Hefgereedschap onmisbaar in de bouw

Hefgereedschap: onmisbaar in de bouw

Hefgereedschap onmisbaar in de bouwBinnenkort zware goederen heffen op de werkplaats? Gebruik dan het juiste hefgereedschap. In deze blog bespreken we welke soorten hefgereedschap er zijn, hoe je het juiste gereedschap kiest voor specifieke taken, en welke veiligheidsmaatregelen je moet nemen om ongelukken te voorkomen. Ook gaan we in op de wettelijke keuringseisen en geven we tips voor het onderhoud van hefmiddelen om de levensduur te verlengen.

Verschillende soorten hefgereedschap 

Het heffen van zware goederen wordt gedaan met verschillende soorten producten.  Het gebruikmaken van het juiste gereedschap maakt het proces makkelijker en veiliger. Het is belangrijk om jezelf goed te informeren over de hefmiddelen, zodat er voor de diverse werkzaamheden de juiste wordt gebruikt. Hieronder een lijst met de meest gebruikte hefmiddelen: 

  • Dommekrachten: hiermee til je zware goederen op, ondersteun je ze of druk je ze weg. Dit product bestaat onder andere uit een stalen kast met meerdere tandwielen en tandheugels. Hierdoor worden de zwaarste materialen zonder moeite omhoog gekrikt. 

  • Hydraulisch gereedschap: voor het creëren van extra kracht wordt er gebruikgemaakt van hydraulisch gereedschap. Dit wordt gedaan door middel van vloeistof die als krachtbron werkt. 

  • Hydraulische vijzel: wanneer voertuigen van de grond worden geheven, wordt er gebruikgemaakt van hydraulische vijzels, ook wel een potkrik genoemd. Naast het heffen, zijn ze ook te gebruiken als een tijdelijke steun voor het voertuig. 

  • Palletwagen: het doel van deze wagen is het heffen en verplaatsen van goederen op een ergonomische manier. Dit product is ontworpen om pallets op te tillen en daarbovenop dozen en materialen te plaatsen. 

  • Heftafel: voor het heffen van goederen in de hoogte wordt een heftafel gebruikt. Hierdoor wordt er op een ergonomische wijze gewerkt en hoeft er door de werknemers geen zware goederen meer worden getild en gesjouwd.  

  • Rolwagen: deze machines werken alleen goed op egale ondergronden. Daarnaast wordt het handmatig bestuurd en wordt het gebruikt in grote magazijnen en distributiecentra. 

  • Hefmagneet: dit product werkt met een magneet die aan het plaatmateriaal wordt gezet. Hierdoor worden bouwmaterialen eenvoudig opgetild en verplaatst.  

Hef alle goederen met de juiste werklast

Het gebruikmaken van de juiste werklast is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor alle werknemers om je heen. Wanneer dit wordt overschreden ontstaan er gevaarlijke situaties, zoals het naar beneden vallen van metalen en andere zware goederen. Voorkom dit door altijd goed te kijken hoeveel het gereedschap aankan. 




Alle hefmiddelen komen met een werklast tot een bepaald aantal kilo. Bij veel winkels en webshops staan er dommekrachten te koop met een werklast tot 20 ton, heftafels met een last tot 3000 kilo en palletwagens tot 2500 kilo. Bespaar nooit geld op het kopen van hefgereedschap en voorkom onnodige risico’s tijdens alle hefwerkzaamheden.  

Ga altijd veilig te werk met een EKH-keuring

De arbowet verplicht het dat alle hefgereedschappen minimaal één keer per jaar worden gekeurd. Dit moet worden gedaan door een deskundige. Mensen en bedrijven laten hun gereedschappen keuren bij gecertificeerde Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen (EKH) bedrijven. Dit wordt gedaan bij een nieuwlevering, inspectie en keuring. De eisen van elk onderzoek zijn: 

  • Nieuwlevering: voor de koop van een hefproduct moet die worden gekeurd door een deskundige op constructieniveau. Aan het einde van de keuring wordt het gereedschap verkocht met een EKH-certificaat.

