Wat leveren zonnepanelen op?

Wat leveren zonnepanelen op?

Wat leveren zonnepanelen op?Tegenwoordig heeft iedereen het er over. Zonnepanelen. Dit komt omdat er erg veel voordelen aan het bezitten van zonnepanelen zit. Wil jij weten hoe dit werkt en wat het precies oplevert? Dan ben je hier op het juiste adres.

Het doel van zonnepanelen 

Een energierekening kan hoog oplopen, vooral tegenwoordig. Gelukkig is er een manier waarop je dit tegen kunt gaan. Namelijk door het aanschaffen van zonnepanelen. Zon en windenergie zijn twee energiebronnen die altijd aanwezig zijn, dus waarom zouden we daar geen gebruik van maken? Het doel van zonnepanelen is dus eigenlijk heel simpel, namelijk het maken en gebruiken van duurzame energie. 

Hoe werkt het? 

Eerst worden de zonnepanelen geplaatst op de plek waar jij ze wil hebben. Doe dit op een plek waar je weinig last hebt van schaduwen. Het is deze reden dat veel mensen de zonnepanelen op het dak hebben liggen. Woon jij ergens waar veel bomen staan? Dan is het dak niet altijd de beste optie. In dat geval kun je ze ook op de grond plaatsen. 

Wanneer de panelen liggen kunnen ze beginnen hun werk te doen. Oftewel het opwekken van energie uit zonlicht. De panelen doen dit door de lichtdeeltjes uit de zonnestralen te absorberen en deze vervolgens door het paneel heen te laten bewegen. Door het bewegen van de lichtdeeltjes ontstaat er elektrische spanning en dus uiteindelijk energie. 

Voordelen 

Nadelen 

  • Geld besparen. Natuurlijk is dit het eerste voordeel. Door zonnepanelen te gebruiken bespaar je namelijk ontzettend veel geld op je energierekening! Door zonne-energie hoef je niet meer gas of andere alternatieve opwekkers te gebruiken waar je waarschijnlijk veel voor betaald. 

  • Goed voor het milieu. Zonne-energie is duurzaam en een natuurlijk product. Oftewel ‘groene stroom’. Dit betekent dat het geen schade aan het milieu veroorzaakt. Het is uiteindelijk de bedoeling dat iedereen gaat werken en wonen met groene stroom.

  • Waarde van de woning gaat omhoog. Dit komt doordat de energielabel verbeterd. Ook zijn zonnepanelen erg gewild tegenwoordig, maar vinden mensen het een hele stap om zelf te laten leggen. Liggen de panelen er al? Dan is dat natuurlijk ideaal voor de consument. Wil je de woning dus ooit verkopen? Dan verdien je er met zonnepanelen veel meer aan! 

  • Je moet er geld in investeren. Zonnepanelen zijn namelijk niet goedkoop. Het aanschaffen kost enorm veel geld. Dit is de reden dat veel mensen het kopen van zonnepanelen uitstelt. Gelukkig kun je het geld wat je investeert wel terug verdienen op de lange duur door te besparen op je energierekening. 

  • Het valt erg op. Wil je zonnepanelen op het dak? Dan kan iedereen dit zien, en dat vindt niet iedereen mooi. Hetzelfde geldt wanneer je het buiten op de grond laat plaatsen. 

  • Aanpassingen maken aan de meterkast. Vanaf een bepaald minimum aan opgewekt stroom is het namelijk verplicht op een extra groep aan te brengen.  Het voordeel is dan dat het maar één keer gedaan hoeft te worden. 

Wat leveren ze op? 

Deze vraag wordt vaak als eerste gesteld wanneer iemand nadenkt over het aanschaffen van zonnepanelen. Wat levert het eigenlijk precies op? Om daar achter te komen moet je eerst weten wat Wp is, en waar het voor staat. Wp betekent Wattpiek en is een meeteenheid voor het vermogen van een zonnepaneel en ook de hoeveelheid elektriciteit in kilowattuur dat deze kan opwekken. Kilowattuur, of kWh, is simpelweg een manier om deze energie uit te drukken. 

De hoeveelheid kWh per Wp is afhankelijk van de hoeveelheid zon de panelen hebben kunnen mee pikken. De rekensom die je kunt gebruiken om te achterhalen hoeveel een paneel opwekt (het kWh)  is 0,85 × aantal Wp. 

Zo, dat was een hele mond vol. En misschien niet voor iedereen even duidelijk. Toch is het goed om te weten wat je nou eigenlijk kunt winnen met zonnepanelen. Één persoon verbruikt zo’n 5,3 kWh per dag en twee personen verbruiken ongeveer 8,2 kWh per dag. Wanneer je tien zonnepanelen in gebruik hebt, brengt dit ongeveer 8,5 kWh op! Woon je dus met twee personen? Dan heb je aan 10 panelen meer dan genoeg. Een zonnepaneel wat ideaal gelegen is levert ongeveer 90 en 95 kWh per 100 Wp per jaar op.




Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig? 

De vraag blijft lastig, wat brengt het precies op? Uiteindelijk zijn de rekensommen en de afkortingen niet het belangrijkste wat je moet weten. Het belangrijkste is dat je weet hoeveel je zelf ongeveer verbruikt zodat je uit kunt rekenen hoeveel panelen er nodig zijn. En dat is voor iedere huishouding anders. Voordat je kunt gaan nadenken over de kwantiteit van de panelen moet je weten wat de gewenste opbrengst is. Hieronder vind je een klein overzicht van hoe dat er uit kan zien, en de hoeveelheid panelen die je nodig hebt om dat werkelijkheid te maken. 

Opbrengst per jaar 

Aantal panelen

2000 kWh

7

3000 kWh

10

4000 kWh

13

5000  kWh

16


Wat je hierbij moet onthouden is dat dit overzicht is gebaseerd op panelen die volledig toegang hebben tot de zon en niet worden gehinderd door schaduwen. Daarnaast is de rekensom gedaan met panelen die 350 Wp hebben. Kies je voor panelen met een lagere Wp, dan heb je er waarschijnlijk meer van nodig om hetzelfde resultaat te krijgen. 

Welke factoren beïnvloeden de opbrengst? 

Die rekensommen en overzichten zijn allemaal leuk en aardig, maar zijn vaak gebaseerd op de ideale omstandigheden. Er zijn namelijk een aantal factoren die de opbrengst beïnvloeden. Bij het aanschaffen van zonnepalen is het dan ook handig hier bij stil te staan. 

  • Ligging. Leg je de zonnepanelen op het dak? Dan is het handig om te bedenken waar de zon op en onder gaat. Zo weet je precies wat de gunstigste plek is voor jouw panelen. In de meeste gevallen is het veel gunstiger om de panelen op de zuidkant te plaatsen, omdat deze ligging voor het meeste zonlicht zorgt. 

  • Schaduwen. Hier zijn zonnepanelen ontzettend gevoelig voor. Wanneer een paneel het grootste gedeelte van de dag in de schaduw ligt levert het veel minder op dan wanneer het in de zon ligt. Ook hierbij is het goed om te letten op de ligging van de panelen. 

  • Zonuren. Hoe meer zonuren hoe beter! 

Temperatuur. Een hoge temperatuur betekent vaak meer zonlicht, maar het betekent zeker niet meer rendement. Het is zelfs zo dat een zonnepaneel liever koele temperaturen heeft. De ideale weersomstandigheden zijn zonlicht, een lage temperatuur en een beetje wind!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: rubinkoot1
Aantal keer gelezen: 453x
Toegevoegd: 14-02-2023 17:01
Gewijzigd: 15-02-2023 09:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!