led zaklamp

De zoektocht naar de meest handige zaklamp

led zaklampDe zaklamp is al een oude uitvinding die vandaag de dag nog steeds uiterst goed van pas komt. Waar men duizenden jaren geleden al met draagbare lantaarns rondliep, is het concept van een draagbare lichtbron over de jaren nogal veranderd. Vooral de laatste tientallen jaren is de zaklamp enorm gemoderniseerd en doorontwikkeld. Wat zijn nu de beste lampen en wat zijn de voordelen en doeleinden van iedere soort? Daar kom je in dit artikel achter.

Functies van een zaklamp

Eerdere modellen gaven vaak zwak licht. Veel oude zaklampen werkten met een dynamo, je moest bijvoorbeeld erin knijpen om licht te krijgen. Met de introductie van dingen als efficiëntere en krachtigere lampen, energiezuinige LED-lampen, oplaadbare lampen en zelfs telefoons met zaklampfuncties is de zaklamp erg veranderd. Tegenwoordig zijn huizen en bewoonde gebieden goed verlicht en zal je hier dus niet zo vaak een zaklamp nodig hebben. Maar wat nou als je op het platteland woont of op vakantie gaat kamperen? Dan is het erg fijn om een goede zaklamp te hebben. Ook in de stad kan het handig zijn om een dergelijke mobiele lamp te hebben, zodat je gewoon toch nog alles kunt zien ook wanneer de stroom eens een keer uitvalt. Of wellicht valt in een ruimte een lamp uit en heb je een zaklamp nodig om deze te vervangen. Er zijn veel situaties waarin een zaklamp een erg nuttig hulpmiddel is, iedere situatie eist wel weer andere dingen van een zaklamp. Om een boek te lezen op de camping heb je natuurlijk een veel minder krachtige lamp nodig dan bij een avondwandeling in een donker bos. Ook kan bijvoorbeeld bij regelmatig gebruik een duurdere oplaadbare zaklamp lonen, terwijl men liever batterijen koopt als de zaklamp weinig gebruikt wordt. Laten we eens gaan kijken naar de verschillende soorten zaklampen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn en wat van elke afzonderlijke soort de belangrijkste kenmerken zijn.

Zaklamp op je telefoon

Tegenwoordig hebben bijna alle mobiele telefoons een camera. Als deze vergezeld wordt door een flitser, kan deze meestal als zaklamp gebruikt worden. Flitsers op nieuwe smartphones worden steeds krachtiger, deze zaklamp op je telefoon zul je waarschijnlijk vrijwel altijd bij de hand hebben. Als je slechts af en toe eventjes een zaklamp nodig hebt, is dit een erg handige smartphone functie. Bovendien worden er op moderne smartphones vaak enorm veel zaklamp apps ondersteunt die de zaklamp extra functies als instelbare kracht of knipperstanden geven. Bij intensief en langdurig gebruik kan het echter erg snel de batterij van je telefoon leegtrekken en is een aparte zaklamp dus handiger. Bovendien is de kracht van het licht ook vrij beperkt, omdat telefoonflitsers over het algemeen vrij klein zijn.

