Mooie tuin

Wie wil er niet ongestoord genieten van zijn tuin?

Mooie tuinWie het geluk heeft bij zijn woning een tuin te hebben weet hoe heerlijk dat kan zijn. Als het weer een beetje meezit kun je bij elk beetje zon een luchtje scheppen tussen je eigen bloemen en je eigen planten. Een tuin is je persoonlijke privé-paradijsje. Dat wil je dan wel graag zo privé mogelijk houden!

Een eigen tuin

Het inrichten van een eigen tuin kan heel prettig zijn. Je kunt helemaal zelf bepalen welke bloemen en planten, welke struiken of bomen je in je tuin zet. En is het niet heerlijk om zo nu en dan heerlijk te relaxen op je favoriete tuinstoel op je eigen terras? In je eigen tuin kun je de kinderen lekker samen laten spelen terwijl jij met een half oog met een tijdschrift in de hand in diezelfde tuin tot jezelf komt.  De vraag is natuurlijk hoe privé je daar eigenlijk zit. Hoeveel inkijk is er in je tuin? Hoe gemakkelijk lopen mensen je tuin in, of lopen je kinderen die tuin uit? Wat kun je doen om je tuin echt jouw privé-domein te maken, zonder last van pottenkijkers. Gelukkig zijn er wel wat mogelijkheden.

Baken je tuin af

Om je tegen inkijk in je eigen tuin te beschermen zul je moeten zorgen voor een tuinafscheiding waarmee het inkijken zo goed als onmogelijk wordt – binnen redelijke grenzen, natuurlijk. Dat kun je op verschillende manieren proberen te bereiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Een mooie heg
  • Een houten schutting
  • Een muur
  • Hekwerk van gaas
  • Een combinatie van twee of meerdere van deze elementen.

Een mooie heg

Met een heg kun je een prachtige, groene tuinafscheiding realiseren. Zo’n haag leeft en ziet er door het spel van zon, wind en regen ook steeds anders uit. Niet alleen is een haag mooi om naar te kijken, het is ook een dankbare schuil- en nestelplek van veel vogels en insecten. En ook dat biedt een mooi schouwspel.  Er zijn verschillende van dit soort levende tuinafscheidingen mogelijk.  De ligusterheg is natuurlijk wel een van de bekendste, maar ook een beukenhaag is een mooie haag, die bovendien met de jaargetijden mee kleurt. Je kunt ook bijvoorbeeld kiezen voor een rijtje coniferen. Wie daarvoor gaat heeft weer de keus uit verschillende types en kleuren. In een tuincentrum kunnen ze je er alles over vertellen. Uiteraard heeft een heg wel onderhoud nodig. Om te voorkomen dat de heg te hoog en/of te breed wordt zal er één of meerdere keren per jaar de heggenschaar aan te pas moeten komen om de overdadige groei wat in te dammen.

Houten schuttingen

Met een houten schutting heb je geen snoeiwerk meer te doen, alhoewel hout weer zijn eigen onderhoud vraagt. Houten schuttingen zijn op verschillende manieren te realiseren. Zo kun je denken aan verticale staanders, waar je horizontale of verticale planken tussen bevestigt. Het lijnenwerk van deze soort schuttingen dat door het invallende licht speelt met de tegelijk verschijnende schaduwen geeft een mooi en speels effect. Vind je het lastig om zoiets in elkaar te zetten, dan kun je in de tuincentra ook alternatieven vinden in de vorm van houten panelen. Hierop zijn de planken al in horizontale, verticale en soms ook diagonale patronen bevestigd. Dit soort panelen is vervolgens weer tussen de verticale staanders te plaatsen.

Muur

Een gemetselde muur kost waarschijnlijk het meeste moeite om te plaatsen, maar is na het plaatsen nagenoeg onderhoudsvrij. Voor je begint met het uitgraven en storten van een fundering is het goed eerst bij je gemeente na te vragen of je voor zo’n muur al dan niet een vergunning nodig hebt, er kunnen aanvullende richtlijnen of eisen zijn. Als dat allemaal in orde is kun je aan de slag. In de meeste gevallen wordt niet gekozen voor een rechte muur, dat is nogal saai en lastiger omdat je er rekening mee moet houden dat harde wind dunne en vlakke muren niet altijd welgezind is. Vaak worden in de tuinmuur voor de stevigheid om de paar meters pilasters gemetseld, een soort van dikkere, gemetselde paaltjes. Die pilasters verlenen de muur de stevigheid die nodig is.

Hekwerk van gaas

In plaats van schuttingen en muren kun je ook kiezen voor een hekwerk van gaas. Je hebt gaas dat hiervoor geschikt is in verschillende patronen en uitvoeringen. Een hekwerk van gaas is erg open, je kijkt er dwars doorheen. Als je de tuinafscheiding maakt om meteen ongestoord en privé te zitten, dan heb je dus extra maatregelen nodig. Klimplanten, zoals klimop (hedera) zijn geschikt om het hekwerk snel dicht te laten groeien, maar dan nog zal het misschien een paar jaar kunnen duren. Tot die tijd kun je met rieten matten die je tegen het hekwerk bevestigd je privacy wat proberen te vergroten. Realiseer je, als je voor zo’n hekwerk met klimop kiest, dat na verloop van tijd de klimop ook teveel gegroeid kan zijn. Ook hier is onderhoud en snoei- en knipwerk noodzakelijk om de klimop binnen de noodzakelijke perken te houden.

Combinaties

Waarom zou je het houden bij slechts één vorm? Je kunt ook kiezen voor een mengvorm van bijvoorbeeld gemetselde pilasters met daar tussen in houten planken of schotten.  Hiermee voorkom je het nadeel dat een volledig houten schutting heeft, waarbij houten staanders in de grond toch aangetast kunnen worden door de weersinvloeden en vochtige grond. Ofwel, zoiets rot uiteindelijk weg. Gemetselde pilasters hebben dat nadeel niet, zodat een combi van metselwerk en houten panelen uiteindelijk langer mooi zal blijven. Hierbij kun je er ook nog voor kiezen om tussen de pilasters een laag muurtje te metselen met daar kleinere houten panelen boven.

Overleg

Welke vorm je ook kiest, zodra je nadenkt over een erfafscheiding tussen jouw tuin en die van de buren is het niet meer dan logisch dat je ook even in overleg gaat met de buren. Als je de erfafscheiding samen aanpakt kun je de kosten en de moeite die je hebt bij het aanleggen samen delen. Realiseer je ook dat een muur, schutting of haag die je op de erfgrens plaatst in principe ook een gemeenschappelijk eigendom is. Kom je er met de buren niet uit en wil je niet dat de buurman zich met de erfafscheiding bemoeit, dan zit er maar één ding op: zet de nieuwe schutting niet op de erfgrens, maar zet hem duidelijk op je eigen grond. Dan zijn de kosten en het onderhoud uiteraard helemaal voor je eigen rekening. Voor het plaatsen van hoge schuttingen en muren is het overigens in alle gevallen ook even navraag te doen bij de gemeente, plaatselijk kunnen er bepalingen zijn waar je rekening mee moet houden.

Genieten

Als je erfafscheiding klaar is kun je ongestoord in je eigen tuin zitten. De kinderen kunnen lekker spelen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze in een onbewaakt ogenblik de straat op rennen. Tenminste, als je bij je inspanningen ook hebt nagedacht over een afsluitbaar tuinpoortje. Maar als alles er is, dan wordt het genieten van je privé-paradijsje!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: JvG
Aantal keer gelezen: 2973x
Toegevoegd: 02-11-2016 14:46
Gewijzigd: 02-11-2016 16:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3735 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!