openhaard

Voordelen van verwarmen met open haard

openhaardHet verwarmen van je huis met een open haard heeft diverse voordelen die we graag met jou bespreken. Uiteraard heeft ieder voordeel ook zijn nadeel. Daarom is er in dit artikel ook zeker plaats voor enkele nadelen.

Functie van open haard

Vroeger waren open haarden erg functioneel. Het was de enige manier om woningen te voorzien van warmte. De komst van de centrale verwarming (CV) verdrong de open haard. De centrale verwarming was een veel efficiëntere manier van verwarmen. Tegenwoordig zijn kachels en haarden echter weer in opkomst.

Open haarden brengen gezelligheid in huis!

Wat voor associaties roept een open haard bij jou op? Waarschijnlijk in elk geval gezelligheid of knusheid. Niets is fijner dan bij een knisperend houtvuurtje zitten en dat in je eigen huis! Samen met familie, vrienden of gewoon eens een avondje lekker alleen, met een goed boek en een glas wijn. Laten we gewoon direct van start gaan en snel alle voordelen van het verwarmen met een open haard met je bespreken. Pas daarna komen we met de nadelen. Want die zijn er ook echt...

Open haard als extra energievoorziening

Een open haard in je huis brengt extra sfeer, knusheid en gezelligheid maar een ander groot voordeel hiervan is, is dat je met een open haard een warmtebron hebt die directe warmte afgeeft. Heb je het koud? Ga dan voor je haard zitten en je hebt het zo weer warm. Je huis alleen verwarmen met open haardvuur is niet te doen, aangezien het alleen rondom de haard behaaglijk warm is. De kamers zelf worden nauwelijks verwarmd. Wél is het handig om een open haard als extra energievoorziening achter de hand te hebben! Mocht je Cv-ketel het opeens begeven op een koude winterdag of de stroom uitvallen, dan hoef je toch geen kou te lijden.

Alle voordelen:

  • Open haarden zijn vreselijk gezellig; je voelt de intense warmte, ziet de vlammen, hoort het vuur knisperen en ruikt het verkoolde hout. Heerlijk!
  • Met een open haard heb je altijd een extra energievoorziening achter de hand, voor het geval dat...
  • Ze zijn goedkoper dan gashaarden of houtkachels
  • Kies uit allerlei open haarden. Er is altijd wel een haard die perfect bij je stijl/interieur past

Open haarden en hun rendement

Het grote voordeel van een open haard is o.a. dat het directe warmte afgeeft. Stralingswarmte. Je zou het misschien niet zeggen maar er gaat ondertussen wel veel energie verloren. Het rendement van open haarden is laag, erg laag. Een houtblok geeft namelijk maar ongeveer 10% energie vrij bij verbranding. De rest van de energie verdwijnt via je schoorsteen naar buiten toe.

Bijverwarmen met Cv-ketel

Je weet nu dat je met een knisperend open haardvuurtje in je huis wél veel gezelligheid in huis haalt maar dat het rendement van verwarmen laag is. Sterker nog, je haalt de kou letterlijk in huis. Doordat de warmte via de schoorsteen naar buiten gaat, vindt er onderdruk plaats in je woning. De schoorsteen trekt zo hard dat alle warmte in je huis naar de schoorsteen toe wordt gezogen. Daarmee wordt juist de (koude) lucht van buiten weer je huis ingezogen. We raden je daarom aan om, indien je een open haard hebt, deze vooral niet op hele koude dagen te gebruiken.

Een open haard schaf je niet aan omdat het een goedkope manier van verwarmen is maar omdat het gezelligheid brengt. Want alleen rondom de haard is het behaaglijk warm, op andere plekken in je woning zal het koud en tochtig aanvoelen. Je zult dus altijd je huis moeten bijverwarmen.

Gebruik goed en droog hout voor meer rendement

Het is vrij lastig om uit je open haard meer rendement te halen. Een beetje verbetering is echter wel mogelijk, bijvoorbeeld door op het soort hout te letten dat je gebruikt. Er zijn veel houtsoorten die een snelle verbranding hebben en misschien wel goedkoop in aanschaf zijn, maar verhouding duurder zijn. Welk hout kun je het beste gebruiken voor je open haard? In ieder geval moet je altijd droog hout gebruiken. Hout met een vochtigheidspercentage van boven de 15% is ongeschikt. Koop eventueel een vochtmeter om te controleren hoe vochtig het hout is. Hieronder lees je welke houtsoorten erg geschikt zijn voor de open haard en een hoger rendement geven.

Houtsoorten

  • Hout van fruitbomen --> Brandt lang en geeft een heerlijke geur af
  • Hout van kastanjebomen --> Indien droog, brandt het zeer goed
  • Eikenhout --> Brandt lang en geeft veel warmte
  • Hard hout beuken --> Langzame, goede verbranding
  • Essen hout --> Dit hout geeft mooie vlammen én brandt lang en gelijkmatig

Giftige dampen, stoffen en ventilatie

We raden je aan om nooit smerig hout te gebruiken in je open haard. Smerig hout is bijvoorbeeld hout waar nog resten verf op zitten of lijm. Kijk ook uit met geïmpregneerd hout, multiplex en spaanplaten. Hierbij komen namelijk veel gifstoffen vrij bij verbranding. Zorg ervoor dat je de woning goed ventileert als je gebruikmaakt van je open haard.

5 onmisbare stooktips

Hieronder vind je 5 stooktips waarmee je nog meer rendement en plezier uit je open haard haalt. Veel van deze tips hebben echter ook betrekking op je veiligheid en het milieu.

  1. Stook nooit met nat hout maar alleen met droog hout. Natuurlijk brandt hout dat vochtig is niet goed, maar het zorgt ook nog eens voor veel rook. Niet prettig voor de buren dus. In vochtig rook zit daarnaast ook veel fijnstof. Als je zelf hout hakt moet je dit minstens twee jaar te drogen leggen. Geïmpregneerd hout, geverfd hout en platen zijn not done! Misschien brandt het wel lekker maar er komen allerlei zeer schadelijke stoffen en gifgassen vrij. Datzelfde geldt voor karton en papier.
  2. Bij mistig weer gebruik je de open haard niet. Waarom niet? De rook blijft dan namelijk hangen en dat kan voor omwonenden voor veel overlast zorgen. Laat je schoorsteen trouwens minimaal 1 keer per jaar vegen door een erkende schoorsteenveger.
  3. Koop niet zomaar hout maar probeer na te gaan waar het hout vandaan komt. Bestel alleen hout met de PEFC- of FSC- keurmerken. Deze keurmerken geven je de garantie dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.
  4. Gebruik gewoon minder hout wanneer het te warm in huis wordt. Sommige mensen smoren in plaats daarvan het hout. Dat is echter onverstandig. Want door de luchttoevoerklep dicht te schuiven, vindt er geen volledig verbranding meer plaats. Er ontstaan in dat geval stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid. Houd de luchttoevoer altijd open.
  5. Vergeet ook niet om je woning tijdens het stoken altijd goed te ventileren! Vuur heeft namelijk zuurstof nodig en alleen dan kan je stoorsteen het rook goed aantrekken. Je stookt goed wanneer het vuur gele vlammen heeft. Er vind geen goed verbranding plaats wanneer de vlammen dieporanje gekleurd zijn.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 4234x
Toegevoegd: 26-10-2016 20:43
Gewijzigd: 26-11-2016 22:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3729 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!