  • Inspectie: het inspecteren van hefgereedschappen moet minimaal één keer per jaar worden gedaan, maar bij vaker gebruik moet dit meerdere keren per jaar. Dit wordt gedaan door een EKH-keurmeester. Na de inspectie komt er een rapport met de vermelding waarop het product is beoordeeld. 

  • Keuring: de keuring van een product moet minimaal één keer per jaar worden gedaan, maar bij vaker gebruik moet dit meerdere keren per jaar. De keuring wordt uitgevoerd door een EKH-keurmeester. Daarnaast krijg je een rapport bij het bestaande EKH-certificaat met de vermelding van de meetgegevens. 

Voor het gebruik maken van het hefgereedschap moeten alle materialen door de gebruiker zelf worden gecontroleerd. Wanneer er op het product geen sprake is van het vertonen van de werklast, materiaalkwaliteit en fabrikant, dan moet het direct worden afgekeurd. Daarnaast mag het niet meer worden gebruikt wanneer onderdelen zijn verbogen, overmatige roestvorming voorkomt of sporen van slijtage en beschadigingen, zoals scheuren en barsten. Let het hier goed op, want zo bestaan er minder ongelukken op de werkvloer! 

Topmerken voor alle hefwerkzaamheden

Hefgereedschap wordt verkocht door verschillende merken op diverse winkels en webshops. Dit betekent genoeg keuze voor het kiezen van het juiste hefgereedschap. Hieronder hebben wij een lijst gemaakt met enkele bekende merken. 

  • DELTA: het merk bestaat meer dan 60 jaar en komt officieel uit Amsterdam. In de afgelopen jaren is het merk DELTA te vinden over de hele wereld. Ze staan voor kwaliteit, veiligheid en professionaliteit. Hierdoor verzekert het bedrijf dat iedereen met veiligheid al zijn werkzaamheden professioneel uitvoert. 

  • Brano: de expert in ijzeren gereedschappen. Sinds 1862 is dit merk bezig met het uitbreiden van het aanbod. Het Tsjechische bedrijf maakt de producten door heel Europa en verkoopt zijn spullen over de hele wereld. Naast hefgereedschap verkopen ze ijzeren auto-onderdelen, dakbekleding en deursystemen. 

  • Weldon: tijdens het kopen van palletwagens, stapelaars, heftrucks en heftafels komt dit merk regelmatig voor. Ze staan bekend om het maken van hoge kwaliteit producten tegen een aantrekkelijke prijs. 

  • Hi-Force: heeft een moderne faciliteit van 9.000 vierkante meter in het Verenigd Koninkrijk. Ze hebben een productassortiment van meer dan 2.000 producten, waaronder hydraulisch gereedschap en vijzels. Alle middelen voldoen aan de internationale normen en zijn ontworpen met meerdere kwaliteitscontroles. 

  • Tractel: tijdens het kopen van dommekrachten en palletwagens komt dit merk naar voren. Tractel heeft over de jaren heen een reputatie opgebouwd met kwalitatieve, betrouwbare en veilige producten. 

  • EP Equipment: opgericht in 1993 en gegroeid tot een fabrikant dat over de hele wereld verschillende soorten magazijnapparatuur verkoopt, zoals elektrische pallettrucks, stapelaars en palletwagens. 

Snel en efficiënt werken doe je met hefgereedschap

Het gebruikmaken van hefgereedschap is onmisbaar wanneer materialen moeten worden geheven in bijvoorbeeld het magazijn, distributiecentra en de bouw. Kijk goed welk soort gereedschap je nodig hebt, want voor elke klus is het juiste product ontworpen. 

Tijdens het gebruik maken van de hefmiddelen, is het belangrijk om het minimaal één keer per jaar te controleren door een deskundige. Daarnaast is het belangrijk dat je voor elk gebruik de materialen controleert op scheuren, barsten, sporen van slijtage en algemene beschadigingen. Het gereedschap is te verkrijgen van verschillende merken, zoals DELTA, Brano, Weldon, Hi-Force, Tractel en EP Equipment. Kortom, lees je goed in tijdens het kopen van hefgereedschap en hef alle goederen eenvoudig van plek a naar plek b.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: emmaposthumus
Aantal keer gelezen: 280x
Toegevoegd: 02-07-2024 12:03
Gewijzigd: 09-07-2024 13:44

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!