tuinhuis

De voordelen van een tuinhuisje

tuinhuisDe overeenkomstige factor tussen garages en schuurtjes is waarschijnlijk wel de ruimte, of beter gezegd: het gebrek eraan. Je auto of je fiets kun je nog wel naar binnen manoeuvreren, maar je tuinset of je tuingereedschap is dan meteen een stuk minder bereikbaar. Gelukkig is er een mooie manier om voor extra ruimte te zorgen: een tuinhuis. En dat schept vervolgens allerlei nieuwe mogelijkheden.

O, die ruimte

Ruimte heb je maar zelden genoeg. Je hoeveelheid tuingereedschap, speelgoed en tuinmeubelen is al snel groter dan de beschikbare ruimte in je schuurtje. Met handig en listig opstapelen en inrichten kun je weliswaar meer kwijt, maar dat komt de bereikbaarheid niet altijd ten goede. Bovendien vraagt een ordelijk systeem ook dat alle gebruikers van die spulletjes in je schuur zich ook aan die orde houden. En laten we eerlijk zijn, dat valt niet altijd mee. Ook een kritisch opruimen van het schuurtje waarbij overbodige spulletjes worden weggegeven of een enkele reis naar de vuilstort beleven is een mogelijkheid om voor extra ruimte te zorgen, maar opruimen blijkt in de praktijk vaak toch erg lastig. Dat heeft er vooral mee te maken dat de hoeveelheid spullen de neiging heeft om toch weer aan te groeien. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden dan een opgestapelde en overgeorganiseerde inrichting van het schuurtje of de garage of extreme opruimbeurten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tuinhuisje?

Extra ruimte creëren

Door het plaatsen of laten plaatsen van een tuinhuisje creëer je een extra vertrek, gewoon in je tuin. Daar moet die tuin dan wel voldoende ruimte bieden. Omdat tuinhuisjes in allerlei maten verkrijgbaar zijn is er meestal wel een type te vinden dat in je tuin past. Zo niet, dan heb je nog die andere optie om ruimte te maken: opruimen en wegdoen van overbodig materiaal.

Een tuinhuisje

Tuinhuisjes heb je in allerlei soorten en maten.  En dat biedt meteen nog meer mogelijkheden. Een tuinhuisje is voor van alles en nog wat te gebruiken en niet noodzakelijkerwijs alleen voor tuinmeubels of tuingereedschap.  Het is goed je allereerst af te vragen wat de functie zou kunnen of moeten zijn van je tuinhuisje. Ofwel: waar ga je het tuinhuisje voor gebruiken? Pas daarná kun je in een tuincentrum of een specialist in tuinhuisjes gaan kijken wat er zoal te koop is.  Globaal kun je voor het gebruik van een tuinhuisje het volgende bedenken:

  • Als schuurtje
  • Als speelhuisje
  • Werkplaats
  • Hobbyschuur of atelier
  • Studeerkamer of werkkamer
  • Gastenverblijf
  • Lekker loungen

Laten we de ideeën eens nader bekijken

Gebruik het tuinhuisje als schuurtje

Een tuinhuisje is een prima schuurtje. Je kunt hier je fiets, scooter of brommer stallen, maar ook je tuingereedschap of je tuinmeubelen en de barbecue. Misschien een rol kippengaas, een sneeuwschuiver of wat oude spulletjes die eigenlijk nauwelijks gebruikt toch nog niet weg mogen. Ofwel, wat je nog meer aan spullen in een schuurtje hebt staan.

Gebruik het tuinhuisje als speelhuisje

Als je een tuinhuisje hebt dat je als speelhuisje inricht zullen je kinderen je erg dankbaar zijn. Een eigen, overdekte speelplek waar je nét even wat meer vrijheid hebt dan in de woonkamer, zoiets is voor kinderen een droom die uitkomt. Bovendien kun je aardig wat binnen- en buitenspeelgoed van de kids op deze manier prima kwijt.

Gebruik het tuinhuisje als werkplaats

Knutsel je graag, dan is een tuinhuisje als werkplaats in te richten. Prettig, omdat je je hier niet meteen zorgen hoeft te maken als er wat spijkers, zaagsel of houtkrullen op tafel blijven liggen of op de vloer terecht komen.  Ook fijn dat je enkele dagen aan een werkstuk kunt werken zonder dat je tussendoor steeds weer alles moet opruimen.

