doorsnede kunststof kozijn met raam

Kunststof kozijnen kopen - tips

doorsnede kunststof kozijn met raamKunststof kozijnen zijn de meest populaire woning upgrade voor mensen die er lekker warm bij willen zitten en met recht! Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm en isoleren erg goed, daarnaast gaan ze lang mee. Samen levert dat een aanzienlijke besparing in de maandlasten op. Er zijn heel veel aanbieders en net zoveel verschillende producten, hoe moet je daar ooit een keuze in maken? Ik probeer je hierbij te helpen.

Wat zit er in zo’n kozijn?

Grofweg bestaat het kozijn uit een profiel, versteviging, glas, hang-en sluitwerk, de afwerking en de service. Al deze onderdelen zijn samen verantwoordelijk voor een kozijn wat goed isoleert en lang meegaat en waar je lange tijd plezier van hebt.

Het profiel

Niet elk kozijn is hetzelfde, goedkope kozijnen zijn van dunner materiaal gemaakt want dat bespaart kosten. Ze hebben bijvoorbeeld dunne wanden en minder luchtkamers waardoor ze minder sterk zijn en minder goed isoleren. Ik raad je daarom aan om te kiezen voor een van de topmerken in de markt en dat zijn Veka en Schüco. Deze profielen zijn van KOMO kwaliteitsklasse A en dat betekent voor jou dan weer dat dit de zwaarste kwaliteitsklasse is. Deze dikte is bepalend voor hoe sterk en hoe veilig de constructie is. Een sterk kozijn zal minder snel verzakken en blijft lange tijd vormvast. En dikkere wanden zorgen er ook voor dat een raam niet snel open te breken is door eventuele onbevoegden die toegang tot jouw woning proberen te verkrijgen.

Stalen versteviging

Goede kozijnen hebben een intern stalen frame welke de constructie sterker en stijver maakt. De stijfheid is belangrijk omdat dit er voor zorgt dat het kozijn stabiel is en gedurende de hele levensduur goed in vorm blijft, niet gaat tochten en netjes te openen en sluiten is. In dit stalen frame wordt ook het hang en sluitwerk verankerd zodat het voordeel maximaal is. Zo’n stalen frame moet natuurlijk ook gegalvaniseerd zijn zodat het staal ook lang mee gaat.

Welke soort glas

Je raadt het al - kies voor het soort glas die goed in je budget past. Kies de beste die je nog kunt betalen. Dit kan Tripel of HR+++ glas zijn maar ook HR++ dubbel glas kan een goede keuze zijn. Bij triple glas heb je een hogere isolatiewaarde en dit kan heel erg fijn zijn als je aan een drukke weg woont of last hebt van ander lawaai. Een nadeel is dat je bij triple glas veel eerder last hebt van condens op de ramen en dat kan zeker als je een fraai uitzicht hebt op de natuur jammer zijn. Op dit moment ligt de balans tussen kosten en rendement bij HR++ glas en dit is dan ook ook het meest gebruikte.

Hang en sluitwerk

Vaak een vergeten post is het hang en sluitwerk van de ramen en deuren, ook wel de vulling van het kozijn genoemd. Terwijl dit voor het lang en goed functioneren van het geheel toch wel erg belangrijk is! Ook in de draaiende delen zijn er een paar Duitse topmerken en dat zijn Roto en Fuhr. Die leveren allebei kwalitatief uitstekend materiaal die voor jou de zekerheid geven van zowel goed functionerend als duurzaam hang en sluitwerk. Er is ook een gradatie van hoe inbraakwerend dit materiaal is. Ik raad je aan om te kiezen voor tenminste twee sterren SKG. SKG is een keurmerk welke wordt afgegeven voor beproefd en bewezen materialen. Deze wordt afgegeven in drie klassen, van een tot drie sterren, die staan voor oplopende wering tegen inbraak. Je kan deze graad zelf zien want die staat ingeslagen op de delen waar deze classificatie op is afgegeven. De kwaliteit is ook nog eens van belang omdat deze delen bepalen hoe goed de vensters sluiten in de tijd. Zowel een goede afstelling als de kwaliteit garanderen dat deze voor lange tijd goed is zodat er geen tocht ontstaat in de loop der jaren. Roto en Fuhr bestaan overigens ook al heel lang en zijn veel gebruikt zodat als er een keer iets kapot mocht gaan dat er dan makkelijk vervangende delen voor te verkrijgen zijn.

