Wespennest

10 tips omtrent het verwijderen van een wespennest

WespennestWespen komen in de lente en zomer in groten getale voor in Nederland. Jij hebt vast en zeker ook regelmatig te maken met dit ongedierte. Een paar wespen is natuurlijk niet zo’n ramp. Maar wat als het er ineens heel erg veel zijn? In dat geval zit er mogelijk een wespennest. Dit nest wil jij natuurlijk zo snel mogelijk weg hebben. Daarom krijg je hier 10 tips omtrent het verwijderen van een wespennest.


1. Betreft het een levend of ‘dood’ nest?

Heb jij een wespennest ontdekt op je zolder of in een schuurtje? Dan gaan mogelijk direct alle alarmbellen rinkelen. Goed dat je zo alert bent, maar het ontdekken van een wespennest is niet direct reden tot paniek. Het kan namelijk maar zo zijn dat het al en oud nest betreft. Mogelijkerwijs hebben hier vorig jaar wespen gewoond. Dit kun je vrij snel ontdekken. Hoe? Door het nest korte tijd te observeren. Wespen zijn namelijk actieve beestjes. Zij vliegen hun nest vaak in en uit. Heb jij al gedurende enige tijd geen bedrijvigheid gezien rond het nest? Dan is de kans groot dat er geen wespen meer wonen. In dat geval kun je in alle rust beginnen met het verwijderen van het nest. Doe dit alleen wanneer je echt zeker weet dat er geen activiteit meer is in het nest.

2. Laat de ingang van het nest altijd open

Sommige mensen hebben de neiging om ingang af te dichten. Vaak wordt gedacht dat de wespen het nest dan niet meer uit kunnen vliegen. Op den duur moeten de beestjes dus zelf sterven. Dit gebeurt echter niet. Wanneer u de ingang afdicht met een voorwerp, zoeken de wespen namelijk een andere uitweg. Zo kan het ongedierte zonder al te veel problemen een opening in het nest vreten. En wanneer zij een nieuwe uitweg hebben gevonden, zijn wespen ontzettend agressief. De kans is dan ook groot dat ze ten aanval trekken wanneer zij mensen in de omgeving van hun nest zien.

3. Wespennest in beginstadium verwijderen

Heeft u een wespennest ontdekt rondom uw woning? Bekijk dan altijd eerst hoe groot het nest al is. Een beginnend wespennest is vaak niet veel groter dan een tennisbal. Wanneer u een dergelijk nest aantreft, kunt u deze doorgaans prima zelf bestrijden en verwijderen. In dat geval zijn er namelijk nog nauwelijks wespen aanwezig in het nest. Zorg wel dat u direct actie onderneemt, want anders is het nest binnen de kortste keren een heel stuk groter. Was het nest bij aantreffen al een stuk groter dan een tennisbal? Dan is het vaak niet verstandig het wespennest zelf te verwijderen. Er kunnen dan namelijk maar zo een paar duizend wespen in het nest zitten. En u wilt natuurlijk niet dat deze zich tegen u gaan keren.

4. Maak het nest niet kapot

Een wespennest kapotmaken, is vragen om problemen. Dit is zeker het geval wanneer jij te maken hebt met een groot wespennest. Hier kunnen namelijk wel een paar duizend wespen in wonen. Door met een stok tegen het nest aan te slaan, gaat deze snel kapot. De wespen die op dat moment in het nest aanwezig zijn, richten zich ongetwijfeld tot jou. Jij hebt hun nest gesloopt en dat zullen ze je vast en zeker betaald zetten.

5. Roei de wespen eerst uit

Verwijder een wespennest nooit, maar dan ook nooit wanneer er nog levende wespen aanwezig zijn. Doe je dit toch? Dan moet je niet vreemd opkijken wanneer jij een paar keer flink gestoken wordt. Voordat je overgaat tot verwijdering van het nest, is het verstandig het ongedierte eerst te bestrijden. Dit kan op verschillende manieren. De meest effectieve manier is wat gif strooien voor de ingang van het nest.


