ventilatiekanaal

Goed ventileren in de winter scheelt in het stoken

ventilatiekanaalHet klinkt tegenstrijdig maar goed ventileren helpt mee om de stookkosten laag te houden. Ik heb wat goede tips opgezocht hiervoor, laten we eens kijken hoe dat werkt

In de winter is het buiten koud en binnen warm, dat wil je natuurlijk zo houden. Aan de andere kant wil je wel verse lucht en een gezond klimaat in huis houden. Zeker als je snel last hebt van klachten aan de luchtwegen of als er iemand rookt in huis dan is dit een probleem. Ik heb een paar tips bij elkaar gezocht om dit te bewerkstelligen.

Geen vochtige lucht in huis

Als je niet goed ventileert dan gaat zich in huis vocht ophopen en ontstaan een paar problemen. Het kost namelijk meer energie om de lucht op te warmen als het te vochtig is in huis. Dit effect is niet spectaculair groot maar zeker als je huis al goed geisoleerd is dan zal je dit in de loop van het jaar gaan merken in de energie rekening. Dus als de vochtige lucht niet afgevoerd wordt dan kost dat extra geld. Nog een probleem is dat het eerder zorgt voor condensatie en daar waar condensatie ontstaat krijg je eerder last van schimmelvorming. En dat is natuurlijk erg ongezond, je kan er goed ziek van worden.

Ventileren voor je gezondheid

Je bent voor je ademhaling de hele dag afhankelijk van de lucht, zo is het nou eenmaal. De lucht in huis neemt de hele dag allerlei damp en vuiligheid op die vrijkomt in je huis en al snel is de lucht buiten schoner dan binnen. Dit hoeft niet alleen waterdamp te zijn maar bevat ook oplosmiddelen en weekmakers uit kunststoffen en verf. Ook het fijnstof wat ontstaat van een kachel of als er wordt gerookt in huis loopt snel op. Bij allergieën merk je het ook al snel als de lucht niet vers is, de luchtwegen en slijmvliezen raken dan snel geïrriteerd. Zeker als je een aandoening van de luchtwegen hebt zoals CARA ga je aan het hoesten of krijg je een benauwd gevoel. Dan is vocht dubbel funest omdat dit een ideaal klimaat schept voor de huisstofmijt en daar zijn veel mensen gevoelig voor. En hier helpt maar een ding natuurlijk - lekker ventileren zodat er een prettig binnenklimaat wordt geschapen en iedereen in huis gewoon door kan gaan met ademhalen.

Goed isoleren helpt ook

Als je huis goed geïsoleerd is dan heb je geen koude delen, bijvoorbeeld rond je ramen. Zoiets noemen ze een koudebrug. Een koudebrug is veel kouder dan de lucht in de kamer en als daar de warme lucht bij komt koelt deze sterk af en condenseert de waterdamp uit de lucht op die plek. Bij een koudebrug ontstaat condens en dus schimmel. Om dit te voorkomen kan je eens kijken naar goed isolerende kozijnen en spouwmuur isolatie. Het scheelt natuurlijk altijd in de kosten als ook je dak en de vloer zijn geïsoleerd. Dat zijn allemaal flinke investeringen om te doen maar je bespaart er wel mee op je maandelijkse kosten en je huis wordt er meer van waard en dit zijn allemaal overwegingen om mee te nemen. Overigens is er regelmatig vanuit de overheid een subsidie beschikbaar voor het verbeteren van de isolatie van je huis, dit kan je meestal wel terug vinden op deze site en op de site van de RVO. Dit jaar (2016) hebben ze een subsidieregeling aangekondigd waarbij je ongeveer twintig procent van je investering terug kan krijgen als je aan de voorwaarden voldoet, ik raad je dan ook zeker aan om dat even daar te checken.

Dingen om niet te doen

De hele dag een raam open zetten. Dan vliegt de warmte de hele dag het raam uit en dat is niet wenselijk. Ook ventilatieroosters bieden geen soelaas want dan zit je met hetzelfde probleem hoewel dit al wel beter is voor het klimaat in huis. In een oud huis was het altijd zo dat er zoveel tocht was langs naden en kieren dat je geen raam open hoefde te zetten. Volgens mij hoef ik niet uit te leggen dat dit ook geen oplossing is - je stookt je dan een ongeluk. Daarom hebben we tegenwoordig de hele boel geïsoleerd.

Hoe moet je dan je huis ventileren?

De oplossing voor frisse lucht in huis is om een paar keer per dag alles goed open te zetten. Alle lucht in huis wordt dan ververst. Nu denk je misschien dat het dan erg koud wordt in huis maar dat valt gelukkig mee. Omdat alleen de lucht afkoelt en niet ook het hele interieur zoals de meubels en de wanden kost het relatief weinig energie om de boel weer warm te krijgen. De lucht in huis is dus snel weer op temperatuur en weer lekker fris.

Zijn er ook andere ventilatie oplossingen?

Jazeker, je moet daarbij denken aan mechanische ventilatie met warmtewisselaars. Dat is een systeem die de binnenkomende lucht opwarmt en de warmte uit de uitgaande lucht weer terugwint. Dit soort systemen wordt gebruikt in een passief huis en gevoed met behulp van zonnepanelen. Dit is een van de onderdelen van een energie neutraal huis. Overigens is een dergelijk systeem wel vrij kostbaar en loopt al snel in de duizenden euro's, dit is wel een bedrag die je in de loop der jaren terug kan verdienen in energie besparing. Zeker als je ook zonnepanelen op je huis hebt geplaatst.

Momenten om extra te ventileren

Op elk moment dat je vocht in de woning brengt is het een goed idee om extra te ventileren. Als je net hebt gedweild bijvoorbeeld dan moet al die damp ergens heen - bij voorkeur het huis uit. en ook als je aan het komen bent ontstaat veel damp, het helpt wel als je kookt met de deksel op de pan. En tijdens het douchen moet je ook zorgen voor voldoende ventilatie. En natuurlijk als je in huis aan het klussen bent, denk daarbij aan schuren, plamuren, lijmen en schilderen.

Ventilatie tips

  • Zorg een voor voldoende frisse lucht in huis
  • Doe dit bij voorkeur door een paar keer per dag flink te ventileren
  • Probeer om niet te roken in huis
  • Droog de was buiten
  • Ventileer extra tijdens het koken, douchen, dweilen en klussen in huis

Meer info over ventileren

Ik heb veel informatie hierover gevonden op de website van milieucentraal, zij hebben er een heel informatie ding over. Ik heb die ook hier onder vermeld. Maar als je vragen hebt dan kan je altijd contact met me opnemen hieronder en ik zal kijken of ik je kan helpen!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Martin-A
Aantal keer gelezen: 2618x
Toegevoegd: 30-11-2016 15:13
Gewijzigd: 06-12-2016 11:07

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!