Hoe wordt het kozijn gemonteerd?

Bij de montage wordt ook vaak bezuinigd, dit wordt onder andere gedaan door geen kunststof stelkozijn te plaatsen. Nu is het soms gewoonweg niet mogelijk om dat toe te passen bijvoorbeeld bij oude woningen waarbij het kozijn zelf een dragend deel van de constructie is. Bij het verwijderen van het oude kozijn zou er dan structurele schade aan de woning kunnen ontstaan. De bouwkundig specialist zou je dit moeten kunnen vertellen bij de afspraak voor het inmeten. Het mooie van in een kunststof stelkozijn plaatsen is dat de afdichting heel lang goed blijft omdat het kozijn optimaal de ruimte heeft om bij warmte en koude te kunnen uitzetten en krimpen. Dus ik raad je aan om als het even kan te kiezen voor montage in een kunststof stelkozijn, dan heb je het langste plezier van jouw investering.

Inclusief de afwerking

Let er goed op dat de afwerking ook in het project wordt meegenomen! Niets is zo teleurstellend als om er na de montage achter te komen dat je zelf nog aan de slag moet met planken en zagen omdat je nog op kale delen van de muur kijkt. Of dat je moet bijbetalen voor het plaatsen van vensterbanken. Terwijl je juist dacht lekker goedkoop klaar te zijn! Let er dus op dat in de offerte is meegenomen dat alles volledig wordt afgewerkt, inclusief vensterbanken. Dan weet je zeker dat de boel straks gelijk helemaal voor elkaar is.

Service en garantie

Tegenwoordig is het heel normaal om 20 jaar garantie te krijgen op nieuwe kozijnen. Maar ook de service is erg belangrijk, let er dus op of het bedrijf in kwestie goed bereikbaar is, bel ze eens op dan heb je gelijk een idee wie je aan de lijn krijgt. Het is ook een goed idee om online te kijken hoe de reviews zijn van het bedrijf waar je mee in zee wilt gaan. Je krijgt dan een idee van wat de ervaringen zijn van de mensen die je voor zijn gegaan. Het is ook fijn als je niet met onderaannemers of verschillende partijen te maken hebt maar dat al het contact voor je wordt geregeld via een aanspreekpunt. Dan weet je wie je moet bellen met vragen en kan er nooit onduidelijkheid ontstaan over waar de bal ligt als je vragen of klachten hebt.

Keurmerken

Ik noemde eerder al het SKG keurmerk, dat zegt iets over de inbraak veiligheid. Daarnaast is er het politiekeurmerk veilig wonen, het PKVW. Let er op dat het geheel, dus de constructie en het gebruikte materiaal, voldoet aan dit keurmerk. Dit is niet alleen fijn voor je eigen veiligheid maar ook voor de portemonnee want veel verzekeringen geven een korting als de woning dit keurmerk draagt.

Conclusie

Al met al raad ik je aan om kritisch te zijn op alle aspecten van uw investering, controleer de offerte goed en let er op dat alle genoemde punten goed omschreven zijn. Vraag er ook naar tijdens het gesprek met een adviseur. Dat geeft je een stuk extra zekerheid omtrent jouw grote verbouwing. Mocht je nieuwe kozijnen kopen dan wens ik u alvast veel woonplezier!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Martin-A
Aantal keer gelezen: 3131x
Toegevoegd: 27-12-2016 14:45
Gewijzigd: 27-12-2016 22:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!