Energie besparen met deze tips

Energie besparen met deze tips

Energie besparen met deze tipsNederlandse huishoudens gaan steeds bewuster om met hun energieverbruik. Door het energieverbruik in huis terug te dringen wordt er bespaart op energiekosten. Welke stappen heb jij in de afgelopen jaren gezet om minder energie te verbruiken? In dit artikel geven we verschillende tips, die helpen te besparen op je energieverbruik. Met sommige tips kun je direct aan de slag. Voor andere tips zul je meer moeite moeten doen!

Kies voor een zuinigere cv-ketel in huis 

De afgelopen jaren is het gebruik van gas relatief gezien steeds duurder worden, ten opzichte van het gebruik van elektriciteit. Men streeft naar een steeds groter aantal woningen zonder gasaansluiting. Niet voor niets wordt er in nieuwbouwhuizen een elektrische warmtepomp geplaatst, in plaats van een traditionele cv-ketel op gas. Mocht je momenteel een cv-ketel op gas hebben, dan kun je overwegen over te stappen op een nieuw model. Mogelijk heeft de bestaande cv-ketel een relatief hoog energieverbruik, waardoor je maandelijks onnodig veel geld besteed aan het verwarmen van je woning. Ook hebben oudere modellen doorgaans meer onderhoud nodig.

Een nieuwe cv-ketel laten installeren is geen eenvoudige klus. Schakel de hulp van een loodgieter in om je hierbij te laten helpen. Tevens kan de loodgieter je meer informatie geven over de mogelijkheden om over te stappen op een elektrische warmtepomp. Ook de investering in vloerverwarming kan het overwegen waard zijn. Zeker wanneer je de vloer toch al wilde vervangen. Bij vloerverwarming wordt warme lucht op een veel efficiëntere wijze door de ruimte verspreid, waardoor je energieverbruik afneemt.


Wek zelf energie op met zonnepanelen op je dak 

Naast de mogelijkheid om een energiezuinigere cv-ketel in huis te gebruiken, kun je ervoor kiezen zelf energie op te wekken. Het gebruik van zonnepanelen is door de jaren heen steeds aantrekkelijker geworden. De gemiddelde prijs voor een zonnepaneel nam af, waardoor deze voor een groter publiek toegankelijk zijn geworden. In sommige gevallen loont het om samen met andere huishoudens in de straat te investeren in zonnepanelen. Zo krijg je korting op de aanschaf en montage hiervan. Laat je vooraf altijd adviseren over de beste plek voor zonnepanelen op je dak.

Veranderende salderingsregeling voor zonnepanelen 
De toegenomen toegankelijkheid van zonnepanelen heeft ook een keerzijde. Het heeft er onder andere toe geleid dat de Nederlandse overheid de salderingsregeling verandert in de komende jaren. Steeds meer mensen verkopen immers groene stroom. Op dit moment is het nog mogelijk om stroom tegen hetzelfde tarief waartegen je stroom afneemt te verkopen. In de toekomst zal het verkopen van stroom minder aantrekkelijk worden. Het tarief voor het afnemen van grijze stroom is hierbij hoger, dan de inkomsten voor de verkoop van groene stroom. Je kunt de opgewekte groene stroom direct verbruiken, waardoor het verkopen hiervan niet nodig is. Daarbij kun je investeren in een batterij voor in huis. Deze batterij biedt de mogelijkheid om de opgewekte stroom tijdelijk op te slaan.

 
Investeer in een groene dakbedekking 

Op het moment dat je voor zonnepanelen op het dak van je woning kiest, zou je ook het vernieuwen van de dakbedekking kunnen overwegen. Het is heel gebruikelijk, dat platte daken voorzien worden van een bitumen dakbedekking. De isolatiewaarde van dit type dakbedekking is echter beperkt. Door een bitumen dakbedekking te vervangen voor een groene dakbedekking, blijft een groter deel van de warmte binnen je woning. Je energieverbruik zal hierdoor zeker in de wintermaanden afnemen. Daarbij zorgt een groene dakbedekking er in de zomer voor, dat je woning gekoeld blijft. Wel zo prettig als het buiten erg warm is! Een dakdekker kan je adviseren over de voor- en nadelen van een groene dakbedekking. Waarmee dien je rekening te houden? Hoeveel kost het onderhouden van een groen dak? Enzovoorts.


