Waarom kiezen voor gevel zonnepanelen?

Waarom kiezen voor gevel zonnepanelen?

Waarom kiezen voor gevel zonnepanelen?Met de toenemende vraag naar hernieuwbare energiebronnen, is de populariteit van zonnepanelen enorm gestegen. Zonnepanelen worden gebruikt om energie op te wekken voor huizen en gebouwen. Echter, niet alle gebouwen hebben het dakoppervlak om zonnepanelen te plaatsen. Een oplossing hiervoor is het installeren van gevel zonnepanelen. In dit artikel gaan we dieper in op gevel zonnepanelen en bespreken we enkele belangrijke onderwerpen.

Hoe werken gevel zonnepanelen? 

Gevel zonnepanelen werken op dezelfde manier als traditionele zonnepanelen. Het enige verschil is dat gevel zonnepanelen verticaal op de gevel worden gemonteerd, in plaats van horizontaal op het dak. Wanneer zonlicht op de gevel zonnepanelen valt, worden de fotovoltaïsche cellen in de panelen geactiveerd. Deze cellen zijn gemaakt van halfgeleidend materiaal, meestal silicium, en bestaan uit twee lagen. Wanneer licht op de cellen valt, worden elektronen in de halfgeleidende laag geactiveerd en bewegen ze naar de andere laag, waardoor een stroom wordt opgewekt. De opgewekte stroom wordt naar een omvormer geleid, die de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom die kan worden gebruikt in huis of gebouw. De wisselstroom wordt vervolgens gebruikt voor verlichting, apparaten en andere elektronische apparatuur.

Waar op letten bij het aanschaffen van gevel zonnepanelen?

Als je overweegt om gevel zonnepanelen aan te schaffen, zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Hier zijn een aantal dingen om op te letten bij het aanschaffen van gevel zonnepanelen:

  1. Geschiktheid voor jouw gebouw: gevel zonnepanelen zijn geschikt voor bijna alle soorten gebouwen, maar het is belangrijk om te controleren of jouw gebouw de juiste eigenschappen heeft. Dit omvat factoren zoals de oriëntatie van het gebouw, de beschikbare oppervlakte op de gevel en de belastingcapaciteit van de gevel.

  1. Kwaliteit van de panelen: het is belangrijk om zonnepanelen van goede kwaliteit te kiezen die duurzaam zijn en lang meegaan. Dit betekent dat je moet zoeken naar zonnepanelen van gerenommeerde merken die een goede garantie bieden en die zijn gecertificeerd door de juiste instanties.

  1. Installatie door professionals: het is van cruciaal belang om gevel zonnepanelen te laten installeren door een professionele installateur met ervaring in het plaatsen van zonnepanelen op gevels. Dit omvat het beoordelen van de geschiktheid van de gevel, het kiezen van de juiste materialen en het correct installeren van de panelen.

  1. Kosten: de kosten van gevel zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het project, de kwaliteit van de panelen en de installatiekosten. Het is belangrijk om offertes te vergelijken en te zoeken naar het beste aanbod, maar let er wel op dat goedkoop niet altijd de beste keuze is.

  1. Opbrengst: het is belangrijk om de verwachte opbrengst van de gevel zonnepanelen te kennen voordat je ze aanschaft. Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder de locatie van het gebouw, de oriëntatie van de gevel en de hoeveelheid zonlicht die de gevel ontvangt. Een professionele installateur kan je helpen bij het bepalen van de verwachte opbrengst van de gevel zonnepanelen.

Door rekening te houden met deze factoren, kun je gevel zonnepanelen aanschaffen die geschikt zijn voor jouw gebouw en die zorgen voor een goede opbrengst van zonne-energie. Het is altijd aan te raden om een professionele installateur te raadplegen om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.


Zijn gevel zonnepanelen geschikt voor elke gevel?

