15 Manieren om thuis energie te besparen

15 Manieren om thuis energie te besparen

15 Manieren om thuis energie te besparenVeel mensen klagen over hoge energierekeningen, maar het grappige is dat het heel eenvoudig is om ze te verlagen. Besparen op uw energieverbruik in huis is echt eenvoudig met alleen een paar kleine veranderingen in uw gedrag. Met de volgende tips kunt u onmiddellijk energie besparen in huis, en veel van de tips kosten helemaal niets!

1. Haal de stekker uit het stopcontact als u apparaten niet gebruikt

Maar liefst 75% van het elektriciteitsverbruik van elektronische apparaten vindt plaats wanneer ze zijn uitgeschakeld. Het minimaliseren van deze "fantoombelastingen" door de stekker van apparaten uit het stopcontact te halen wanneer ze niet worden gebruikt, of een schakelklok te gebruiken waarmee u ze uitschakelt, kan 5-10% van uw totale energieverbruik besparen.

2. Installeer LED-verlichting

LED-lampen worden steeds populairder omdat ze zeer energiezuinig zijn en lang meegaan. Ze kunnen 100 keer langer meegaan dan een standaard gloeilamp en verbruiken veel minder stroom.

3. Zorg ervoor dat uw toestellen energiezuinig zijn

Wanneer u nieuwe apparaten koopt, moet u ervoor zorgen dat u producten kiest met een hoge classificatie. Hoewel ze misschien iets duurder zijn, verbruiken ze 20-50% minder energie dan conventionele modellen, wat uw besparingen in een mum van tijd goedmaakt.

4. Dicht kieren af

Kleine kieren of scheuren in huis kunnen ervoor zorgen dat er lucht uit en in uw huis lekt. Door deze te dichten kunt u tot 10% besparen op uw energierekeningen. Begin met de ramen en deuren, want dat zijn de plekken waar de meeste lucht weglekt, maar als u echt wilt, kunt u een energie-adviseur vragen om uw huis te laten beoordelen. Het sluiten van gordijnen helpt ook om tocht te verminderen.

5. Zet uw thermostaat lager

Als het koud is, hebben we de neiging om onszelf te verwarmen. En als het warm is, koelen we onszelf te veel af. Een kamertemperatuur van 19 graden is aangenaam, maar als het buiten vriest, is het makkelijk om de verwarming op 25 graden te zetten. Maar de thermostaat slechts 1 graad lager zetten, kan 5% minder energieverbruik opleveren. Een verwarmings- en koelinstallatie op zonne-energie kan ook een aanzienlijke energiebesparing opleveren.

6. Afdichten en isoleren

Verwarming en koeling kunnen bijdragen aan meer dan de helft van de energierekening van een huishouden. Door de isolatie van vloeren, plafonds, muren en daken te verbeteren, kunt u de temperatuur in uw huis beter regelen en zo aanzienlijk besparen.
Een goed geïsoleerd huis vermindert de hoeveelheid geld die u kwijt bent aan verwarming en koeling. Begin met het controleren van uw zolder. Als uw zolder niet is afgemaakt, mag u de vloerbalken niet kunnen zien. Als u ze kunt zien, voeg dan meer isolatie toe.
Zorg er ook voor dat u gaten in uw buitenmuren opvult en dicht, bijvoorbeeld waar leidingen het huis binnenkomen, en rond ramen en deuren. Omwikkel uw boiler en blootliggende leidingen met isolatie om ze te helpen de juiste temperatuur te behouden.

7. Verminder het waterverbruik

Minder water verbruiken zal niet alleen uw waterrekening doen dalen, maar minder warm water zal ook uw gas- of elektriciteitsrekening doen dalen. Door korter te douchen, alleen af te wassen en kleding te wassen wanneer u een volle lading hebt en over het algemeen bewust te zijn van uw verbruik, kunt u besparen. Het installeren van een warmwatersysteem op zonne-energie kan ook veel energiebesparende voordelen opleveren.

8. Plafondventilatoren

Als u plafondventilatoren in uw huis hebt, zet ze dan aan en gebruik ze op de juiste manier. Plafondventilatoren moeten in de zomer zo worden ingesteld dat ze tegen de wijzers van de klok in draaien, waardoor warme lucht naar het plafond en weg van de woonruimte wordt getrokken. In de winter moet de instelling worden omgekeerd, zodat de ventilatoren de warme lucht naar beneden blazen.

