Hoe duurzaam zijn nep leer kledingstukken?

Zijn nep leren kledingstukken duurzaam?

Hoe duurzaam zijn nep leer kledingstukken?Nep leer is populair geworden sinds veel mensen zich hebben gerealiseerd dat het diervriendelijker is dan echt leer. Maar is dat echt zo? Echt leer is namelijk enorm duurzaam. Het materiaal is sterk, flexibel en gaat jaren mee. Hierdoor is het een materiaal dat net zo populair is als nep leer. Maar welk nep leer is nou echt stukken beter dan echt leer. Dat leer je in dit artikel.

Nep leer komt in veel soorten voor. Elke soort nep leer is op een andere wijze gemaakt. Daarom is het vooral belangrijk om te kijken naar hoe het materiaal wordt gemaakt om te beslissen welke nou echt het diervriendelijkst is. Tevens is het goed om te weten welk van de materialen net zo duurzaam, of zelfs duurzamer is dan echt leer. Met deze kennis kan je namelijk een ecologische keuze maken als je een leren jas heren wilt kopen. Dit is tegenwoordig een populaire trend in de mode. Mensen willen veel duurzamer en verantwoordelijker omgaan met hun aankopen. Daarom leer je in dit artikel meer over chemisch koeienleer, kunstleer, plantaardig leer. Met een kleine omschrijving van elk materiaal zullen we ze vergelijken, zodat alle feiten op een rijtje gezet worden.

Chemisch koeienleer

Leer wordt het vaakst gemaakt van koeien. Koeienhuid is namelijk een bijproduct, dit betekent dat de koeienhuid overblijft van de maak van andere producten. In dit geval het vlees van de koe. Helaas worden er echter meer koeien gefokt dan dat er vlees wordt gebruikt. De vraag naar leer is namelijk zo groot dat er koeien bij gefokt worden om dit bij te houden. In sommige gevallen wordt er specifiek gefokt op de huid van koeien. Op de huidenmarkt, waar de dierenhuiden worden verkocht gaat het namelijk om de kwaliteit van het leer. Hoe beter de huid is hoe beter het leer wordt.

De huid van de koe krijgt na de verkoop van de huid een behandeling. Deze chemische behandeling zorgt ervoor dat de huid van de koe bruikbaar wordt als materiaal. Zo moet bijvoorbeeld het haar van de huid loslaten en moeten er eventuele vetresten of spierweefsel dat is achtergebleven verwijderd worden. De chemische producten die gebruikt worden om het leer tot zijn recht te doen laten komen zijn echter giftig en in sommige gevallen zelfs kankerverwekkend. Hiermee bedoelen we dat deze niet kankerverwekkend is als je hem draagt, maar dat deze niet biologisch afbreekbaar is. Daarnaast krijgen de mensen die werken met de chemische stoffen en het leer weinig betaald, terwijl ze gevaarlijk werk doen. Als de koeienhuid door de behandeling is, is het echter chemisch koeienleer dat met de goede verf en lak lang kan meegaan en als materiaal enorm duurzaam is.

Kunstleer

Wanneer koeienleer niet gebruikt wordt is dit vaak kunstleer, ook wel een alternatief voor leerproducten, zoals een dames leren broek dat eigenlijk gemaakt is van polyester. Kunstleer is enorm populair geworden sinds dat er teveel koeien gefokt moesten worden om de aanvraag naar leer bij te houden. Kunstleer staat in de markt echter ook wel bekend als vegan leer. Omdat er bij kunstleer geen gebruik gemaakt wordt van dierlijke producten is dit in principe waar, maar hoe kunstleer gemaakt wordt is minder ethisch en ecologisch verantwoord. Zoals we al zeiden wordt kunstleer van polyester gemaakt, dit is een kunstof. Kunstoffen worden uit oliën gemaakt, terwijl deze schadelijk zijn voor het ecosysteem en de oceanen van de aarde. Of kunstleer ethisch verantwoord is ligt aan het bedrijf dat het kunstleer maakt. Doe hier goed research naar, omdat het per bedrijf kan verschillen.

Plantaardig leer

Plantaardig leer is een vrij nieuw product. Het plantaardige leer wordt Pinatex genoemd, omdat het van ananas bladeren gemaakt worden. Deze bladeren komen van de ananasplant om precies te zijn en zijn een bijproduct wanneer ananas gemaakt wordt. De bladeren zijn goed voor de productie van leer, omdat de cellulosevezels van de bladeren deze potentie hebben als ze verder verwerkt worden met hars dat op petroleum gebaseerd is en een polymelkzuur. Als bijproduct is de impact op het milieu erg laag voor pinatex als materiaal. Een andere, mooie kwaliteit van pinatex is dat deze geen chemische producten gebruikt bij het produceren van het leer. Hierdoor is het niet giftig en niet kankerverwekkend. Het materiaal is echter niet snel biologisch afbreekbaar, dit indiceert wel dat het duurzaam is. Jammer genoeg wordt pinatex niet in grote productie gemaakt, ook al is er jaarlijks 40000 ton bladafval beschikbaar om pinatex van te maken. Een ander voordeel van dit materiaal is dat het goed kan ademenen en flexibeler is dan meeste leer alternatieven. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld al door Puma gebruikt als materiaal in een aantal schoenen. Ananas is echter niet het enige plantaardige product waarmee geëxperimenteerd is, ook appel en paddenstoelen zijn producten waarmee wordt geëxperimenteerd om leer te creëren.

Chemisch koeienleer vs. kunstleer vs. plantaardig leer

Samengevat: Chemische koeienleer is dus nadelig voor de dieren, omdat deze gefokt worden voor de slacht. Als de koeienhuiden alleen als bijproduct verwerkt worden geeft dit een kleinere impact op het milieu. Ook is het ethisch niet verantwoord, doordat de mensen die eraan werken er weinig profijt van hebben. Wel is het een duurzaam product dat lang mee gaat. Kunstleer is dus diervriendelijker dan natuurlijk echt leer, zoals chemisch koeienleer. Maar de wijze waarop kunstleer gemaakt wordt zorgt ervoor dat het een grote impact heeft op het milieu. Of kunstleer ethisch verantwoord is varieert per leverancier. Plantaardig leer is diervriendelijk, omdat er geen dierlijke producten worden gebruikt. Het is daarnaast ook goed voor het milieu, omdat het een bijproduct is. Verder worden er geen chemische producten gebruikt, waardoor het niet giftig is. Het is niet snel biologisch afbreekbaar, maar is een super materiaal voor het produceren van producten die moeten ademenen en flexibel moeten zijn.

In principe wint chemische koeienleer het zeker als het gaat om duurzaamheid, maar het materiaal kan verantwoordelijker geproduceerd worden, zodat de diervriendelijke en milieuvriendelijke impact omhoog gaat. Kunstleer scoort het slechts, ookal is het wel diervriendelijker dan chemisch koeienleer. Dit komt door de impact die het heeft op het milieu. Het meest verantwoorde materiaal is plantaardig leer. Deze scoort hoog op diervriendelijkheid, milieuvriendelijkheid en ethisch verantwoordelijkheid. Ook is het duurzaam door de langzame biologische afbreekbaarheid. Kom je dus producten tegen die van chemisch koeienleer gemaakt zijn, dan weet je dat deze lang mee zullen gaan! Blijf weg van producten die van kunstleer gemaakt worden. Als je producten tegenkomt die van plantaardig leer gemaakt zijn dan is dit de beste keuze om aan te schaffen!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1003x
Toegevoegd: 23-11-2022 15:32
Gewijzigd: 01-12-2022 14:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!