Gevel zonnepanelen zijn over het algemeen geschikt voor de meeste soorten gevels, maar de geschiktheid hangt af van verschillende factoren. Belangrijke factoren zijn onder andere de oriëntatie van de gevel, de beschikbare oppervlakte op de gevel en de belastingcapaciteit van de gevel. Het is belangrijk om de geschiktheid van de gevel te laten beoordelen door een professionele installateur voordat je overgaat tot het aanschaffen van gevel zonnepanelen. Op deze manier weet je zeker dat de gevel geschikt is voor het plaatsen van de zonnepanelen en dat deze veilig en effectief kunnen worden geïnstalleerd.

Voordelen van gevel zonnepanelen

Gevel zonnepanelen hebben redelijk veel voordelen, hieronder staan er een aantal:

  1. Ruimtebesparing: een van de belangrijkste voordelen van gevel zonnepanelen is dat ze ruimte besparen. In tegenstelling tot traditionele zonnepanelen die op het dak worden geplaatst, worden gevel zonnepanelen verticaal op de gevel gemonteerd. Dit betekent dat er geen extra ruimte op het dak nodig is om zonnepanelen te plaatsen.

  1. Esthetisch aantrekkelijk: naast de ruimtebesparing, zijn gevel zonnepanelen ook esthetisch aantrekkelijk. Door de panelen op de gevel te monteren, worden ze geïntegreerd in de architectuur van het gebouw en dragen ze bij aan de esthetische uitstraling.

  1. Hogere opbrengst: gevel zonnepanelen kunnen hogere opbrengsten opleveren dan traditionele zonnepanelen. Dit komt doordat gevel zonnepanelen vaak loodrecht op de zon worden geplaatst en dus altijd direct zonlicht ontvangen.

  1. Geschikt voor verschillende gebouwen: gevel zonnepanelen zijn geschikt voor verschillende soorten gebouwen. Dit komt doordat ze op bijna elke gevel kunnen worden geplaatst, ongeacht de oriëntatie. Dit betekent dat zowel noord- als zuid gerichte gevels geschikt zijn voor het plaatsen van gevel zonnepanelen.

Al met al zijn deze voordelen voor veel mensen al genoeg om te kiezen voor gevel zonnepanelen. Als je nog steeds niet overtuigd bent, dan kan je ook online nog meer inspiratie opdoen of eventueel kijken in je omgeving.  

Installatie van gevel zonnepanelen

De installatie van gevel zonnepanelen vereist een aantal aandachtspunten. Ten eerste is het belangrijk om de juiste positie te bepalen. Gevel zonnepanelen moeten worden geplaatst op  een positie waar ze voldoende zonlicht kunnen ontvangen. Dit betekent dat ze vaak op het zuiden of zuidoosten worden geplaatst. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor de juiste panelen. Niet alle zonnepanelen zijn geschikt voor gevelmontage. Er zijn speciale gevel zonnepanelen beschikbaar die zijn ontworpen om op de gevel te worden gemonteerd. Tot slot moet de installatie worden uitgevoerd door een professional. Een specialist in zonne-energie kan de installatie uitvoeren en ervoor zorgen dat de panelen op de juiste manier worden gemonteerd en aangesloten. 

Al met al is de installatie van gevel zonnepanelen iets wat goed moet gebeuren en daarom is het dus belangrijk om te kiezen voor de juiste gevel zonnepanelen en daarbij de installatie te laten uitvoeren door een professional. 

Conclusie

Gevel zonnepanelen bieden vele voordelen, waaronder ruimtebesparing, esthetische aantrekkelijkheid en hogere opbrengst. Het plaatsen van gevel zonnepanelen is een goede oplossing voor gebouwen die niet over voldoende dakoppervlak beschikken. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals geschiktheid voor het gebouw, kwaliteit van de panelen, installatie door professionals, kosten en opbrengst bij het aanschaffen van gevel zonnepanelen. Het installatieproces van gevel zonnepanelen vereist aandacht voor de juiste positie en de juiste panelen en moet worden uitgevoerd door een professional. Door deze factoren te overwegen, kunnen gevel zonnepanelen zorgen voor een goede opbrengst van zonne-energie en bijdragen aan een duurzamere toekomst.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MatthijsvanSommeren
Aantal keer gelezen: 690x
Toegevoegd: 23-02-2023 11:01
Gewijzigd: 24-02-2023 11:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!