10. Vervang of leeg uw filters

Vervang het filter van uw oven regelmatig. Veel fabrikanten van ovens raden aan om dit elk kwartaal of zelfs maandelijks te doen, zodat het apparaat zo efficiënt mogelijk blijft werken. Leeg ook het pluizenfilter in uw droger na elk gebruik. Zelfs een kleine hoeveelheid pluizen vermindert de energie-efficiëntie.

11. Sluit de deuren en meer

Verspil geen energie. Sluit de deuren van uw koelkast en huis zo snel mogelijk. Houd de kleppen van de open haard gesloten wanneer u ze niet gebruikt. Sluit de gordijnen om uw ramen 's nachts te bedekken. Al deze kleine inspanningen helpen om energie te besparen door warmteverlies te voorkomen.

12. Gebruik uw omgeving

Strategisch geplaatste bomen kunnen helpen uw verwarmings- en koelingskosten te verlagen. In de zomer zorgen bomen voor schaduw. In de winter zorgen bomen voor een windscherm. Door grote loofbomen op de juiste plaats te zetten, kunt u de kosten voor koeling tot 25% verlagen, volgens het DOE. Deze loofbomen moeten aan de zuid- en westkant van uw huis worden geplant, en strategisch worden geplaatst om harde oppervlakken, zoals opritten en patio's, in de schaduw te stellen om hun effect te maximaliseren. Omdat ze hun bladeren verliezen in de winter, laten ze de zon toe om uw huis op te warmen. Groenblijvende bomen aan de noordkant van uw huis beschermen uw huis tegen koude wind in elk seizoen.

13. Goede omgang met apparaten

Uw wasmachine en vaatwasser zijn zo ontworpen dat ze het efficiëntst werken bij een volle lading. En meer dan dat, als u ze alleen laat draaien als ze vol zijn, hoeft u ze minder vaak te laten draaien, wat het energieverbruik echt vermindert. Wasmachines en wasmiddelen zijn ontworpen om efficiënt te werken met koud water. Als u alleen met warm water wast wanneer u moet ontsmetten, kunt u per jaar $ 60 of meer besparen. Elk apparaat werkt efficiënter als de filters stofvrij en deurafdichtingen vrij van smurrie zijn. Telkens wanneer u de ovendeur opent, kan de temperatuur in uw oven met 25 graden of meer dalen.Hoe langer de koelkastdeur openstaat, hoe harder het apparaat moet werken om de temperatuur koel te houden. Bepaal van tevoren wat u wilt om de tijd dat de koelkast- of vriezerdeur open staat tot een minimum te beperken. 

14. Gebruik slimme assistenten

Slimme assistenten maken het mogelijk om uw apparaten te bedienen, zelfs als u er niet bent. Met slimme assistent-routines kunt u uw apparaten op afstand bedienen en uitschakelen om tijd en energie te besparen.

15. Hulp van moeder natuur

Soms is de beste manier om energie te besparen, gewoon helemaal geen energie gebruiken. Hier volgen enkele energiebesparingstips waarbij u de natuur haar gang laat gaan... Er gaat niets boven de geur van lakens, handdoeken en kleren die in de frisse lucht zijn gedroogd. Overweeg om kleding aan de lucht te laten drogen aan een ouderwetse waslijn of hang ze zelfs binnen in huis op. U kunt ook een energiezuinige droger gebruiken. Laat de vaat aan de lucht drogen in plaats van de vaatwasmachine te gebruiken voor het droogprogramma. Selecteer de optie "drogen aan de lucht" op uw vaatwasser. Open de deur na het afspoelen en uw vaat droogt zonder dat er ook maar een kilowatt wordt verbruikt. U bespaart ook energie door uw keuken koeler te houden. Zelfs de meest efficiënte ramen laten energie door. Zonlicht dat de hele dag naar beneden schijnt, kan uw interieur behoorlijk opwarmen. Sluit 's nachts gordijnen en jaloezieën om een extra isolatielaag te creëren. Laat overdag het licht naar binnen schijnen als het koud is, maar blokkeer het als het warm is.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: ZoKiesJe
Aantal keer gelezen: 599x
Toegevoegd: 14-08-2022 13:19
Gewijzigd: 26-08-2022 14:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3651 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!