6. Een wespennest bestrijden met water

Veel mensen denken dat water een goed middel is om een wespennest te bestrijden. Alleen bij een beginnend wespennest heeft dit echter zin. Tenminste, wanneer u kokend water gebruikt. Heeft u een groot nest aangetroffen? Probeer de wespen dan absoluut niet met kokend water te doden. In een groot nest zitten namelijk heel wat wespen. De kans is groot dat een deel hiervan weet te ontsnappen. Deze wespen zijn agressief en vallen de bestrijder vervolgens aan. U kunt overigens nog wel proberen de wespen te bestrijden met water en afwasmiddel. Maak hier een gemend goedje van, doe dit in een plantenspuit en spuit dit vervolgens in het nest. Ook bij deze methode zijn er vast en zeker wat wespen die ontsnappen. Ga dus voorzichtig te werk.

7. Geef wespen geen kans u te steken

Wespennesten worden doorgaans ontdekt bij warm weer. Mensen lopen in deze periode vaak in een T-shirt en korte broek buiten. In deze kleding gaat u natuurlijk geen wespennest verwijderen. Waarom niet? Omdat uw armen en benen niet bedekt zijn. Wanneer u het nest eerst gaat bestrijden, geeft u de wespen namelijk de kans u te steken. Zorg er daarom altijd voor dat er zoveel mogelijk van uw lichaam bedekt is als u een wespennest gaat verwijderen. In dat geval geeft u wespen immers geen kans om u te steken. Wilt u sowieso geen risico lopen gestoken te worden? Schakel dan een ongediertebestrijder in.

8. Onderneem direct actie

Een wespennest wordt vrijwel nooit direct ontdekt. Wanneer mensen het nest waarnemen, is deze vaak al behoorlijk groot. Onderneem in dat geval direct actie. Indien er niets gedaan wordt, groeit het nest namelijk alleen nog maar verder. Er komen meer wespen, waardoor de overlast ook alleen maar groter wordt. Wanneer je een wespennest direct bestrijdt, zorg je dat het aantal wespen juist achteruit gaat. Wanneer alle wespen dood zijn, kun jij het nest rustig verwijderen. Heb jij wel een beginnend nest ontdekt? Wacht dan tot de koningin het nest heeft verlaten en dicht de ingang vervolgens af. Wanneer zij niet binnen kan komen, vertrekt zij en keert niet weer terug. Zodoende kun jij het wespennest in alle rust verwijderen.

9. Verwijder een wespennest in de minder actieve periodes

Net als mensen hebben ook wespen zo hun minder actieve periodes. Dit is bijvoorbeeld ’s nachts. Wanneer u de wespen wilt bestrijden voor u het nest gaat verwijderen, kunt u dit dus ook het beste in de nacht doen. De meeste wespen slapen dan en dat maakt het bestrijden een stuk makkelijker. Op deze manier is de kans groot dat u het wespennest de volgende dag kunt verwijderen. Daarnaast is dit ongedierte ook ’s winters niet actief. Treft u aan het einde van de zomer een wespennest aan? Wacht dan met het verwijderen tot het kouder wordt. De wespen verlaten dan zelf het nest, waardoor u deze zonder problemen kunt verwijderen.

10. Schakel een ongediertebestrijder in

Een wespennest verwijderen kan bijzonder gevaarlijk zijn. Dit is zeker het geval wanneer het een groot nest betreft. Heb jij geen ervaring met het verwijderen van een wespennest? Vraag jezelf dan af of het verstandig is dat jij zelf actie onderneemt. Waarschijnlijk vind je het geen goed idee om het nest zelf te verwijderen. Schakel in dat geval een ongediertebestrijder in. Hij bestrijdt de wespen eerst en gaat vervolgens over tot het verwijderen van het nest. Op deze manier loop jij geen risico gestoken te worden. Bovendien weet je zo zeker dat jij definitief verlost bent van het wespennest.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: brittmeeuwsen-gmail-com
Aantal keer gelezen: 3061x
Toegevoegd: 19-04-2018 16:43
Gewijzigd: 26-04-2018 15:42

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!