Hoe kun je een succesvolle applicatie ontwikkelen?

Hoe kun je een succesvolle applicatie ontwikkelen?

Hoe kun je een succesvolle applicatie ontwikkelen?Veel ondernemers hebben interesse en ideeën om een applicatie laten bouwen. Om een probleem op te lossen of om een proces soepeler te laten verlopen. Lees hier hoe wij erover denken

Van idee naar succesvolle app

Dat idee is niet persé een goede basis voor een applicatie die werkt. Hoe kun je jouw idee omzetten naar een succesvolle app?  In 8 stappen laten we je zien, hoe je met jouw idee aan de slag kunt, om een succesvolle app te ontwikkelen voor je bedrijf.

 

1. Stel je doel vast

Je doel vaststellen voor je aan het ontwikkelen van een applicatie begint, is het allereerste waar je mee start. Zodat je goed duidelijk krijgt, wat je wil en waarom je dit wil. Stel jezelf de volgende vragen: 

  • Waarom wil ik een applicatie?
  • Welk probleem wil ik oplossen met deze app?
  • Wat wil ik daar mee bereiken?
  • Komt deze app mijn bedrijf ten goede?
  • Helpt deze app mijn medewerkers of mijn klanten?
  • Gaat het proces soepeler verlopen als ik deze app realiseer?

Zorg dat je je doel helder hebt, want het hebben van een concreet doel is een goed uitgangspunt voor het ontwikkelen van een succesvolle applicatie.

 

2. Doe marktonderzoek

Google, voordat je met je idee aan de slag gaat, eerst jouw probleem op Google. Vind je veel antwoorden op jouw probleem? Dan is het probleem waarschijnlijk bekend en is de kans groot dat jouw app niets toevoegt. Is een oplossing voor jouw probleem nauwelijks vindbaar? Dan kan jouw app daadwerkelijk levensvatbaar zijn. Probeer te zoeken op verschillende zoekopdrachten.

 

3. Welk platform wil je gaan gebruiken, web of mobiel?

Als je marktonderzoek uitwijst, dat jouw app iets zou kunnen toevoegen, kun je gaan kijken, welk platform je wilt gaan gebruiken, om je app op te plaatsen. Belangrijk is te weten welk mobiele platform jouw doelgroep, de uiteindelijke gebruikers, voornamelijk gebruikt. Wordt het een app voor de Iphone of Ipad of gebruikt jouw doelgroep juist Android toestellen? Of worden beide platforms gebruikt, want dan moet jouw app voor beide platforms geschikt gemaakt worden. Als dat laatste het geval is, heb je meer aan een ‘webapplicatie’. Zo’n webapplicatie kan namelijk op elk platform gebruikt worden. Je hebt hiervoor alleen een recente browser nodig en een goede internetverbinding. Iedereen heeft tegenwoordig internet, dus een webapplicatie via internet is voor vrijwel iedereen in Nederland bereikbaar. Nog een ander voordeel is, dat je een webapplicatie heel eenvoudig kunt laten updaten door de ontwikkelaar, daar hoef jij zelf geen actie in te ondernemen. En er hoeft geen software geïnstalleerd te worden op je pc of smartphone. 

 

4. Welke eigenschappen heeft je app nodig?

Als je helemaal duidelijk hebt, waar je app voor gebruikt moet gaan worden, word je uitgenodigd voor een inventarisatie sessie van 3 à 4 gesprekken,  om helemaal helder te krijgen hoe jouw app eruit zal gaan zien. Hier zijn diverse gebruikers bij aanwezig, die hun mening geven aan de hand van user story kaartjes, waarmee de prioriteiten worden vastgesteld. De gebruikers lezen hardop hun wens voor. Dat gaat als volgt:  vanuit mijn rol als... (klant, medewerker etc.)wil ik … graag terugvinden in deze app, zodat ik … (mening onderbouwen). Deze wens wordt door de appontwikkelaar uitgewerkt en onderverdeeld in:

  • Must have
  • Should have
  • Nice to have

5. Het maken van de bouwtekeningen

Nu de must haves helder zijn, gaat de appontwikkelaar aan de slag om dit uit te werken tot een ‘interaction design’, een mooi woord voor ‘bouwtekening’. De fundering van jouw app wordt hierin uitgewerkt. Belangrijk, want zonder goede fundering wordt er geen stevig huis, en dus ook geen goede, functionele app gebouwd. Als dit interactiemodel klaar is, heeft de app enigszins een ‘gezicht’ gekregen. Zowel jij, als opdrachtgever, als de appontwikkelaar krijgen jullie een duidelijk beeld van de mogelijkheden en onmogelijkheden van de app. Jij weet wat je gaat krijgen en de ontwikkelaar weet wat hij moet bouwen, zodat je achteraf geen vervelende verrassingen krijgt als de app eenmaal klaar is. Dit interactiemodel wordt uitgebreid besproken, om dergelijke verrassingen te voorkomen.

 

6. Het ontwerpen van de look and feel van de app

Na goedkeuring van het interactiemodel door zowel opdrachtgever als appontwikkelaar, wordt de uitstraling van de app ontworpen. Hierin zie je de look and feel van je bedrijf of organisatie, het ‘gezicht’ naar buiten komt tot leven. Er wordt nog niet geprogrammeerd. Want ook dit aspect van het hele proces moet eerst goed gekeurd worden, je moet je helemaal kunnen vinden in de uitstraling van de app voordat er met programmeren gestart wordt.

 

7. Het bouwen van je applicatie

Als je akkoord bent met de uitstraling van de app, kan de programmeur (vaak werken er meerdere programmeurs aan het project) starten met programmeren. Om dit goed te laten verlopen is er planningsoverleg, waarin besproken wordt wie waarvoor verantwoordelijk is en wanneer bepaalde onderdelen klaar moeten zijn. Het ontwikkelproces start meestal aan de achterkant, de zogenaamde backend, van de applicatie. Geprobeerd wordt om na een week of twee iets te kunnen laten zien aan de opdrachtgever. Want hoe leuk is het, om te zien hoe jouw app ontwikkeld wordt. Hoe er langzaam een functionerende app ontstaat, die jij straks daadwerkelijk kan gaan gebruiken.

 

8. De laatste loodjes, testen en daarna live!

Het eindproces nadert, het wachten is nu op de tekstklare versie. Deze testfase is heel belangrijk voor de ontwikkelde software. Ook jij als opdrachtgever speelt hier een belangrijke rol in. De ontwikkelde applicatie wordt nu getest in de zogenaamde ‘acceptatie omgeving’, want als er nog kleine foutjes inzitten, is dit het moment om die eruit te halen en te verhelpen, zodat de app daarna volledig vlekkeloos functioneert. Als alles werkt is het eindelijk zo ver. Je applicatie kan live gaan. De programmeurs hebben een kwalitatief hoogstaand product gerealiseerd. Jouw prille idee voor een app is uiteindelijk gerealiseerd. Mocht er in de eerste drie maanden toch nog een hapering gevonden worden, dan wordt dat kosteloos door de programmeurs gerepareerd. 

 

Conclusie: de 3 belangrijkste eigenschappen van een goede applicatie

Kort samengevat voldoet een goede applicatie aan de volgende 3 eisen:

  • alle gewenste functionaliteiten zijn aanwezig.
  • heeft een gebruiksvriendelijke user interface(UI).
  • staat op het juiste platform

Om dit te realiseren is een goede appontwikkelaar met verstand van zaken heel belangrijk, want als het hele proces goed, gedegen doorlopen wordt, is de kans dat je een succesvolle app laat bouwen het grootst. Gedegen afspraken maken en de tijd nemen voor het hele project horen daar ook bij.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 1025x
Toegevoegd: 02-02-2022 14:23
Gewijzigd: 03-02-2022 08:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!