De “gewone” handzaklamp

Het meest bekende type zaklamp is ongetwijfeld de handzaklamp. Dit type zaklamp komt in werkelijk alle soorten en maten; van kleine zaklampjes in sleutelhangervorm waar een enkel klein batterijtje in past tot zeer forse exemplaren die meerdere zware batterijen nodig hebben en een enorm krachtige en ver reikende lichtstraal creëren. Vooral modellen van een middelmatige sterkte en formaat zijn populair, dit is het soort zaklamp dat voldoende licht geeft voor een avondwandeling zonder vervelend fel te zijn bij gebruik binnen. Deze modellen zijn vrij compact en gaan niet te snel door de batterijen heen. Als je geen specifieke functie hebt voor een zaklamp, maar gewoon voorbereid wil zijn als je er een keer eentje nodig hebt, dan kan een kleintje volstaan. Overweeg bij regelmatig gebruik buiten echter ook een krachtiger exemplaar.
De bekende maglite met handige accessoires
Verreweg de meest bekende zaklamp is de maglite. Dit is een zeer populair merk handzaklamp, dat bekend staat om zijn uiterst hoge kwaliteit. De zaklampen van maglite komen in diverse soorten en maten en hebben zonder uitzondering allemaal een extreem groot bereik. Zelfs de kleine modellen leveren een indrukwekkende straal licht. De zaklampen van maglite zijn zo goed, dat ze zelfs door de politie en het leger gebruikt worden in een groot aantal landen. Dit zijn lampen voor de serieuze gebruiker. Ze zijn vrij duur vergeleken bij de meeste merken zaklampen, maar staan dan ook wel eenzaam aan de top als het op kwaliteit aankomt. De lampen zijn uiterst stevig en duurzaam. Er is zorgvuldig over de toepassing van iedere lamp nagedacht en bovendien zijn er eindeloos veel verschillende accessoires om de zaklampen nog beter tot hun recht te laten komen. Denk hierbij aan etuis en clips om de lamp aan je riem te hangen, maar ook bijvoorbeeld opzetkegels om de lichtstraal te focussen en hiermee nog verder te laten reiken. Bovendien zijn veel onderdelen vervangbaar, zodat je bij een defect niet meteen een nieuwe lamp hoeft aan te schaffen.

Je batterijen gaan langer mee met een LED zaklamp

Vroeger werden LED lampen gezien als te zwak om een goede zaklamp mee te maken. De laatste jaren is LED technologie echter steeds verder ontwikkeld, waardoor een LED zaklamp tegenwoordig ook erg krachtig kan zijn. LEDs gaan langer mee en leveren feller wit licht. De opkomst van deze lampen is erg fijn omdat deze een stuk energiezuiniger zijn dan traditionele lampen. Je zult dus veel minder vaak je batterijen hoeven te vervangen, iets dat naast gemakkelijk ook nog eens goed voor je portemonnee is. Vooral bij regelmatig gebruik is het erg de moeite waard om een LED zaklamp aan te schaffen in plaats van een zaklantaarn met gloeilamp. Verder moet je er bij je keuze natuurlijk rekening mee houden welk licht je fijner vindt: het warme licht dat een gloeilamp voortbrengt is heel anders dan de felle witte tint van een LED lamp.

Je handen vrij met een handige hoofdlamp

Voor de fanatieke klusser die buiten of in de schuur nog aan de slag is, lang nadat de zon onder is gegaan of voor ieder ander die draagbare verlichting nodig heeft en tegelijkertijd bezig is, voor hen biedt de hoofdlamp een uitkomst. Er zijn talloze situaties te bedenken waarin je graag je handen vrij hebt en dan is het dus totaal niet praktisch om met één hand bij te moeten schijnen en met de andere hand alles te moeten doen. Een hoofdlamp is voorzien van een aantal elastische banden, waarmee je deze op eenvoudige wijze stevig op je hoofd zet. Meestal zijn deze lampen voorzien van een scharnier, zodat je zelf de hoek kunt bepalen waarin je het licht wil laten schijnen. Je kan je hoofd dus gewoon in de positie houden die jij fijn vindt. Deze lampen bestaan meestal uit een paar lampjes naast elkaar om een brede, gespreide lichtstraal te creëren en zijn verder gericht op de korte afstand. Ze zijn dus niet erg geschikt om in de verte te schijnen.

De juiste zaklamp voor iedere toepassing

Zoals je ziet, zijn er zeer veel verschillende zaklampen met ieder hun eigen handige functies. Of je nou een simpel lampje in huis wil hebben als de stroom uitvalt, of serieus werk moet verrichten nadat de zon onder is en hiervoor een zeer geavanceerde lamp nodig hebt: je zult ongetwijfeld altijd een lamp kunnen vinden die precies op jouw wensen aansluit. Zeer compact, energiezuinig of krachtig: zaklampen zijn er werkelijk in alle soorten en maten. Een degelijke zaklamp hoeft niet veel te kosten en is eigenlijk altijd wel handig om in huis te hebben. Je zult deze ongetwijfeld wel een keer nodig hebben, dus als je geen enkele zaklamp bezit overweeg er eens eentje aan te schaffen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: DutchDo
Aantal keer gelezen: 1972x
Toegevoegd: 05-04-2017 16:18
Gewijzigd: 07-04-2017 22:37

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3421 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!