakken meer hoeft te gebruiken. Dit scheelt in de afvalzak. Mede vanuit dit oogpunt, is het de verwachting dat de stofzuiger zonder zak de komende jaren alleen maar populairder gaan worden.

Conclusie

Een zakloze stofuiger is om meerdere reden interessant. Niet alleen vanuit kostenoogpunt, maar ook vanuit het perspectief van gemak en duurzaamheid. Het enige nadeel is dat er nog ooit de overtuiging op rust dat de zuigkracht van stofzuigers zonder zak minder goed is, maar dit is bij de meeste nieuwe modellen niet gebaseerd op de waarheid. De verwachting is echter dat op termijn de zakloze stofzuiger aan populariteit zal winnen en in verkoopaantallen de 'gewone' stofzuiger met zak zal overstijgen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Nick-de-Kruiff
Aantal keer gelezen: 816x
Toegevoegd: 06-06-2020 10:11
Gewijzigd: 08-06-2020 09:48

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3305 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!