Tips om een rioolprobleem op te lossen

Tips om een rioolprobleem op te lossen

Tips om een rioolprobleem op te lossenWe hebben het allemaal wel eens meegemaakt: een verstopte wc of afvoer. Dit is natuurlijk helemaal niet fijn, maar er is geen reden tot paniek. Met deze tips kun je gemakkelijk zelf een riool ontstoppen.

Spoelt je wc niet door en komt het water omhoog? Of wil het water in de wasbak niet weglopen? Er is niets vervelender dan een verstopt riool ofr een verstopte afvoer. Het is belangrijk dat je dit probleem snel oplost, anders kunnen er namelijk hardnekkige verstoppingen ontstaan die je niet zonder zwaar geschut wegkrijgt. Het kan slim zijn om een loodgieter te bellen, maar in de meeste gevallen kun je het probleem eenvoudig zelf oplossen. Zo bespaar je een hele hoop kosten. Hieronder delen wij een aantal tips die je kunt gebruiken voor het riool ontstoppen.

De oorzaak van een verstopt riool vinden

Voordat je aan de slag gaat met allerlei huis-, tuin- en keukenartikelen is het belangrijk om de locatie van de verstopping te achterhalen. Het is mogelijk dat het water op één plek in het huis minder goed wegloopt, maar het kan ook op meerdere plaatsen voorkomen. Gaat het water in de gootsteen borrelen als het toilet wordt doorgespoeld? Of loopt het water zowel in de wasbak als in het toilet minder goed weg? Dan is de riolering onder de woning hoogstwaarschijnlijk verstopt. Deze klus kun je niet zo eenvoudig zelf oplossen. We adviseren dan ook om een professioneel ontstoppingsbedrijf of een loodgieter in te schakelen.

Is er een specifieke afvoer verstopt geraakt? Bijvoorbeeld de wc of de afvoer? Dan kun je het riool zelf ontstoppen. In de douche zijn haren vaak de boosdoener, maar het is ook mogelijk dat er iets verstopt is geraakt in het toilet. Wij zetten een aantal handige methodes op een rij om een specifieke afvoer te ontstoppen.

Gebruik de ouderwetse methode voor het riool ontstoppen

Deze methode kent iedereen: de wc ontstoppen met een rubberen ontstopper. Je hebt er vast wel eentje thuis staan. Plaats de ontstopper over de afvoer en druk deze vervolgens stevig en langzaam aan. De wc-ontstopper trekt zich nu vacuüm wat het mogelijk maakt om deze met een krachtige beweging los te trekken. Op deze manier ontstaat er lucht en ruimte onder het toilet. Je zult dit proces waarschijnlijk een aantal keer moeten herhalen om de verstopping volledig te verhelpen. Een tip van ons: trek handschoentjes aan als je de wc gaat ontstoppen. Het is namelijk niet het meest hygiënische klusje. Zit er een object vast in de pijp onder het toilet? Probeer dit dan uit de wc te vissen, natuurlijk ook met handschoenen aan. 

Probeer het met de wc-borstel

Wil het niet lukken met de wc-ontstopper? Of heb je deze helemaal niet in huis? Dan kun je het proberen met de wc-borstel. Trek eerst de wc door en plaats de borstel vervolgens in de afvoer. Beweeg deze snel op en neer, zodat het water weggepompt wordt. Hierdoor wordt er een vacuum-effect gecreëerd, net zoals met de ontstopper. Het water kan de verstopping namelijk wegspoelen. 

Soda en azijn

Heb je alles geprobeerd met de wc-ontstopper en -borstel? Als de wc nog steeds niet doorloopt, kan een mengsel van soda en azijn de oplossing zijn. Het is belangrijk dat je zuiveringszout en natuurazijn gebruikt. Als je deze niet in huis hebt, kun je deze kopen bij een natuurwinkel of drogist. Giet de soda en een halve fles azijn in de wc en laat dit voor een paar minuten inwerken. Je kunt het mengsel eventueel nog even roeren met de wc-borstel. De soda en azijn zullen dan snel op elkaar reageren. Dit kun je zien doordat het water in de wc gaat schuimen. Laat het geheel ongeveer tien minuten borrelen en giet er vervolgens drie liter heet water bij. Zorg ervoor dat het de hele nacht inwerkt en probeer de volgende dag de wc door te spoelen.


