Hoe zorg je voor een waardevermeerdering van je woning?

Hoe zorg je voor een waardevermeerdering van je woning?

Hoe zorg je voor een waardevermeerdering van je woning?Bij een verbouwing denken mensen vaak alleen aan de kosten die het met zich meebrengt. Maar waar men vaak niet aan denkt is de waardevermeerdering die je ermee creëert. Daarnaast is er ook verwarring om wat nou precies wel of niet de waarde van een huis verhoogt. In dit artikel vertellen we je er alles over!

Keuken, badkamer en tuin zorgen vaak niet voor meer waarde

Er is nogal wat verwarring omtrent wat nou wel of niet voor een waardevermeerdering van je woning zorgt. Het verbouwen van de keuken of badkamer bijvoorbeeld wordt door veel mensen gezien als een waardevermeerdering. Maar, het nadeel hiervan is dat het erg smaakgevoelig is. Jij zelf vindt bijvoorbeeld een ligbad erg belangrijk, maar de koper wil juist liever een ruime douche. Of jij wilt keukenkastjes in een bepaalde kleur met mooie handgrepen, terwijl de koper juist een compleet andere smaak kan hebben. Dit zullen ze dan aan moeten passen en dat gaat geld kosten. Dit geld gaan ze ‘inhouden’ op de prijs van jouw woning. Hierdoor realiseer je dus uiteindelijk alsnog geen waardevermeerdering en maak je, gezien de verbouwkosten, misschien wel verlies. Hetzelfde geldt eigenlijk vaak ook voor de tuin. Mensen denken hierbij ook vaak dat elke verbouwing van de tuin zorgt voor een waardevermeerdering van het totaalplaatje. Echter is het net zoals bij de keuken en badkamer zo dat het erg smaakgevoelig is. Jij houdt misschien van veel kleur, terwijl de potentiële koper liever een stenen tuin met een kleine vijver ziet. Maar, er zijn ook situaties waarbij de verbouwing van de tuin wel kan leiden tot waardevermeerdering. Hierbij moet je wel denken aan ingrepen als een luxe tuinhuis of een zwembad. Echter is dit voor veel huishoudens vaak een te dure ingreep. Maar het gaat natuurlijk ook niet altijd om waardevermeerdering. Normaliter verbouw je je woning omdat je het prettiger vindt wonen of het simpelweg gewoon mooier vindt. Maar als je toch je woning verbouwt om waardevermeerdering te realiseren helpen we je graag. Onderstaand zijn een aantal punten die gegarandeerd zorgen voor een waardevermeerdering van je woning.

Achterstallig onderhoud

Om te beginnen zou je kunnen kijken naar simpel achterstallig onderhoud. Als je heel kritisch naar je huis kijkt zijn er namelijk altijd wel kleine dingen die er moeten gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan je kozijnen; kunnen deze een opknapbeurt gebruiken? Of is er hier en daar een klein likje verf nodig? Zo zijn er ongetwijfeld nog een aantal kleine dingen die je te binnen schieten.
Dit lijkt misschien niks, maar voor jezelf kan het al snel als een ‘nieuw’ huis aanvoelen. En, voor de koper, voelt het ook als een frisse en goed onderhouden woning.

Betere isolatie

Isolatie is bij veel huizen nog steeds een issue. Met name bij oudere woningen is er maar een deel van de woning geïsoleerd. Ook zien we soms dat de isolatie door de jaren heen enigszins afgenomen is. Dit zie je vaak bij oude woningen. Hierdoor kunnen de stookkosten onnodig hoog worden. Gemiddeld bespaar je met goede isolatie rond de 30% op je gasrekening. Dit is niet alleen aantrekkelijk voor jezelf, maar voor de koper van je huis is het ook een enorm pluspunt.
Duurzamer maken

Duurzaamheid is een trend die de afgelopen jaren steeds vaker terugkomt. In bijvoorbeeld de voeding- en kledingindustrie, maar ook in het terugdringen van de CO2 door vaker de fiets te pakken. Waar we het ook steeds meer terugzien zijn in de Nederlandse huishoudens. Iedereen wil zijn steentje bijdragen aan een gezond milieu. Daarnaast zorgt de verduurzaming van je woning ook tot lagere vaste lasten. Zonnepanelen en een nieuwe CV-ketel zijn manieren om je woning duurzamer te maken en daardoor voor een waardevermeerdering te zorgen.

Van enkel naar dubbel glas

Net als bij het isolatiemateriaal is het bij oude huizen vaak zo dat ze nog beschikken over enkel glas in plaats van dubbel glas. Hierdoor verliest je woning veel warmte en kunnen de stookkosten flink oplopen. Om je eigen maandelijkse lasten te verlagen zou je er dus voor kunnen kiezen om al het enkele glas te vervangen voor dubbel glas. Ga je je woning verkopen dan zal dubbel glas zeker voor een waardevermeerdering zorgen.

Vergroot de woonoppervlakte

Één van de factoren die van grote invloed is op de waarde van een woning is de woonoppervlakte. Vaak is het zo: hoe meer woonoppervlakte je hebt, des te meer je uiteindelijk bij verkoop voor je huis kan vragen. Misschien heb je zelf de extra ruimte niet nodig, maar wanneer je eraan zit te denken om je huis te verkopen kan het een goed idee zijn om hierover na te denken.
Dit betekent niet dat je direct moet denken aan een aan- of uitbouw. Begin eerst bij je zolder. Is deze bijvoorbeeld om te bouwen tot een extra ruimte/slaapkamer? Door middel van een vaste trap naar zolder mag dit meegerekend worden in de totale oppervlakte van een huis. beschikt die niet over een trap, dan wordt het in principe gezien als een ‘loze ruimte’.

Gevelrenovatie

Als laatste zou je nog kritisch kunnen kijken naar de buitenkant van je woning, specifiek de muren en de gevel. Bij veel woningen is gevelrenovatie namelijk niet ongewenst. Weer en wind zorgt voor slijtage aan de gevel en dit kan de uitstraling van je woning negatief beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan verkleuring van de stenen en schade door vorst.
Echter hoeft schade aan de gevel niet altijd zichtbaar te zijn. Zo ontstaat er met de jaren ook onzichtbare schade. Uit onderzoek is gebleken dat woningen die gebouwd zijn tussen 1945 en 1980, panden met gemetselde gevels en woningen waar naderhand de spouw geïsoleerd is hier gevoelig voor zijn. Dit noemen ze ook wel risicopanden. Gebouwen met vier of meer woonlager vallen hier ook onder. Daarnaast zien we tegenwoordig ook steeds meer woningen met scheuren in de muur. Dergelijke scheuren zijn (helaas) een teken van een probleem met de stabiliteit en constructie van de muur of gevel. Indien je scheuren in de muren van jouw woning ziet is het aan te raden om dit te laten onderzoeken door een professionele gevelspecialist. Zij zullen de gevel uitgebreid inspecteren en de precieze oorzaak vaststellen. Belangrijk is dat de betreffende partij tot de specifieke oorzaak komt alvorens het willen herstellen van de schade. Doen ze dit niet, dan is de kans natuurlijk erg groot dat de schade opnieuw zal ontstaan. Dit wil je natuurlijk niet.
Het zal je verbazen hoe veel een gevelrenovatie met de uitstraling en conditie van je woning kan doen. Je kunt je dus goed voorstellen dat een dergelijke ingreep voor een flinke waardevermeerdering kan zorgen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 2479x
Toegevoegd: 17-02-2020 10:29
Gewijzigd: 18-02-2020 09:29

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!