Gebruik het tuinhuisje als hobbyschuur of atelier

Er zijn meer hobby’s die ruimte vragen. Vind je het werken met glas-in-lood fijn? Of heb je andere ambachtelijke hobby’s zoals bijvoorbeeld het matten van stoelen? Dan biedt het tuinhuisje je de ruimte die je nodig hebt en de gelegenheid langer aan een werkstuk bezig te zijn. Werk je graag aan een mooi schilderij? Een tuinhuisje is ook prima in te richten als atelier.

Gebruik het tuinhuisje als gastenverblijf

Als het tuinhuisje een beetje groter is, kun je het ook inrichten als gastenverblijf of logeerkamer. In zo’n geval is het natuurlijk wel prettig als je ook voorzieningen aanlegt als elektriciteit, waterleiding en riolering. Ook verwarming wordt op prijs gesteld.  Het voordeel van een gastenverblijf in je tuinhuisje is dat je hiermee voor jouzelf én voor de gasten extra privacy creëert. Houdt er wel rekening mee dat je voor grotere tuinhuisjes misschien een vergunning van de gemeente nodig hebt. Even navraag doen wat de regels in jouw gemeente zijn kan je een hoop gedoe besparen.

Gebruik het tuinhuisje om lekker te loungen

Een leuk ingericht tuinhuisje, compleet met koelkastje en een veranda voor de deur levert je een ideaal loungeplekje op. Je gaat als het ware op vakantie in je eigen tuin. Vanaf het tuinhuisje kijk je weer even heel anders naar je eigen tuin. Ook fijn dat je hier voor jezelf een extra rustig en privé plekje kunt inrichten.  Heb je een afdakje, dan verzekert je dit bij erg zonnig weer van een fijn schaduwplekje. Bij wat vochtig weer geeft het je de gelegenheid toch nog buiten te zijn.

Van idee naar praktijk

Je hebt een aantal mogelijke toepassingen voor een tuinhuisje gezien, maar het is heel goed mogelijk dat je zelf de lijst nog kunt uitbreiden. Jij weet immers het beste wat je wil en waar je in je tekort aan ruimte tegenaan bent gelopen. Een goed idee moet uiteraard wel in je tuin passen, het is goed om de maten van je tuin op te meten. Als je een plattegrond maakt kun je beter plannen hoeveel ruimte je in werkelijkheid te besteden hebt. Wat je ook doet, vraag in ieder geval even bij je gemeente na of er voorschriften zijn waar je je aan dient te houden. Voor grotere tuinhuisjes is waarschijnlijk een vergunning nodig. Ga je naar een gespecialiseerde handelaar in tuinhuisjes, dan kan deze je van de belangrijkste punten op het gebied van de regelgeving wel bijpraten.

Modellen en materialen

Tuinhuisjes worden bijna altijd van tuinhout gemaakt, dat is hout dat al een speciale bewerking heeft ondergaan om bestand te zijn tegen ons klimaat. In een enkel geval heb je ook hele kleine tuinhuisjes en tuinkasten van kunststof. Wat houtsoorten betreft is er vaak wel een keuze, afhankelijk van het model waar je voor kiest.

Laten plaatsen of zelf doen?

In de meeste gevallen wordt het tuinhuisje door de leverancier afgeleverd en geplaatst. Dat maakt het ook mogelijk dat je in voorkomende gevallen aanspraak kunt maken op garantie. Waarschijnlijk zul je zelf vooraf wel het terrein vrij moeten maken van begroeiing. Soms moet je ook zorgen dat de bovenlaag zwarte grond al is vervangen voor wit zand, maar dit soort dingen kun je ook even overleggen met de leverancier.  Het aanbod van tuinhuisjes is in veel gevallen zo groot, dat maar weinig leveranciers alle mogelijkheden in hun showrooms ten toon kunnen stellen. Kun je toch het juiste model niet vinden en ben je wel erg handig? Dan kun je een tuinhuisje natuurlijk ook helemaal zelf proberen te bouwen. 






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: JvG
Aantal keer gelezen: 2499x
Toegevoegd: 03-11-2016 11:16
Gewijzigd: 04-11-2016 00:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!