Klik hier voor tips om zelf het riool te ontstoppen.

Riool ontstoppen met kokend water

Een riool ontstoppen is geen makkelijk klusje. Er zijn diverse manieren om het probleem op te lossen, maar dit betekent niet dat alle manieren werken bij jou. Wist je dat het mogelijk is om de wc te ontstoppen met kokend water? Afwasmiddel in combinatie met kokend water kunnen de verstopping een stuk minder erg maken. Giet wat afwasmiddel in de wc en doe hier minstens twee liter heet water bij. Dit geheel laat je een aantal minuten inwerken en daarna kun je de wc doorspoelen. 

Sifon schoonmaken

Is de verstopping nog steeds niet opgelost? Dan is het een optie om het sifon schoon te maken. Een sifon wordt ook wel het waterslot genoemd en houdt water vast. Plaats een emmer onder de sifon om water op te vangen en vervolgens kun je deze ontkoppelen. Zorg ervoor dat je het waterslot goed schoonmaakt en misschien los je zo de verstopping op.  

Ontstoppingsmiddelen

Kun je de verstopping niet vinden? En hebben alle tips niet geholpen? Dan is er misschien nog een laatste middel. Er zijn namelijk chemische ontstoppingsmiddelen verkrijgbaar. Deze middelen zorgen dat de verstopping op een agressieve manier wordt opgelost. Deze manier van het riool ontstoppen kan niet alleen schade aan de afvoer aanrichten, maar het is ook nog eens slecht voor het milieu. De ontstoppingsmiddelen bevatten namelijk chemische bestanddelen. We adviseren dan ook altijd om zoveel mogelijk biologische middelen te gebruiken, zoals soda en azijn. Hiermee wordt de afvoer niet aangetast en draag je een steentje bij aan het milieu.

Hoe voorkom ik een verstopping?

Een verstopping wil je het liefst niet te vaak meemaken, maar hoe kun je dit voorkomen? Het spreekt voor zich om geen gekke dingen in de wc te gooien. Gebruik niet te veel wc-papier en gooi geen keukenpapier, maandverband of andere voorwerpen in de wc. Naast de wc is het putje bij de douche een grote boosdoener. Zorg dat je deze voorziet van een filter die haren kan opvangen tijdens het douchen. Leeg het filter regelmatig, anders kan deze ook verstopt raken. Giet ook regelmatig heet water door de afvoer. Zo houd je de leidingen namelijk vrij van viezigheid of vet. 

Hulp nodig bij het riool ontstoppen?

Heb je alles geprobeerd, maar lukt het je niet om zelf het riool te ontstoppen? We snappen heel goed dat een verstopt riool voor veel overlast kan zorgen. Je wil dit dan ook zo snel mogelijk oplossen of laten repareren. Geen zorgen, er zijn diverse loodgieters of ontstoppingsbedrijven beschikbaar om verstoppingen te verhelpen. Deze hebben alle benodigde kennis en apparatuur om het probleem snel op te lossen. Een riool ontstoppen in Amsterdam kun je laten doen door ORS-rioolservice. Er zijn diverse ontstoppingsdiensten in Amsterdam, maar ook in andere steden of dorpen staat er altijd iemand voor je klaar bij een verstopping. Je kunt dus gerust bellen als je afvoer of wc verstopt is geraakt en de huis-, tuin- en keukenartikelen voor het ontstoppen niet helpen. Na een telefoontje staat er binnen no-time een rioolspecialist voor je deur. Dit bespaart je veel moeite en de rioolverstopping is dezelfde dag nog verholpen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 912x
Toegevoegd: 10-08-2021 15:20
Gewijzigd: 20-08-2021 10:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3420 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!