Zorg voor een verbetering van de isolatie in huis 

Naast de mogelijkheid om de isolatie van je woning te verbeteren met een groen dak, heb je diverse andere opties. Denk bijvoorbeeld ook aan het isoleren van de spouwmuur van je woning. De spouwmuur is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Door deze ruimte te vullen met isolerend materiaal, zal een kleiner deel van de opgewekte warmte je woning verlaten. Ook kun je ervoor kiezen om extra isolatiemateriaal onder de dakbedekking aan te brengen. De meeste warmte stijgt immers op, waarna het je woning via het dak verlaat. Door hier een extra laag isolatiemateriaal aan te brengen wordt de uitstroom van warme lucht voorkomen.

Veel woningen hebben een vrije kruipruimte. Op het moment dat er regelmatig vocht in de kruipruimte staat, loont het om deze af te dichten. Een dichte kruipruimte gaat in zo’n geval vochtproblemen tegen. Daarbij verbetert het afdichten van de kruipruimte de isolatie in huis. Onder meer schuimbeton is een zeer geschikt materiaal om de kruipruimte af te sluiten en daarmee de isolatie te verbeteren.

Investeren in isolatieglas binnen je woning 

Niet alleen verlaat warme lucht je woning via het dak. Ook via slecht isolerende ramen kan warmte naar buiten stromen. Door deze ruiten te vervangen voor HR++-isolatieglas, ga je dit tegen. Isolatieglas is voorzien van een speciale coating, welke zorgt voor het terugkaatsen van warme lucht. Daarbij is het raadzaam om voor kunststof kozijnen te kiezen. Deze kozijnen sluiten vaak beter aan op je muren, waarmee kieren en tochtgaten voorkomen worden. Ook niet onbelangrijk: een kunststof kozijn heeft veel minder onderhoud nodig dan een model van hout. Houten kozijnen moeten eens per twee tot drie jaar geverfd worden om houtrot tegen te kunnen gaan. Daarbij is afbladderend verf vaak geen fraai gezicht.


Andere slimme aanpassingen aan je dagelijks ritme  

Eerder beschreven we al dat sommige veranderingen voor een verbeterde isolatie relatief veel tijd en budget vergen. Denk bijvoorbeeld aan het dichten van de kruipruimte of het isoleren van de spouwmuur. Andere stappen zijn veel eenvoudiger! Kies er bijvoorbeeld voor om de thermostaat standaard een of twee graden lager te zetten. Het heeft een hele grote invloed op je energieverbruik. Ook laten veel mensen hun thermostaat in de avond tot laat aanstaan. Dit is zonde! Kruip een half uurtje eerder onder de dekens of pak er een dekentje bij voor op de bank. Zo kan de thermostaat eerder worden uitgeschakeld.

Voor gezinnen met kinderen loont het om hen samen of na elkaar in bad te laten gaan. Vaak zitten kinderen nog geen kwartier in bad. Het is zonde om het bad twee keer vol te moeten laten lopen met warm water. Door het water voor twee kinderen te gebruiken, bespaar je flink! Ook kan het helpen om slimme thermostaten aan te schaffen. Zo een slimme thermostaat meet automatisch hoeveel er verbruikt wordt en geeft je inzicht in hierin. Op deze manier kan je er rekening mee houden hoeveel er verbruikt wordt en hoe je het verbruik kan verminderen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: marloes83
Aantal keer gelezen: 1346x
Toegevoegd: 11-02-2020 13:31
Gewijzigd: 12-02-2020 09:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3420 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!